16% от австрийците биха се ваксинирали, ако ваксините са... безплатни

Проучване проследи нагласите за ваксинация в Австрия
30 сеп 2021 21:30, Красимир Ангелов
33
16% от австрийците биха се ваксинирали, ако ваксините са... безплатни
Снимка: БГНЕС

Актуално международно проучване, ръководено от епидемиолога Ева Шернхамер от Центъра за обществено здраве към Медицинския университет във Виена, изследва кои стимули за ваксинация срещу ковид биха имали най-голям ефект върху гражданите. Резултатите показват, че свободният избор на ваксина, ваучери или дори лотария може да имат мотивиращ ефект, съобщиха от Община Виена.

63 процента от населението в Австрия е с поставена поне първа доза срещу ковид. През последните месеци намалява броят на гражданите, които си поставят ваксина. В същото време броят на заетите леглата в болниците и отделенията за интензивно лечение се увеличава. За да се смекчи или дори предотврати нова вълна от коронавирус в Австрия, правителството иска да мотивира гражданите да се ваксинират.

През август 2021 г. в Австрия, Германия и Швейцария е проведено онлайн проучване, в което участват 3067 души. В Австрия 18 процента от анкетираните не са ваксинирани и не са си записали час за ваксинация. 23,5 процента от участниците биха се ваксинирали, ако може да изберат ваксина, 8,7 процента - ако получат ваучер, и 6,6 процента - ако ваксинацията гарантира тяхното участие в лотарията.

Мотивиращи биха били и следните обстоятелства: ваксинация на работното място (3,8 процента), безплатно хранене след ваксинация (3,3 процента) и получаване на стикер, от който се вижда, че лицето е ваксинирано (1,6 процента). Други стимули, които се посочват, са провеждането на дългосрочни научни проучвания и възможността за орална ваксинация.

Интересен е фактът, че 15,8 процента от анкетираните са заявили, че биха се ваксинирали, ако ваксинацията е безплатна, което всъщност е така във всички страни, където е проведено проучването.

Възможността за избор на ваксина е привлекателна за хората с по-високо образование, докато ваучерите и участието в лотарията представляват интерес за по-малко образованите хора и по-младото население.

Резултатите на анкетираните в Германия и Швейцария са сходни с тези в Австрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
15
 
! Отговори
ахаааа преди 2 години
Шумен ски учени са установили, че като си миеш лицето, си миеш и ръцете. Това е същото - "ако са безплатни". Колко плащат за да пишете това?
4
14
 
2
 
! Отговори
Бay преди 2 години
"Възможността за избор на ваксина е привлекателна за хората с по-високо образование, докато ваучерите и участието в лотарията представляват интерес за по-малко образованите хора и по-младото население." мдам ...
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още минала година казах. Първата доза така да се каже хаква имунната ви система. С втората тоза я закърпват за известно време. За да има тялото ви някаква защита ще са ви нужни редовно нови дози през определено време. Първоначално безплатно и без условия, впоследствие срещу заплащане и то само ако сте послушни граждани.
2
2
 
23
 
! Отговори
Сзо преди 2 години
Ваксинирайте се бе австрийци. Много ви се моля. Трябва да си продавам стоката.
1
2
 
30
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Нямам думи колко може да сс прости хората,а тук цингойнерите гласуват за две кебабчета. Онея там са по зле и от тях. Стикерче искали.