България е купила системи за опознаване "свой-чужд" за армията

Увеличават се способностите за избягване на приятелски огън
2 яну 2022 09:19, Елка Василева
169
България е купила системи за опознаване "свой-чужд" за армията
Снимка: архив, БГНЕС

България е купила системи за опознаване "свой-чужд" за нуждите на българската армия. За сделката потвърдиха от Министерството на отбраната, след като преди месец за нея съобщи специализирано чуждоезично издание, предаде БНР.

Договорът обхваща модернизация на определен брой моноимпулсни радари, необходимото мрежово и криптографско оборудване и обучение на операторския състав, информират от министерството.

Това е станало чрез Комуникационно-информационната агенция на НАТО, която е договорила системите с германски производител на радари.

От Министерството не посочват сума. Но по данни на специализираното издание за отбрана „Дефенс поуст“ договорът e „за милиони евро“.

Българското военно ведомство припомня, че договорът е част от дейностите за модернизация на Българската армия. А инженери на германската фирма вече са идвали в страната, за да направят техническо изследване на инфраструктурата. Министерството припомня, че технологията на опознаване „свой чужд“ (IFF) дава възможност на системите за управление на въздушното и морското пространство да идентифицират националните и съюзните платформи на НАТО и коалиционните партньори.

Технологията увеличава способностите на въоръжените сили за избягване на приятелски огън, посочват от МО. Макар и от дълги години в НАТО, българските изтребители нямаха такава система за опознаване. Съобщението за купуването на системата „свой-чужд“ идва на фона на очакваните нови изтребители F-16.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
6
 
! Отговори
Сатана -2 преди 2 години
Eдинствения враг на Бг Е Турция,нали се намесва в изборите.Разбраха всички колко им умствените въжможности в цяла Европа.Спят с пистолети и кеш пари.
72
2
 
6
 
! Отговори
Само питаме преди 2 години
Колко е РАБАТА ПО СДЕЛКАТА... от закупената "опознавателена система", и има ли документ, за внасянето му в БЮДЖЕТА НА Р. БЪЛГАРИЯ.... ХАХАХААА.... ???
71
5
 
19
 
! Отговори
Влади преди 2 години
На 14.10.1915г. Русия е бомбардирала Варна, когато България е биела сърбите на Запад. Просто Русия е искала цялото българско крайбрежие чак до Истанбул. А останалата част от България да бъде поделена между Сърбия, Гърция и Румъния. Рублофили, осъзнайте се, май.ка ви руска!
70
8
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Поредната корупционна сделка. Собствениците на крави в Родопите да ги продават, че тези системи бъркат кравите със самолети. Факт!
69
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е сега точно, когато най-много ни друса инфлацията и цените на всичко скачат драстично парите да се харчат за армия. Няма нужда да се вкарват пари в икономиката, за какво ни е? Важно е да се наливат в някакви железа дето ще седят там. Щото ако утре Турция или Русия ни нападне, благодарение на железата ще забавим завладяването на София с цели 15 сек. А ако направим магистралите и Белене, само ще можем да живеем по-добре. НО 15 сек. е най-важното, живота на населението е на последно място!
68
4
 
5
 
! Отговори
Иван Вазов преди 2 години
Прочетете Под игото и вижте кой е ходил с калпак и кой - с червен турски фес
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кои сме тия, които "разправяме небивалици". Когато България си държи парите в банка, разполага и с възможността по всяко време да оперира и инвестира с тях или да покрива някакви нужди. Парите в американската банка технически не са платени наистина, но са извадени от бюджета и стоят блокирани в сметка и българската страна не разполага с тях.
66
3
 
6
 
! Отговори
До Калеко Алеко преди 2 години
Договорът за кугърите е доста отпреди Герб май.
65
1
 
3
 
! Отговори
До Каун Грипенов 101 преди 2 години
Я като си толкова запознат кажи точно на каква лихва се олихвяват средствата на България в американската банка и колко спечелихме от тия лихви. Щото в момента май еотрицателна.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичката ни наред система за милиони.Е и ,като познае този натовския този руски.Ще ги стрелят ли, ще ги свалят ли .Малии те ни набараха без *** по земята те тръгнали да гонят вятъра.
63
2
 
1
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 години
Когато НАТО бомбандираха Югославия участваха в бойните полети средно 360 натовски самолета. От тях 300 на САЩ и 60 на Германия,Франция, Великобритания, Италия,Испания,Нидерландия и т н. Направете си сметка при едни нови военни действия около Крим какво ще е нашето участие.
62
4
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ЕФ-ките още ги нема ....Янев купува опозновотелна система за 5- руски бракми....АЙДЕ ПАК , КАЖЕТЕ НЕЩО ЗА "КОРУПЦИЯТА"!.....СМЕХ!!!!
61
2
 
6
 
! Отговори
Каун Грипенов преди 2 години
До Shark, пишеш едни опорки без да имаш дори интерес към фактите. Когато България закупи 8 изтребителя F-16 block 70, като плати накуп, парите от тази сделка постъпиха в американска банка и са на България до изпълнение на поръчката. От нея се теглят суми за периода на производството,но за останалите течат лихви за България върху внесената сума. А заводът не беше още построен,това е съвсем нов прототип на класическия F-16 или с Block-70. Ние сме втората страна,която ще получи от новите самолети.
60
3
 
4
 
! Отговори
Да бе да преди 2 години
Не вярвам! България е в НАТО от само 18 години. Защо да се избързва с купуването на тези системи?
59
3
 
2
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
ЩОМ САЩ , НАТО И ЕС , ГО ИСКАТ ......ЯНЕВ Е ДЛЪЖЕН ДА СЕ ПОДЧИНИ!---/..ИНАЧЕ Е АУТ.../...ха,ха,хааааааааааа....
58
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната корупционна сделка. Собствениците на крави в Родопите да ги продават, че тези системи бъркат кравите със самолети.
57
5
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
До АХА ... ами България е в НАТО от 2004 г., а в ЕС от 2007 г., преди това ни управляваха едни другаре и товарищи, които приватизираха и старите военни заводи за да ги направят на скрап и припечелят нещо от тях, защото за друго и без това не ставаха ... По времето на ГЕРБ се оборудвахме с фрегати, патрулни и торпедни катери, транспортни самолети за армията, хеликоптери Кугър, а и с така коментираните F-16, чиито милиарди се вложиха в нашата сигурност, а не в гьоловете на Белене и Цанков камък...
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самолета на ВВС ще бъде запознат с Въртолета на армията
55
5
 
1
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 87. Мм не. Това не е оценка за качеството на самолетите. Не се излагай повече, лошо ти тръгва годината. Цяла година ще се излагаш и заяждаш с хората. Бъди здрав и по-малко copy-paste, повече свои мисли. Ако не можеш, тренирай! Всичко хубаво
54
8
 
2
 
! Отговори
АХА преди 2 години
До Калеко Алеко. И това, така както хубаво го описваш, за 30 години защо не беше направено. Или айде, откакто сме в НАТО и в ЕС. А?? ЗАЩО!!! Защо първо се разруши всичко, после ...теории и хвърчила на хартия. Като е толкова лесно, както описваш, защо не е направено вече!!!! Само герб управляват 3 мандата, защо ББ не го направи това!!!!! Значи, или не е толкова лесно, или много се е крало. За мен лично второто е причината! Сега какво искате от новото правителство, за 3 месеца да оправи всичко.