Пет пъти са намалели лозята в България

Секторът не получава национални доплащания
54
Пет пъти са намалели лозята в България
Снимка: Pixabay

Пет пъти са намалели лозята у нас, сочат данните на Националното сдружение на българските лозари.

Според бранша заради недалновидна политика в сектора през последните 20 години от 1,6 милиона декара , лозята са останали едва 300 хиляди декара, като останалите са изкоренени или изоставени.

България е единствената страна, в която не са предвидени национални доплащания за този традиционен поминък, а причината е, че виненото грозде не се признава за плод и не може да бъде подпомагано както останалите плодове и зеленчуци, информира БНР.

Липсата на субсидии у нас прави лозарството неконкурентно, тъй като ежегодно българският пазар е залят с по-евтино грозде от съседните страни , където стопаните получават сериозно подпомагане.





 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: лозе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За това виното и гроздовата расте непрестано в магазините.
30
1
 
3
 
! Отговори
Чичо Сам от Тексас преди 2 години
Смуча смуча бира със ракия......няма спирка мойта простотия
29
0
 
11
 
! Отговори
До о, не преди 2 години
Голям майтап е като си купиш мелнишко вино, да накараш производителят да ти покаже лозята в гугъл. Не по три литра, ами по три тона вадят там от кило грозде.
28
0
 
10
 
! Отговори
гръцки митничари преди 2 години
, Колкото грозде има значение за произведеното вино - толкова и справедливостта има значение за правосъдието....или състраданието - за медицината...... Дотам се докарахме......Уви!
27
1
 
3
 
! Отговори
Пийняк преди 2 години
Мен др Радева ми е забранила да пия вода !
26
0
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
То май не се сещам нещо да се е увеличило.Освен цените разбира се.На всичко.
25
1
 
10
 
! Отговори
о, не ..! преди 2 години
Направете едно обстойна съпоставка относно произведеното количество винено грозде в България и произведеното вино и ще видите, че ... има жестоко разминаване! От 1 кг грозде българските винари произвеждат до 3 L вино! Как така, как? Явно като се налее смляното грозде в ферментационните съдове, количеството на ширата се увеличава. Невероятно, но факт. Нали разбирате каква бълвоч пият тези които купуват българско вино, не че вносното вино е ... таферно.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Римляните устойчово пречат на хората ,било за лозе,било картофи,череши.Никой не мисли за здравето на земеделеца.Ще го пребият и за тон грозде,цял живот сакат,ако оживее.Друго; винаги се питам като няма лозя откъде толкоз хиляди хектолитра вино,както,като няма хмел, същото е и за бирата.Поне да пишат ,колко шишарки хмел слагат на 10000 L.Няма.Изпих, Пиринско,-газирана спиртна вода,без аромат.
23
1
 
9
 
! Отговори
Да! преди 2 години
Наскоро прочетох от един грузински сайт, че 85 % от грузинските вина се изнасят за Китай, Япония, Корея, страните от ЕС. Лозовите насаждения се увеличават. Средната заплата на хората заети в областта на лозарството е по-голяма в сравнение с България. А сега да попитаме, защо българските вина много трудно пробиват в чужбина, цената на която то се изнася е символична. Защо ли? Явно става дума за вино втора, а може би пета промивка; а може би то става и за оцет за супата, толкова е таферно, нари?
22
1
 
5
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Забравяте още - кашон - около 0.10 лв на бутилка /последните 9 месеца картона и хартията скочиха с над 35%/, продуктова такса от още 0.10-0.15 лв, остават разходи за раб.заплата и осигуровки, електричество - което се увеличи няколко пъти за промишл.предприятия..... истинското вино струва над 8 лв бутилкатаЕ после как да не печелят винопроизводители, които предлагат псевдовино за по 3-5 лв бутилката което е второ вино или е от вс друго но не и от грозде
21
2
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Какви "национални доплащания" - вече уж не е Комунизъм! Търсене и Предлагане, Добавена Стойност и Печалба - това са Пазарните Принципи на Капитализмът!!
20
0
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
От 1 kg грозде се получава по норматив около 600 ml, но цената на 1 бутилка (0,75 ml) е над 7 лева, при условие, че избата е купила грозде на цена 0,65 лв кг. Бутилката е 0,62 лв, етикет - 0,12 лв, тапа - 0,38 лв. И така, кои в крайна сметка печели при производството на вино - лозарите или ... винарите? А сега се попитайте, когато видите вино на промоция от 2 или 3 лева, дали то наистина е направено от ... грозде! Не вино, а бълвоч, та стомаха ще ви свие може и завинаги! Поредна лъжа с виното ..
19
0
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
... а защо не направите обстойна Справка дали тези които произвеждат биологично лозята, те стриктно Регламент 834/2007 и Регламент 889/2008, т.е. те не прилагат ... химия при борба с основните заболявания по лозята. Същите тези "биологични производители" продават биологично грозде на хартия, но никои от Отдел Биологично производство към Министерството на земеделието не им обръща внимание защото те знаят къде и как да кихнат, нали? Био вино на цена от 35 или 48 лева бутилката? Пълна лъжа!
18
1
 
17
 
! Отговори
мнение преди 2 години
А защо НАП не направи обстойна справка как така масив от 750 дка лозя се стопанисват от 4 или 5 човека, и то не цяла година, а за 6 месеца. Нима 5 човека са в състояние да направят пролетна резитба, филизене, окопаване покрай главините, да формират новите лози, да напряват лятна резитба или ... да оберат гроздето от този масив? Лозарство няма да има, защото на този клон са се качили непочтенни хора, които нито плащат пари на работниците, нито плащат пък и съответните данъци към Държавата.
17
3
 
5
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Лозарите да потърсят съдействие от архиепископ Датев Акобян. За съжаление Негово Високопреосвещенство е претоварен, тъй като се налага да разглежда жалби от България и Румъния и се чака дълго за разглеждане.
16
0
 
13
 
! Отговори
мнение преди 2 години
През последните 20 години определена прослойка направи по няколко проекта в областта на лозарството; засаждат лозе, минават 5 години, сменят формировката; хоп, отново пари; коренят лозето, на тях не им допада сорта; засаждат ново лозе с други сортове, отново получават за това пари ..! Минават 5 години, но се появява мярка "бране на зелено" и същите тези лозари отново на опашката; премахват уж гроздето, като са това нещо получават пари! Направете справка колко човека работят при тези лозари.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Субсидиите са само за Бенчо Бенчев, виден олигарх-зърнар, голям спонсор на БСП и първа дружка на наркодилърите от Южното Черноморие.Другаря Радев го освободи веднага от ареста.
14
1
 
12
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Защо се стигне до там, че лозята от 1 500 000 дка (2000 г) към днешна дата са 283 000 дка? Една от причините, че на кооперациите вече не им изгодно да отглеждат лозя, те не завъртят цикъла, а цялата печалба е при винарите! Новите лозари плащат надник от 20-25 лв на ден при условие, че работниците работят над 8 часа. В скоро време лозя ще има при онези които имат и изби; купуваш билка хубаво вино на цена 38 лв, а гроздето е купено на цена 0,65 лв. От къде идва тази голяма разлика, просто питам!
13
6
 
1
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
До Мнение.Кой е забранил на хората да продават домашен алкохол? По пазарите навсякъде е пълно с такъв!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има смисъл да се гледат толкова лозя колкото човек може да си преработи. Демек прави си за себе си и близките си хубаво вино и ракия и толкоз. Тоя филм с лозята го играх. 27-29 стотинки излизат разходите за килограм винен сорт, а го изкупуват между 30 и 40ст. Винпромите използват много малко грозде за производство и другото няма да ви пиша какво е защото ще станете трезвеници.