Ще има ли колапс на американската демокрация?

Политолог: До 2030 г. САЩ може да се окажат под дясна диктатура
188
Ще има ли колапс на американската демокрация?
Снимка: БГНЕС

До 2030 г. САЩ може да се окажат под властта на дясна диктатура, предупреди канадски професор по политически науки, призовавайки страната си да се защити от "колапса на американската демокрация".

„Не бива да отхвърляме тези възможности само защото ни се струват нелепи или твърде ужасни, за да си ги представим", пише във в. "Глоуб енд мейл" Томас Хоумър-Диксън, директор-основател на Каскадния институт към Университета Роял Роудс в Британска Колумбия.

През 2014 г. предположението, че Доналд Тръмп ще стане президент, също се стори абсурдно на мнозина. Но днес живеем в свят, в който абсурдното редовно се превръща в реалност, а ужасното - в нещо обичайно, подчерта професорът.

Посланието на Хоумър-Диксън е твърде откровено: "До 2025 г. американската демокрация може да се срине, което ще доведе до изключителна вътрешнополитическа нестабилност, включително широко разпространено гражданско насилие. До 2030 г., ако не и по-рано, страната може да бъде управлявана от дясна диктатура.”

Авторът цитира възможни варианти, свързани със завръщането на Тръмп в Белия дом през 2024 г., сред които е и отказът на републиканските законодателни органи на щатите да приемат победата на демократите.

Той предупреждава, че Тръмп "ще има само две цели - оправдание и отмъщение" за лъжата, че поражението му през 2020 г. от Джо Байдън е резултат от изборна измама.

"Изследовател на насилствените конфликти" в продължение на повече от четири десетилетия, Хоумър-Диксън заяви, че Канада трябва да обърне внимание на "разгръщащата се криза".

„От юг се задава ужасна буря, а Канада е страшно неподготвена. През последната година насочихме вниманието си навътре, разсеяни от предизвикателствата на Covid-19, помирението и ускоряващите се последици от изменението на климата.

Но сега трябва да се съсредоточим върху неотложния проблем какво да правим с вероятното разпадане на демокрацията в Съединените щати. Трябва да започнем, като осъзнаем напълно мащаба на опасността. Ако г-н Тръмп бъде преизбран, дори при по-оптимистичните сценарии, икономическите и политическите рискове за страната ни ще бъдат безброй.”

Според Хоумър-Диксън е напълно възможен сценарий, при който новата администрация на Тръмп, след като ефективно е обезсилила вътрешната опозиция, започне да вреди умишлено на северната си съседка.

"При по-малко оптимистичните сценарии рисковете за страната ни в техния кумулативен ефект лесно могат да се превърнат в екзистенциални, далеч по-големи от всички досега в историята на нашата федерация. Какво ще се случи например, ако в страната ни пристигнат високопоставени политически бежанци, бягащи от преследване, и американският режим поиска да ги върне обратно. Ще се подчиним ли?"

Според него Тръмп "и много негови съмишленици и подражатели като Тъкър Карлсън от Fox News и представителката на Джорджия Марджъри Тейлър Грийн" са превърнали Републиканската партия "в почти фашистки култ към личността, който е идеален инструмент за разрушаване на демокрацията".

По-лошото е, че Тръмп "може би е само подгряващ актьор".

"Връщайки се на поста, той ще бъде разрушителната топка, която ще срути демокрацията, но процесът ще доведе до политически и социален хаос", казва Хоумър-Диксън.

Посредством целенасочен тормоз и уволнения той ще успее да разбие редиците на опонентите на движението си в държавата - бюрократите, чиновниците и технократите, които следят за безпристрастното функциониране на основните институции и спазват върховенството на закона.

"Тогава ще се подготви почвата за по-компетентен в управленско отношение управник, който след г-н Тръмп да въведе ред в хаоса, който е създал", заключи политологът Томас Хоумър-Диксън./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: канадаСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ше има сатанки от Путин :)))
101
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не случайно разни като този се страхуват като дявол от тамян. Демокрацията, която ни пробутват либералите е ужасна гнусотия и се надявам страховете на този човечец да станат реалност, т.е. Тръмп да се върне през 2024.
100
0
 
15
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Заменете думите "заплаха за демокрацията" използвани често от този марксически психопат, със "заплаха за комунизма" или "заплаха за фашизма" и ще получи чудесно четиво
99
0
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Че то в момента има лява диктатура с президент-марионетка на Сор*ос.
98
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ е невъзможно да има колапс на демокрацията, защото там никога не е имало такава.
97
5
 
2
 
! Отговори
До Сидней, преди 2 години
Алоо, най-големият вносител на руда от Австралия не е ли Китай. Вие друго не произвеждате. Ако те пръцнат вие сте до шия в Гна. Как ли ще изглеждаш на сателита в кацата с гната
96
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Най добре за САЩ и света е САЩ да бъде разделен на две държави с президенти Байдън и Тръмп ще си имат проблеми между тях и ще намалят да се налагат по света с това което е изгодно само на тях.
95
13
 
0
 
! Отговори
от.Сидней.Австралия преди 2 години
До Истината, слагат ти минуси, както и на мен, защото аудиторията е оскотяла и не владее нито един език на разговорно ниво, и е необразована понеже езиковата бариера е пречка за достъп до същинска информация. А това е почва за невежество и необразованост. Превръщат се нещо като роми в глобалната среда, изолирани от световната култура
94
12
 
0
 
! Отговори
от.Сидней.Австралия преди 2 години
До 144, фалшиви новини гледаш ти. Аз гледам директно от източници в центъра на събитията, които няма да видиш по офицялните канали. А катуница не знам къде е но от дългия ти живот сред евроромите си се деформирал като мислиш че в Австралия ни е еня за теб
93
2
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ква демокрация бой на н егри туй е фашизъм :)))
92
0
 
1
 
! Отговори
Ало, 141 преди 2 години
Австра лалиец, верваш ли си човече ?! Кой ще посмее, на заплатите на полюцийте да посегне?! Той, ако може, ще се чупи или ще побегне, но най-добре щее, да се гръмне!
91
1
 
21
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Хаха, каква демокрация, бе?! Демокрация не е съществувала никога никъде, дори и в древна Гърция!! ФАЩ се управлява отдавна от дийп стейт!! Трябва да си много наивен да вярваш в т. нар. демокрация!!
90
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще избухне Гражданска война. населението е въоръжено с бойно оръжие. Полицията и войската ще капитулират при едно всенародно въстание. Защо американският народ търпи диктатурата на олигархията? Вертолетите Апачи и високоточните оръжия може да спасят властта, но с цената на големи поражения в големите градове и много цивилни жертви.
89
13
 
4
 
! Отговори
от.Сидней.Австралия преди 2 години
До Истината, всичко дето си писал е 100% така. Има сателитни снимки на концлагери в Китай. Сега китай е вече в колапс, днес лъсна че са намалили заплатите на полицаи и други публични професии с 12-30%. От всички 30 провинции само 1 е на приход. Всички останали са на червено за изминалата година. След фалита на Евъргранд фалират много по малки. И фабриката за чипове фалира дето щеше да направи направи независими от чиповете на Америка. Колапса почна от 3 месеца. Фабриките без ток 3 дена в седмица
88
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръмп беше за национален възход и икономически подем. Единствения достатъчно силен да се опълчи срещу глобалистите демоНОкрати. Молим се да успее да си върне позицията и наритта сатанистите. Той им го каза на американците: Те идват не за мен, а за вас, аз съм им на пътя. И на другите срещи на световно ниво каза, че е за Божествения замисъл, не за сатанократизъм.
87
1
 
3
 
! Отговори
Дермокрация преди 2 години
Дермото винаги е най-отгоре.
86
0
 
5
 
! Отговори
До Истината, 129 преди 2 години
Вдовица продава работещо ляво мъдо, с медицинска документация, на изгодна цена.
85
2
 
6
 
! Отговори
Нанси Пелоси преди 2 години
Ряпа да яде. Тук хората за седмица забогатяват с 50 млн, а на година си докарват милиард.
84
4
 
3
 
! Отговори
Usd 4 преди 2 години
На Хаваите, а в Алабама за ниигрото е 3 долара галона. Като не им харесва, да се преместят в Раша.
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
. . . канадски професор по политически науки. . . Като им знам историята, мисля, че първо трябва да си оправят историята с first nation и след това с китайските мигранти построили канадските ж.п. линии с огромни разходи на хуманен капитал на български казано работни жертви на китайците и след това може да се опитат да разберат що е демокрация и ако им остане време да учат американците на демокрация! Оня трудния им премиер Трюдо ги затвори като в концентрационен лагер за ковид!