Киев: Стремежът към членство в НАТО е вписан в конституцията

За този курс имало пълно съгласие на властите и обществото
14 фев 2022 10:28, Елка Василева
130
Киев: Стремежът към членство в НАТО е вписан в конституцията
Снимка: архив, БГНЕС

Стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО и ЕС е приоритет, записан в украинската конституция, заяви днес говорител на президента Володомир Зеленски, предаде Ройтерс.

Още по темата
Изявлението на говорителя е във връзка с думите на украинския посланик във Великобритания Вадим Пристайко, изречени пред Би Би Си, че Украйна е готова да прояви "гъвкавост" във връзка с целта си да се присъедини към НАТО, ако с това ще избегне война с Русия.

Курсът за присъединяване към НАТО и ЕС "не само е отразен в конституцията, но също така се ползва с пълното съгласие на властите и обществото", каза пред Ройтерс говорителят Сергий Никифоров. "Господин посланикът използва думата "гъвкавост". Мисля, че трябва да му бъде дадена възможност да обясни какво точно е имал предвид".

Посланикът на Украйна във Великобритания разясни какво е имал предвид с изказването си пред Би Би Си, предаде Ройтерс. Той поясни, че Украйна е готова на отстъпки, за да избегне война, но че тези отстъпки не са свързани с намерението на страната да се присъедини към НАТО.

Посланикът подчерта, че Украйна няма да се откаже от опитите си да се присъедини към алианса. Пристайко каза за Би Би Си, че е благодарен за възможността да уточни какво точно е имал предвид.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Км преди 2 години
Абе к.ом.пи.р ,конституциите се пишат от хора и се променят от хора,а не от извънземни.
93
2
 
6
 
! Отговори
Той преди 2 години
Щом искате НАТО,ще получите война.
92
1
 
13
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Украйна може да иска да влезе в НАТО, но това не е достатъчно. Европейските членове на НАТО нямат интерес Украйна да влезе в алианса, защото това може ги вкара във война в Русия.
91
15
 
3
 
! Отговори
СЛАВА НА УКРАЙНА преди 2 години
Смърт на руските АГРЕСОРИ!!!!
90
1
 
5
 
! Отговори
Сценарий преди 2 години
САЩ се мотаят, Украйна влиза в донбас, Русия влиза в Украйна, НАТО търси единство, Китай в Тайван, Ким хвърля ракети, Иран прави бомба, Пакистан думва по Индия, Хафтар взима Либия, Сирия си иска Голанските възвишения, Турция взима острови, Азербайджан думва по Армения, Грузия по Осетия, Сърбия в Босна, Молдова в приднестровието, Унгария в закарпатието и т.н. Само България се страхува от всички. Де НАТО, де Варшавски договор.
89
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България като е член на НАТО какво е спечелила от това?
88
1
 
9
 
! Отговори
Пак да питам, мое ли преди 2 години
Язе имам голем стремеж къде младите булки, че вземем да викнем НАТО да ми ги добие...?
87
7
 
2
 
! Отговори
Сачкере преди 2 години
До АнонименОня престъпник бившия им президент дето избяга в Русия изнесе със себе си 2 млрд долара. Иначе да така наречения Майдан им излезе доста скъпо и икономически и геополитически. Явно е трябвало 1во протестите да обхванат и източна Украйна преди да свалят управлението.
86
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете ги намира украинците след като искат да стават европейци а не китайци.
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво общо имат американците с Украйна. Чии го дирят там?
84
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не си бяха върнали атомните бомби на Русия, сега на границата им нямаше да има и един руснак.
83
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо хубаво не ги чака в Нато. Ще ги накарат да си нарежат самолетите, ще им пратят едни чертежи на нови за 2млд. ще им разформироват армията, ще им пратят *** хрупащи чипс и хамбургери по цял ден, ще изнесат каквогто има ценно от Украйна и ще ги оставят с пръст в устата. Е това ги чака в нато.
82
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На парада на 6 май всички войски минават за 15 минути, а двата самолета и двата хеликоптера на ВВС ги отменят, защото било съвсем малко облачно.
81
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Запада приема окупация на Украйна за санкции срещу Русия ако действително не искат там война? Явно Украйна не представлява нищо повече от средство срещу Русия. Защо не изпратят контингент в Украйна? Защото не могат да решат по най-различни причини. От патовата ситуация започва да прозира слабост.
80
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски, Зеленски още ти е зелена главата.
79
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стремежът към членство в нАТО бил вписан в конституцията, но премълчавате, че тази "конституция" е продукт на бандеровски майдан, на преврат, струващ $5 млрд и породил нелегитимна власт.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 102 Не пишете глупости. Знате, че се трият.
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В крайна сметка, Украйна ще отстъпи за територия и НАТО, Китай ще приобщи Тайван. Ким ще помогне с фойерверк.
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да се решат проблемите с безопасността на Украйна, а и на Русия, НАТО е най-неудачния инструмент. Просто трябва да се създаде обстановка, която изключва противопостаяне. Това е възможно само ако Запада се откаже от политиката на икономическо доминиране, подкрепена от отбранителни съюзи. А това вече е въпрос на дългосрочни решения, на които САЩ и ЕС не са способни. А силата се измества на изток.
75
2
 
4
 
! Отговори
към Северна Корея преди 2 години
Да идва Ким да оправя нещата.