Персоналът в Чернобил се смени, помещения са разрушени

Това се случва за първи път от три седмици
11 апр 2022 07:36, Александър Попов
19
Персоналът в Чернобил се смени, помещения са разрушени
Снимка: БГНЕС

Украйна е уведомила Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че е извършила първата от три седмици ротация на персонал в Чернобилската АЕЦ, съобщи генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. Той добави, че агенцията скоро ще изпрати мисия там, за да подпомогне за връщането на централата към нормалността, предаде Ройтерс.

Руските войски окупираха бившата АЕЦ северно от Киев, след като нахлуха в Украйна на 24 февруари, но в началото на този месец украинската ядрена компания "Енергоатом" обяви, че те са напуснали централата и са се насочили към границата с Беларус.

МААЕ съобщи, че Украйна ѝ е предоставила повече информация за щетите по аналитичните лаборатории към обекта, които са за наблюдение на радиацията, и е заявила, че помещенията са "разрушени, а инструментите за анализ откраднати, счупени или повредени по друг начин".

Прилежащ информационен и комуникационен център също е повреден, а автоматизираното предаване на данни от радиационния мониторинг е деактивирано, са съобщили украинците.

"Макар и да е доста положителен фактът, че украинските власти постепенно възстановяват регулаторния контрол над обекта в Чернобил, е ясно, че има още доста работа, докато мястото се върне към нормалността", каза Гроси.

Относно мисията до Чернобил на МААЕ, за която посочи, че ще се състои веднага, щом бъде възможно и че ще я оглави лично, Гроси каза, че е в тясна връзка с Украйна за подготовката на посещението, което се очаква да се състои "скоро".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Чернобил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
Може и да има руснаци, които да знаят как се работи в АЕЦ, но обикновенните войници надали. Не е случайно, че са ги пратили да копаят окопи в радиоактивна зона.
15
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои руски илетерати, бе мър шо нацистка? Вие сте толкова зле, че вече ще плюете кръв и гной срещу Русия.
14
1
 
6
 
! Отговори
niki преди 2 години
Тия, които защитават руските илитерати, които са копали окопи в чернобил заслужават единствено и само съжаление. Липсващото звено между човека и *** живее сред нас, и пише коментари.
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такива лаборатории, стига повтаря опорните точки на господарите си.
12
13
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
Да повторя ли? Саркофагът на централата не може да бъде разрушен просто така, още по-малко от чеченски башибозук. Най-вероятно са разрушени био химични лаборатори, око които укренските нацита и техните приятели америкоси са дислоцирали около централата. Мястото е идеално, защото там не живее почти никой, само старци на доизживяване. Мисли малко, не поглъщай всяко западно пропагандно инфо като че е черен хайвер, защото хайвера е зелен.
11
3
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Руснаците защото знаят как да работят с атомни електроцентрали, затова се изтеглиха облъчени до смърт от там!!!! Централата не е била окупирана от ядрени физици, а от чеченски башибузук, бе тролопитек съветски!!! Що за *** ще почнат да копаят траншеи в най-радиационната почва на планетата! И що за *** ще ги възхваляват!!!
10
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заиграха се и със страховете на хората от нов Чернобил и радиация. Имам познати, които изкупиха йодните таблетки от аптеките. Спокойно, бе. Ако се опасявате, има сравнително евтини уреди за измерване на радиация. Измерете си радиацията и се успокойте. Руснаците знаят как да работят атомни електроцентрали. Още повече саркофага с който обвиха централата е толкова здрав, че да издържи и ядрен удар. бедните русофобски наплашени душици.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Моля за помощ - obadi se na Musk, da te izprati na MARS! Tam si rahat!
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е че пак има радиация и се крие.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес.бг защо мълчите за съдбата на българските моряци ???
6
7
 
3
 
! Отговори
Пак преди 2 години
Наци фейк.
5
13
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Руснаците откриха в Чернобил тайна лаборатория в която Украйна са приготвяли ,мръ.сна бомба,но защо ли "свободните медий"пропуснаха" да ни информират?!
4
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При отстъпването си укрите са разрушили техника и т.н., не са руснаците
3
18
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ха ха, зеления и кукловодите му, не можаха да я думнат отвън, и сега ще се пробват с някой "инструктор" отвътре.
2
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно разрушаването на критична инфраструктура за наблюдение на ядрен обект е част от "денацификацията" на руските терористи. Всеки знае, че инструментите за следене на радиационния фон в централата са нацисти.
1
0
 
10
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
МИНАЛОТО назад не се връща колко ЖИВОТИ СЪДБИ РАЗРУШИ ЧЕРНОБИЛ