Кристалина Георгиева: Омикрон, САЩ и Китай забавят икономиката

Според нея, световната икономика навлиза в по-слаба позиция
26 яну 2022 18:00, Петя Славова
9
Кристалина Георгиева: Омикрон, САЩ и Китай забавят икономиката
Снимка: БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че има две причини за забавянето на възстановяването на световната икономика.

"Първата, защото двата големи двигателя на растежа – САЩ и Китай, се забавиха", посочи тя в интервю за журналистката Кристиан Аманпур от CNN International

"Втората - заради Омикрон. Това води до повече ограничения на мобилността и в резултат се отразява на растежа, особено през първите месеци на тази година", заяви Георгиева, цитирана от БГНЕС.

Тя даде интервю на известната журналистка във връзка с излизането на новия доклад на МВФ “Световните икономически перспективи”.

В него се посочва, че вариантът Омикрон на COVID-19 създава препятствия за световната икономика, които ще забавят растежа през тази година.

Базираната във Вашингтон финансова институция намали прогнозата си за световния БВП за 2022 г. до 4,4%, което е с половин пункт по-малко от октомврийската оценка, поради "препятствията", причинени от последната епидемия, макар че се очаква те да започнат да отшумяват през второто тримесечие на годината.

"Световната икономика навлиза в 2022 г. в по-слаба позиция, отколкото се очакваше по-рано", заяви МВФ в тримесечната актуализация на своите Световни икономически перспективи, като добави, че "появата на варианта Омикрон в края на ноември заплашва да върне назад този несигурен път към възстановяване", подчертават от МВФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Сталинка преди 2 години
Продадох се на запада още през 1988 г., когато ходих на стаж в Ню Йорк!
5
1
 
4
 
! Отговори
Като преди 2 години
Като гледаш ,,управляващата,, смятай какъв е фондът! Пфууу, рептилка!
4
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
...и като стана дума:..-Некой знае ли къде сега са подвизава "великата" Куневица?
3
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
пустата му Сталинка !....Ей,малко са като нея !...И защо ли ?...Ами много просто:..-Не е лесно да си НИЩО и да бъдеш "На върха" като.."Нещо"..Има такива ИГРАЧИ,какво ?..Зер наша Тиква е "нещо" ,та бесня толкова време "ПО ВЪРХОВЕТЕ" ?
2
5
 
3
 
! Отговори
Сталинка преди 2 години
Само Русия, тавариш Путин и марксизма не забавят икономиката.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кристалино,жена с провинциална физиономия,ти също я забавяш.