МААЕ: Няма изтичане на радиация след атаката в Запорожката АЕЦ

Системите са под контрол, двама служители са ранени
4 мар 2022 16:13, Петя Славова
17
МААЕ: Няма изтичане на радиация след атаката в Запорожката АЕЦ
Снимка: БГНЕС

Няма изтичане на радиация след руската атака срещу най-голямата в Европа атомна електроцентрала в Украйна, а пожарникари са изгасили пламъците в обекта. Това казаха днес представители на ООН и украински служители, предаде Асошиейтед прес.

Двама служители по сигурността на централата са ранени, но системите за контрол на безопасността работят нормално след пожара в Запорожката АЕЦ, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от ДПА.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси съобщи днес, че сградата, ударена от руски "снаряд" в Запорожката АЕЦ "не е част от реактора", а тренировъчен център, и че няма изтичане на радиация.

Гроси каза също днес, че е готов да пътува до Украйна, за да преговаря за решение за гарантиране на сигурността на ядрените обекти, застрашени от войната, предаде Франс прес.

„Изразих пред Руската федерация и Украйна готовността си да пътувам до Чернобил възможно най-скоро“, заяви Рафаел Гроси по време на свикана по спешност пресконференция, организирана във Виена след бомбардировките на руските сили срещу атомна централа южна част на Украйна.

"И двете страни обмислят предложението", добави той, цитиран от БТА.

Руски танков огън срещу обекта в Запорожие през нощта от четвъртък срещу петък запали тренировъчен център, но не беше регистрирано изтичане на радиация, съобщиха украинските власти и МААЕ.

"Системите за безопасност на реактора не са засегнати", каза Гроси. Уредите за наблюдение на нивата на радиация също са "напълно работещи".

Още по темата

"Ситуацията обаче продължава да е изключително напрегната и сложна", каза директорът на агенцията, който от началото на руската инвазия предупреждава за опасността от сериозна ядрена авария.

„Това е безпрецедентна ситуация“, повтори той, тъй като за първи път се случва военен конфликт в страна с голяма ядрена програма.

Украйна има 15 реактора в четири електроцентрали и няколко други обекта. Тази в Чернобил, мястото на най-тежката ядрена катастрофа в историята през 1986 г., падна в ръцете на руските войски миналата седмица.

Отивайки там, Рафаел Гроси се надява "да придобие по-добра представа и да бъде по-ефективен".

"Идеята е да се постигне споразумение за рамка" за гарантиране сигурността на ядрените обекти, отбеляза той, съзнавайки, че подобно пътуване "няма да бъде лесно предвид обстоятелствата на терен".

"Време е да действаме. МААЕ трябва да направи нещо за случващото се, а не само да туитва", заключи Гроси.

Евентуално пътуване до Украйна ще се осъществи след посещението му в Иран, насрочено за утре като част от усилията за уреждане на въпроса за иранската ядрена програма успоредно с преговорите във Виена, насочени към спасяването на ядреното споразумение от 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: УкрайнаАЕЦруска атака
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ЗЕЛЕНСКИ СЕ ИЗДЪНИ ЯКО С ЛЪЖИТЕ СИ!!! НЕ МУ ВЯРВАЙТЕ!! ОПРОВЕРГАН ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА АГЕНЦИЯ ПО АТОМНА БЕЗОПАСНОСТ!!! БЕЗУМЕН ЛЪЖЕЦ!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Е как така ,на тия ли да вярваме или на мъченика за демокрация Зеленски
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всяване на паника с особено страшни последици Зеленски на съд
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния русофилски тpoл и лъжец, който работел там и такова нещо като пожар нямало, отишъл ли е на работа днеска? Че на лайв видео гледахме пожара и мои приятели потвърдиха. За един прЕател питам...
7
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех много му се искаше на Зеленски да има изтичане на радиация че да ги спаси от руснаците
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, то е ясно, че няма, но според УКРИНФОРМ и УНИАН радияцията е 6 пъти по-голяма от чернобилската, която също се е повишила минимум 20 пъти...
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 и мен много ме плаши ковида, направо се треса от ужас какво ще правим с горките хорица дето идват от Украйна и не им се искат зелени сертификати. Само като си помислиш, че в Италия, която в знак на съпричастност забраниха Достоевски, не се позволява да се качиш в автобуса без сертификат и се питам как ли биха проявили съпричастност към дечицата на полската граница? Но на приказки и фаши заповеди запада е ненадминат. Как пък зеления сертификат отиде на заден план и всички забравиха за него
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво,поредната провокация на марионетката-клоун е развенчана!
3
2
 
18
 
! Отговори
българина преди 2 години
а мерихте ли за радиация 1999 след натовските бомби с убеднен уран над Сърбия и близо до нашата граница? щото онкоболните от тогава рязко скочиха и в двете държави
2
2
 
13
 
! Отговори
irkd преди 2 години
още няколко дни и офанзивата свършва, зеления е вън от украйна, не се е показвал на открито от доста дни. американците спират с финансиране на майдани из украйна, хората се връщат, руснаците им помагад за оправяне на реда и нещата продължават напред! Зеления платен от американците комик е главно виновно лице за невинните жертви в Украйна ! Той не се предаде, а организира групи въоръжени сатанисти, държащи обикновени хора като жив щит, те запалиха пожара сутринта - това е вече ясно!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече ме притеснява Ковид 19 и омикрона от няква си радиация..