20-годишен бесарабски българин загина на фронта в Украйна

Каква е информацията за смъртта на Иван Минков
Обновена: 12 апр 2022 09:11 | 12 апр 2022 09:11, Елка Василева
223
20-годишен бесарабски българин загина на фронта в Украйна
Кадър: Нова тв

Бесарабски българин е загинал в боевете в Украйна. 20-годишният Иван Минков от село Криничное е бил убит още в началото на войната.

 „Той е загинал при защитата на Чернигов. Геройската му смърт е дала възможност на голяма част от цивилното население да се изтегли от града”, разказа пред Нова тв Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония”, която поддържа връзка и с бесарабските българи.

Още по темата
Иван Минков е загинал на 26 февруари, но поради окупацията не е имало възможност тялото да бъде върнато по-рано в родното му село, което българите там наричат Чушмелия.

„Стотици бесарабски българи се бият като герои”, каза Виктор Стоянов.

По думите му в Украйна има над 200 000 българи. В  Одеса има около 50 000 българи. Има и компактни български общности около град Николаев, в Херсонска област, в град Херсон.

„Не знаем съдбата на тези хора, не знаем дали са се изтеглили, дали са загинали”, коментира Стоянов. Според него страната ни трябва да има план за евакуация на цивилното население.

„Цялото население на Украйна е мобилизирано. Никой не знае точния брой. Има момчета, които воюват от 2014 година. Много резервисти получават повиквателни. Има много доброволно желаещи”, коментира Анатолий Волчо, председател на българския просветен център в Търновка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
10
 
! Отговори
Казва се преди 2 години
Запасняк, а не резервист. Всички българи с украинско гражданство са длъжни да се сражават за Украйна. Същото се отнася и за руснаците. Етносът няма значение. Българските турци също са длъжни да се сражават за Родината, а не за анаватан.
43
6
 
7
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
Бесарабските българи са българи, не украинци! Никой не ги нарича бесарабдки украинци,нали?
42
7
 
7
 
! Отговори
Какъв преди 2 години
и...от трябва да си за да покрепяш диктатор който напада мирни държави???
41
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
$еленски се оказа най-големия престъпник. Вкара страната си в конфликт и унищожи народа си. И за какво? За да угоди на едни кукловоди отвъд океана, които накрая го предадоха... Украинския народ, или това, което остане от него трябва да го съди и екзекутира като предател.
40
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас всички *** подкрепят Кремъл.
39
11
 
7
 
! Отговори
Дам... преди 2 години
Явно бандеровците са мобилизирали всички, дори и нашите бесарабски българи да гинат за каузата на фашисткия клоун в Киев.
38
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и такива момчета, не са *** като клоуна Майнов, който виждал от няколко ъгъла нещата... Има и такива момчета, които не вярват на нашите слуги на Москва.
37
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато Украйна доказва с дела своята евроатлантическа принадлежност,то тук в БГ доказват своята евразийско мюсюлманска същност.България не е запад, както им се иска на едни хора,уви,Киев е запад,но София е евразийски к....ф.
36
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мобилизиран, дадено му е оръжие в ръцете, какво искате? И какво си мислите че ще се случи с българските мъже в България ако влезем във война, а? Ще ви тикнат оръжието в ръцете и ще ви избутат на фронта да пазите парите на богатите, че са им по-скъпи от живота ви. Ей за това искаме неутралитет.
35
11
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
По принцип Бесарабските българи подкрепят Русия. Те се чувстват повече Българи и Руснаци отколкото Украинци.Познавам доста и преценката ми и напълно точна !
34
10
 
19
 
! Отговори
Български гражданин преди 2 години
Уважаеми привърженици на днешна Русия, управлявана от Путин. От все сърце ви желая да живеете в Путинова Русия. Без право да се връщате на територията на България или ЕС. Дори за почивка
33
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идете в отрядите на Азов да им се обяснявате на български и сте дотам! Избиваха ги, издевателства над тях, третираха ги като 5-та категория хора, ама те се пишат украински патриоти! Понасяйте си последствията без да се обаждате на продажните ни медии, които вече се чудят как да плюят по Русия и всяка нова инфо им е добре дошла. Една такава може да запълни цял час телевизионно време, останалото ще свършат рекламите.
32
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми, бий се за тъпата Украйна и очаквай да не загинеш!
31
22
 
16
 
! Отговори
До Путинофилите преди 2 години
Ей ов..н..ь..овци. Вашия любимец Путин съсипа тотално Русия, Украйна, Грузия и Беларус. Хиляди убити войници, разбити семейства, бомбардира болници и детски градини. Този ли ''велик вожд'' ще спаси света от лошата Америка и лошата Европа??? Руската армия става за смях в Украйна. Русия е пред фалит, младите и умните се опитват да избягат по всякакъв начин. А вие му се кефите на този малък диктатор....
30
5
 
13
 
! Отговори
Дам... преди 2 години
Само дето не става ясно на чия страна е бил и за кои се е бил.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Никой не иска да е българин.Даже Г.Марков стана унгарец и живее в Будапеща." ....ей, опаковчик, Христо, да не пишеш от казана в ада?
28
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна трябва да заеме мястото на Бъшгария в Нато и ЕС.Доказа своята евроатлантическа принадлежност.Уви,България доказа на света обратното.Оставяйте я на Русия.Не ви трябва такава турско ци....ка дърбава.
27
4
 
19
 
! Отговори
ss преди 2 години
украинците са във варна,албена и балчик а българите на война... интерестно !
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали българите бяха репресирани от нарко нацистите? Явно тоя е колаборационист.
25
19
 
13
 
! Отговори
един преди 2 години
Тази сутрин по ТВ даваха как цялото село на колене с националния флаг посреща ковчега с тялото на героя. Трогателна сцена. Това е обединена нация. Ние сме отвратителна пропутинска и проруска ***.