Взривове в радиокула в Приднестровието до границата с Украйна

В анклава с население 500 000 души има 1500 руски военни
26 апр 2022 12:56, Елка Василева
33
Взривове в радиокула в Приднестровието до границата с Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Властите в самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република съобщиха за две експлозии в радиокула, намираща се в близост до границата с Украйна, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Рано сутринта бяха чути две експлозии в село Маяк", се казва в изявление на вътрешното министерство на подкрепяната от Москва република, която не е призната от международната общност.

Още по темата
Няма пострадали, но е била засегната радиокулата, намираща се на около 50 км северно от регионалната столица Тираспол. Повредени са две мощни антени, препредаващи честотите на руски радиостанции, добави министерството, като публикува снимки.

Вчера властите в региона съобщиха за експлозии, разтърсили министерството на държавната сигурност на непризнатата република. То е било подложено на нападение с гранатомети. Пострадали няма.

Молдова се опасява да не бъде въвлечена във военната офанзива, която Русия води в Украйна от повече от два месеца. Тези притеснения се засилиха миналата седмица, след като руски генерал заяви, че Москва иска да завземе граничещата с Приднестровието Южна Украйна, за да има пряк достъп до сепаратисткия анклав, който получава от нея икономическа и военна помощ, припомня АФП. Генерал-майор Рустам Минекаев, заместник-командир на войските на руския Централен военен окръг, добави че рускоезичното население в Молдова е потискано. Това беше един от претекстите, използвани от Москва, за обосновка на военната си намеса в Украйна.

Молдовската президентка Мая Санду насрочи среща на националния съвет за сигурност от 13:00 ч. (10:00 ч. по Гринуич), която ще бъде посветена на инцидентите в Приднестровието, предаде Ройтерс. След заседанието президентката ще даде пресконференция.

Приднестровието се отцепи от Молдова след гражданска война. В анклава с население около 500 000 души са разположени 1500 руски военни. Москва му доставя безплатно и природен газ, припомня АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До От любопитство - питай, който искаш украинец и ще ти кажат, че избягват Приднестровието, защото там се правят провокации от другите про-руски тикви и има опасност за бежанците. Затова не се насочват натам, а на запад и югозапад към Полша, Словакия и северозападна Румъния.
25
2
 
4
 
! Отговори
От любопитство преди 2 години
Интересно ми е украинците като бягат от войната дали търсят убежище в Приднестровието? Или гледат да го избегнат ои всякакъв начин, защото им се струва че ще е по-добре да са на фронта от колкото в приднестровието?
24
3
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 2 години
В България вече има повече от 4500 американски военни. Трябва ли да се притесняваме?
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анализатрите не познаха! Следващата НОВА република няма да е Херсонска, Запорожка или Харкоска Народна Репоублика, а ПНР (Приднестровка Народна Република). Евентулано, със столица Кишинев, вместо Тираспол
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещата загрубяват, ще има скоро рейдове на В-52... и други, други неща. Явно свинщината няма как да бъде спряна по друг начин.
21
5
 
6
 
! Отговори
hasmokar преди 2 години
Препоръки след посещението на Антъни Блинкен и Лойд Остин в Киев, да се опитат да проучат втория фронт. След провала в Буча им трябват фейскартинки.
20
9
 
15
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Ясно е какво следва - утре Путин ще обяви че Молдова са нацисти, че бият *** и че тормозят окупираната територия... После ще им пратят ВДВ да ги спасява и денацифицира. Но до последно ще казват че няма да нападат и ще обявят САЩ за провокатори. Тоя филм май сме го гледали...
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
приднестровието отказа помощ на украйна, ето резултата
18
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия 1500 руски военни Путин да ги впише в графата Груз 200.
17
16
 
15
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Приднестровието е също зона на възможен конфликт. САЩ няма да го пропуснат.
16
2
 
19
 
! Отговори
Какво следва преди 2 години
Какво е причинило тези взривове. Някой се опитва да разшири зоната на конфликта?
15
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има руснак, има проблем! Има русофил, има още по-голям проблем! Погребете руснака, скопете русофила ако искате свят без проблеми.
14
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип Приднестровието и Молдова трябваше да са следващите (България трябваше да излезе сама от НАТО под ръководството на прости тут ките Янев-Радев, но след краха на блицкрига, това беше отменено. Обаче Москва толкова го закъса, че сега последната им сламка е да провокират някакъв втори фронт с Приднестровието.
13
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалъмите на ПОкраинците ще станат ежедневие,не знам само в Русия до кога ще имат нерви да издържат на тия провокации!
12
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно руснаците се готвят да освободят и Молдова от нейните територии.
11
1
 
11
 
! Отговори
Молдова преди 2 години
До Анонимен 6 Не се притеснявай за Молдова. Те и без това имат движение за обединение с Румъния, а и Румъния ги иска, така че ще се вземат рано или късно.
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Украйна руснаците сега имат да спират 2 пробойни - потока оръжие, който ежедневно постъпва от Запад в западните части на Украйна и потока петрол, който ежедневно постъпва през Молдова в Одеса и по-натам на север в Украйна. По-лесно ще затапят втората пробойна )))
9
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е сметката на "свободата". Безплатен газ и култов ръководител. Може да няма какво да ядеш и преспективи за бъдещето, но поне ще си на топло.
8
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските "освободители" се готвят да "открият" нови "нацисти" в Молдова.
7
16
 
25
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Рашките сега и там ще се втурнат да защитават подтиснатото рускоговорящо население... Абе няма ли кой да интегрира 9 грама олово в кратуната на Вова най-накрая?