Швейцария мисли за 4-часов режим на тока при енергийна криза

Правителството първо ще поиска доброволни стъпки за икономии
20 юли 2022 13:58, Елка Василева
86
Швейцария мисли за 4-часов режим на тока при енергийна криза
Снимка: архив, БГНЕС

Швейцария може да прибегне до четиричасови регионални прекъсвания на електрозахранването, ако енергийната криза в Европа доведе до недостиг на ток през зимата, заяви в сряда високопоставен представител на комуналния сектор, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
Страната се подготвя за недостиг на електроенергия и газ поради войната в Украйна, възможни прекъсвания на доставките на газ и евентуални проблеми в атомните електроцентрали във Франция, въпреки че енергийните доставки засега са сигурни, казаха официални швейцарски представители, посочва БНР.

Майкъл Франк, директор на асоциацията VSE на швейцарските електроенергийни компании, каза, че Швейцария планира постепенно да въведе все по-строги мерки за пестене на енергия, ако е необходимо.

Първо, правителството ще поиска доброволни стъпки за икономии, като ще се проведе кампания за осведомяване на обществеността какво предстои през следващия месец.

След това правителството може да ограничи несъществената употреба на електрическа енергия като осветяване на витрини, използване на мобилни нагреватели или осветление през нощта, посочи Майкъл Франк правителствен брифинг в Берн.

След това може да се нареди на около 30 000 компании да спестят до 30% от потреблението на енергия при екстремен сценарий. Франк изчисли, че първите три фази могат да намалят търсенето на електроенергия с 25-30%.

В краен случай Берн може да започне да въвежда режим на тока в отделните региони на страната.

"Трябва да си представите това като пъзел. Отделни сегменти ще бъдат изключвани от енергийната мрежа за четири часа, след което ще бъдат включвани отново, след което докато други ще бъдат изключвани. Някои части от мрежата, или "парчетата от пъзела", няма да имат захранване за четири часа, след това отново ще имат захранване за четири или осем часа в зависимост от ситуацията", каза той.

Швейцария избра подход на разпределение, защото иска да избегне директно пълно спиране на мрежата, както Франция предвижда при евентуална екстремна ситуация, добави той.

Междувременно всички погледи продължават да бъдат насочени към това дали руският газ ще потече отново към Западна Европа, откъдето Швейцария получава своите доставки, особено след края на ремонтните работи по газопровода "Северен поток 1", планирани да приключат до четвъртък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен26 "Препоръчвам ти емиграция в рая на земята - Пууутинландия." А аз ти мисля само най-доброто и ти препоръчвам разкош и богатство, като отидеш в някоя западна страна, САЩ или Австралия, даже и Нова Зеландия също е част от велката аглосаксонска цивилизация.
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария се подготвя за недостиг на електроенергия и газ като планира постепенно да въведе все по-строги мерки за пестене на енергия. Ще се започне с лозунга, че който се къпе е русофил и путинофил.
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато има банани и тоалетна хартия пишман демократите са доволни.
27
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29 "Ех боже, тези така развити западни държави.. къща от карти май е цялата работа" За сметка на това руската мизерия никога не е била под въпрос :))))
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 Когато въпросите ти са лъжи, няма как отговорите да са свързани с реалността.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех боже, тези така развити западни държави.. къща от карти май е цялата работа
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клуба на богатите хаха дълговете вече излизат наяве , кефф
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакви атлантици още малко ще кажат колко по-убаво е без ток и на студено бахахаха.
22
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23 Препоръчвам ти емиграция в рая на земята - Пууутинландия.
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали през 90те искаме България да е "Швейцария на балканите". Ето сега ще получим този шанс да сбъднем мечтите си. ЕС е капан за мишки като нас. Всички знаем как ще приключи и този етап на нашата "славна история". В исторически план нищо хубаво не сме видели от т.н. "европейци". Какво ни кара да мислим, че този път ще е по различно?
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 16 "Такива умници като теб ни докараха до режим на тока и мизерия браво, много сте умни." Всъщност господарите ви евентулано могат в краен случай да ни докарат дотам, но не мисля, че ще се случи. Това са планове само в най-лошите варианти. Още отсега знам, че само прехвърлянето в хоум офис ще свърши повечето работа. А има още много неща, които могат да се направят, преди да се стигне до режим на тока.
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли кога ще се оправят нещата! Мога да ви кажа: На кукуво лято, ама има и един много по човешки начин и той е като спрете да повтаряте мантата - "поради войната в Украйна, еди какво си, поради войната еди що си" и започвате да казвате истината, това е така в момента защото налагаме санкции на Русия, тъй като сме генетично деформирани биологични твари, които в медицаната вече имат отделен термин и той е РУСОФОБИЯ! А пък Украйна, така и така няма да съществува в бъдеще.
18
1
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ДО КЪДЕ НИ ДОКАРАХА БАЙДЪНЧО И УРСЪСЕЛ ФОРДОЛАЙНО !!! А Е ТОЛКОВА ЛЕСНО : ПЛАТЕТЕ СИ , КАКТО СИ ПЛАЩАХТЕ ЗА ДОСТАВКА ДО СЕГА !!! КАКВИ СИ ГИ ИЗБИРАХМЕ , ТАКЪВ НИ ГО НА ТРЕСКАХА !!!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен13 Батериите издържат около 6 часа, другарЮ
16
2
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
а всичко е много просто сваляме санкциите и газта тръгва не може заради печалбитена сащ и егото им да се бият с русия да страда света ние да студуваме а някои и дагладуват щвеицарците много обичат да правят референдуми хаиде да ги видим сега
15
2
 
7
 
! Отговори
фен на танас преди 1 година
До АнонименБългария е износител на ток. Произвеждаме над 3 пъти повече от колкото потребяваме.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15 Такива умници като теб ни докараха до режим на тока и мизерия браво, много сте умни.
13
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9 "Бяхме измамени уж влизахме в клубът на богатите, а то се оказа, че сме в клубът на зеленитеколониалисти, вжното не Путин даму е зле глупации." Ти нали си от умните, не се оставяй да те баламосват, замини за Русия :)))))))
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запад градовете им осветени като коледни елхи!Погледнато от космоса нощем цяла Европа свети и разхищава излишно енергия!Само България открай време си е черна дупка във вселената!
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите програмистчета как ще работят без ток не е мнго ясно.