Реакторът на Запорожка АЕЦ е спрян, части от нея са "сериозно повредени"

Киев и Москва се обвиниха взаимно за атаките
6 авг 2022 19:20, Нели Христова
79
Реакторът на  Запорожка АЕЦ е спрян, части от нея са "сериозно повредени"
Снимка: БГНЕС

Части от украинската Запорожка АЕЦ бяха "сериозно повредени" от военни удари, които принудиха един от нейните реактори да бъде спрян, съобщи операторът на централата в събота.

Ударите в петък върху атомната централата в Южна Украйна - най-големият атомен енергиен комплекс в Европа - "сериозно повредиха" станция, в която се съхранява азот и кислород, както и "спомагателна сграда", каза Енергоатом в Telegram.

Киев и Москва се обвиниха взаимно за атаките. Ударите са повредили захранващ кабел, принудили са един от реакторите да спре и "все още има рискове от изтичане на водород и радиоактивни вещества, рискът от пожар също е висок", се казва в съобщението. Обстрелът "предизвика сериозен риск за безопасната работа на централата".

Руските войски са окупирали завода в Запорожие от първите дни на нахлуването си и Киев ги обвини, че съхраняват тежки оръжия там. Но Москва на свой ред обвини украинските сили, че са атакували централата.

Европейският съюз обвини Русия в събота заради обстрела. „ЕС осъжда военните дейности на Русия около атомната електроцентрала #Zaporizhzhia“, написа в Twitter първият дипломат на блока Жозеп Борел. „Това е сериозно и безотговорно нарушение на правилата за ядрена безопасност и още един пример за незачитане на международните норми от страна на Русия”. Борел настоя ядрената агенция на ООН, Международната агенция за атомна енергия, да получи достъп до централата.

МААЕ от седмици се опитва да изпрати екип, който да инспектира централата. Украйна досега отхвърля усилията, които според нея ще легитимират руската окупация на обекта в очите на международната общност.

В съобщението се казва още, че служители на руския ядрен оператор "Росатом" са напуснали централата малко преди атаките, но украинският персонал е останал и централата все още произвежда електричество.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в петък, че „всяко бомбардиране на този обект е безсрамно престъпление, акт на терор“. А украинското външно министерство каза, че „възможните последици от удар в работещ реактор са еквивалентни на използването на атомна бомба“. По-рано през седмицата МААЕ заяви, че ситуацията в атомната електроцентрала е "нестабилна". "Всеки принцип на безопасност е нарушен по един или друг начин", каза шефът на МААЕ Рафаел Гроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тoлче, отговарям ти вместо него. Едни такива а буквичката Z на ревера, които си въобразяват че като расия втора няма и всички трябва да им се подчиняват. И са вкарали там Градове с които обстрелват жилищни райони на Никопол от другата страна на Днепър. За теб са вежливи люди за останалия цивилизован свят са фашаги и ***
33
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От юли ВСУ са започнали да обстрелват с дронове и ракети централата. Русия се обърна официално към МААЕ за намеса и присъствие на межд. екип, но Украйна отказа. От тогава - открити бомби в помещения, обстрел с дронове и ракети, през наколко дни от Украйна. Вчера, до 18.00часа е било два удара, после са продължили. Изстреляли са 70 ракети. Директорът на централата е заявил, че са се разминали с катастрофата. И това го чета много пъти вече за различни дни. Убити са руснаци, има пострадали.
32
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те сега е времето украйнците да думнат аец-а.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Кои фашаги се крият в АЕЦ-а бе, Тъпчо? Ти да не си племенник на Боци от Банкя или на Деси от Дулово бившето село Аккадънлар - Селото на белите кадъни? Пък може и на Цвета Караянчева да си роднина - те си приличат...
30
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците държат контрола над Запорожката АЕЦ. Странни са украинските обвинения, че руснаците обстрелват централата. Да не би да ни казват, че руснаците обстрелват сами себе си?
29
16
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Бият се с руснаците, защото са нападнати и си защитават родината. Ако някой ти влезе в 4 сутринта в дома с оръжие, ти с цветя ли ще го посрещнеш?
28
8
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Кокаински сериозно е изплискал легена!
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дядо Соци Много по-голямо съоръжение от Чернобил, най-голямата АЕЦ в Европа! Дали САЩ и НАТО разчитат на този факт: взрив на някой реактор и 50 години Украйна става пустиня. Като начао поне 1/3 от населението ще бъде силно, включително и смъртоносно облъчено...
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европеидните про'с'таци ТРЯБВА да бъдат изолирани и лекувани принудително!
25
11
 
1
 
! Отговори
gosho преди 1 година
ako rusia ne beshe napadala UKAINA ,sega nyamashe da se sluchva vsichko tova.i ne mi obesnyavayte ,che rusia se bila zashtitavala.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16"... и викат ГЛЕЙ ГЛЕЙ КВО НАПРАВИХА ТИЯ РУСНАЦИ. " - не украинците го викат, а ЕС за който гласуват европеидните про'стаци И КАТО ТЕБЕ!
23
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дано гръме на да унищожи руските фашаги който се крият в АЕЦ.
22
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много руски ***, много нещо. Все едно чета Комсомолская правда, а не сайт на държава от ЕС. Нали тролчета? Войната е мир, свободата е робство.
21
3
 
14
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Укрите имат опит с обстрелаване на АЕС. Първо го направиха в Чернобил и приписаха вината на рашките. Сега е втория опит със Запрожката АЕС и отново са виновни "окупатрорите". Обаче много учудващо е, че зеленият гоблин не пуска инспекторите на МАЕ там. "Има нещо гнило в датската държава" (пардон в Украина), което чужди наблюдатели не трябва да видят, както между другото стана и с биологичните лаборатории на САЩ там.
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Европейският съюз обвини Русия в събота заради обстрела" - който украинците извършиха. Ето ЗАТОВА България ТРЯБВА да излезе от ЕС, а европеидите изолирани и лекувани принудително!
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Д Е това вече е голяма простотия! Представяш ли си ако Бг и Русия влезнат във война помежду си и Русия бомбардира АЕЦ Козлодуй? Цяла СЗ България ще бъде облъчена и част от ЮЗ Румъния и СИ Сърбия! А за една седмица Западна България ще понесе радиоактивното лъчение! Селски, не пожелавай това нещо на хората, защото те не са виновни за бездушието и лудостта на един изкрейзил бивш актьор! Защо НАТО се пази от война в държава с АЕЦ, а украинците се бият с руснаците? Сетне 50 години там няма живот!
18
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До умниците по долу. А известно ли ви е, че нашествениците са разположили рсзо системи в района на централата, откъдето обстрелват безразборно и безнаказано съседния град Никопол? Какво правят тия оръжия в района на атомна централа?
17
0
 
16
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Само това ни трябва. Втори Чернобил.
16
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците няма да обстрелват АЕЦ, който е на територия,завладяна от тях, защото при взрив на някой от реакторите те ще бъдат облъчени с много голяма доза радиоактивно лъчение. Едно официално предупреждение към Евреина и ако той не се разбере, изключване на АЕЦ-а. Украинците ще разберат как се живее без осветление, без топла вода и климатици.
15
0
 
4
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Слава на Тангра, йееееееее, сичку ша умреее;)))) Не сикам да ва плаша, аааааа, но скоро не маски ша носите, а противогази със скафандри и нема да има клеч-млеч;))) фотки-мотки, цици-мици, а между краката - пожълтели трици;)))