Ръст на цените на имотите с 12% за 2021 г., догодина ще растат още

Поскъпването на жилищата било политика на централните банки
116
Ръст на цените на имотите с 12% за 2021 г., догодина ще растат още
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Цените на имотите се повишиха в световен мащаб и България не е изключение, като за нашата страна повишението на цените е с 12 на сто за 2021 година", каза пред БНР Георги Павлов, експерт в областта на недвижимите имоти и един от основателите на компания за дигитализация на имотния бранш.

"А Проптех това е компания за дигитализация на имотите, което ще спомогне на бранша да бъде набавена повече информация за пазара, да се знае кои са участниците в покупката на един имот, както и какво става с този имот след покупката", поясни още Павлов.

Още по темата

"Причината за глобалното повишение на цените на имотите е политиката на централните банки, в частност при нас на Европейската централна банка, които напълниха всички финансови институции с много пари, те започнаха да кредитират много активно, като за тази година имаме 30 на сто ръст на ипотечното кредитиране като обеми, което е грандиозен ръст. Така че,  аз очаквах при такова кредитиране да има още по-висок ръст на цените, така че ще има още да слушаме за повишаване на цените на имотите", заяви Георги Павлов.

"Причината е в политиката на банките, които са свръхликвидни, като през пандемията количеството на обемите на депозитите надхвърлиха за пръв път 100 милиарда лева, отделно лихвите са рекордно ниски", отчете още експертът на недвижимите имоти.

Павлов поясни, че съдбата на празните офис сгради ще се промени, те ще могат да се ползват например от малки поликлиники, а промяната на регулацията за детските градини, което им позволява да са на партерните етажи на жилищни или административни сгради, ще доведе до създаването на нови детски градини, още повече че, новите сгради са в хубава паркова среда, допълни експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: жилищацениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре.че не продадох наследствения двустаен от баба ми.банките ме щавят по 4 лв. на месец за някакви кирливи левове по безсрочна сметка.банката на Арменеца е най-скапаната от всички.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Проптех това е компания за дигитализация на имотите - тоест рекламна статия на тоя дигитален плъх.
3
10
 
2
 
! Отговори
предприемач преди 2 години
Аз миналият април купих 2 апартамента без да ми мигне окото, веднага след като кукловодите извадиха Виденов от гардероба. Умея да чета знаците и действам, докато още имам време. Сега работя за нов апартамент в хотела на Златев в Танзания.
2
4
 
8
 
! Отговори
Хе хе преди 2 години
Ами трябва иначе как ще се перат пари в България. Цени на ток, вода, храни на всичко и оправданието ще е че в Европа и света са се вдигнали. На заплати от 2000 Евро на месец минимална заплата цените са се вдигнали със стотинки/центрове в България охооооо. Ами ние имаме заплати по големи от Лихтенщайн.Комунизъм Сър.
1
8
 
27
 
! Отговори
ще се бяга преди 2 години
В България цените на апараментите са нереални. Не може маломерни жилища от по 60м2, панелно строителство от преди 60г, за основен ремонт, в отвратителни квартали тип гето, без никаква инфраструктура, да струват колкото подобни новов строителство на някой гръцки остров например..