Виена е най-доброто място за живеене в света, най-лошото - Дамаск

Добро качество на живот има още в Дания, Швейцария...
9 авг 2022 09:06, Петя Славова
116
Виена е най-доброто място за живеене в света, най-лошото - Дамаск
Снимка: Bulgaria ON AIR

Тази седмица Economist Intelligence Unit (EIU) публикува класацията си Global Liveability Index за 10-те най-добри и 10-те най-лоши места за живеене в света през 2022 г. Индексът оценява 172 града в пет категории: култура, здравеопазване, образование, инфраструктура и развлечения.

Градовете в Скандинавия доминират в списъка на най-приятните за живеене градове благодарение на стабилността и добрата инфраструктура в региона, предава БГНЕС. Според индекса жителите на тези градове са подкрепени от добро здравеопазване и многобройни възможности за култура и развлечения.

Година след година градовете в Австрия и Швейцария са склонни да заемат високи позиции в списъците за качество на живот благодарение на добре развитата си социална пазарна икономика.

Номер 1 за най-добро място за живеене в света: Виена, Австрия.

Обща оценка: 95.1/100

Стабилност: 95

Здравеопазване: 83,3

Култура и околна среда: 98,6

Образование: 100

Инфраструктура: 100

Виена, Австрия, е на първо място в класацията за най-добро място за живеене в света. Тя запази тази позиция през 2018 г. и 2019 г., но през 2021 г. се смъкна до 12-о място.

Ето и останалата част от топ 10 на най-добрите места за живеене:

Копенхаген, Дания

Цюрих, Швейцария

Калгари, Канада

Ванкувър, Канада

Женева, Швейцария

Франкфурт, Германия

Торонто, Канада

Амстердам, Нидерландия

Осака, Япония и Мелбърн, Австралия (равен брой точки)

Въпреки, че в тези списъци са представени 18 различни държави, няма да откриете САЩ в топ 10 на нито един от тях. Представител на EIU съобщи по електронната поща на CNBC Make It, че Атланта, Джорджия, е класиран като най-приятния за живеене град в САЩ, заемайки 26-о място в списъка, докато Вашингтон, окръг Колумбия, е близо до него, заемайки 30-о място.

Номер 1 за най-лошо място за живеене в света: Дамаск, Сирия.

Обща оценка: 172

Стабилност: 20

Здравеопазване: 29,2

Култура и околна среда: 40.5

Образование: 33.3

Инфраструктура: 32.1

Ето и останалата част от топ 10 на най-лошите места за живеене

Техеран, Иран

Дуала, Камерун

Хараре, Зимбабве

Дака, Бангладеш

Порт Морсби, Папуа-Нова Гвинея

Карачи, Пакистан

Алжир, Алжир

Триполи, Либия

Лагос, Нигерия

Общото между всички градове в най-лошия списък изглежда са някои сериозни социални проблеми и проблеми с безопасността. В индекса например се посочва, че мястото на Дамаск в списъка вероятно е резултат от социалните вълнения, тероризма и конфликта, които засягат сирийския град.

Лагос - културната столица на Нигерия - попадна в списъка, защото според Държавния департамент на САЩ е известен с престъпността, тероризма, гражданските вълнения, отвличанията и морските престъпления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
16
 
! Отговори
Отегчен преди 1 година
Бе, не е било като да не съм живял във Виена. И да, на рингщрасе, а не в гетата. Общо взето, уредено и спокойно в централната част и бизнес квартала /старото сметище на Виена/, но до там. Има си много, ама много кусури.
38
4
 
12
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Виена, столицата на държава, където почти направиха ЗАДЪЛЖИТЕЛНА една излишна и вредна експериментална инжекция? Няма как да е въобще на което и да е място в класация за "добри" за живеене места. Освен за селскостопански дoбиTък, който обича да е в топлата кошара.
37
1
 
17
 
! Отговори
Ончо преди 1 година
По кварталите в големите европейски градове властите имат проблем с капсулирани мигрантски общности, които искат да си направят малка Враца, Максуда, Сплит или Сибиу, и не само се опитват, но и на доста места успяват, за ужас на местните.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А София къде е? Извън класацията ли?
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сметка на това пък, Sofia Rest Rooms е най-доброто място за c'paньe в света...
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другото, което е, всички канадски градове, включително Ванкувър, Торонто и Калгари са много зле транспортно, особено по-периферните квартали - лично съм видял посред зима по половин час да чакам автобус, което е неприемливо, но в Америка всичко е направено за коли. Иначе бил съм по няколко пъти и във Виена, и в Цюрих - навсякъде се усеща изоставане и занемаряване в сравнение с красотата, която беше през 80те и 90те.
33
4
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
До Чефо,напълно си прав,българия е раят на земята и не се шегувам,всичко ти е безплатно не ти се налага да работиш,някъде те водят на щат по роднинска линия,но ти даже не си и стъпвал там,данъци на практика няма,храната е безплатна,ток,вода,си ги крадеш,имоти имаш бол,само ако някой ден не дай си боже някой българин умре,ясно е,че ще си вземе цялото крадено имане и пак такъв рай никъде няма да намери
32
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази зима най-добрият град за живеене Виена ще бъде на дърва и свещи като в 15ти век.
31
3
 
17
 
! Отговори
До Питър преди 1 година
Представи си, не само съм бил, но дори съм живял в гореспоменатите градове. И имам впечатления от първа ръка. Живей си с митовете отпреди 15-20 години, щом това те кара да се чувстваш по-добре. Защото днешните европейски градове хич не са приятна гледка ;) Да не говорим, че вече не са европейски, разбира се.
30
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Може да сме доволни, че в зората на демокрацията България инвестира 1/40 от БВП в Австрия и Виена. Затова и Австрия отказа да ни върне важният "инвеститор" Огнян Дойнов.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Животът на село е много по добър от този в града.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Особено миналата и началото на тази когато им направиза задължителна ваксинацията им беше "невероятно " направо във Австрия (Виена). Бяха се видяли в чудо,късе да се скрият от къде да намерят сертификат. Беше мн трудна година. Та явно това е за предходен период.
27
7
 
13
 
! Отговори
Гаддафи преди 1 година
А Триполи беше рай по време на Кадафи. После едни войнолюбиви говедовъди я скапаха, т.е. демократизираха и сега не става за нищо. Звучи познато, и там не беше за първи път
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Калгари безспорно е много хубаво,но..Всичката индустрия и работа е в сектора на добива на нефт и газ. Друго просто няма. И когато нефтът е скъп, е пей сърце, но поевтинее ли, става страшно. Фирмите не си диверсифицират дейността, просто уволняват работниците и шефовете си живуркат.Ванкувър и Торонто са убийствено скъпи, няма квартира под 2200 долара месечно, а заплатите са ниски дори за програмистите - индийските ай-ти-та подбиват, а живеят по пет семейства в апартамент, важно е да са в Канада
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НАП "Виена е хубава, ако евро жендер от 37 пол. За нормалните хора, там е ад!" Сподели лични впечатления, защо мислиш така?
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яяяя, аз живея в 7мия най-добър град за живеене в света. :)))) Обаче е верно, че е добре. :)))))
23
4
 
5
 
! Отговори
Питър преди 1 година
До ПичНе те знам пич ли си или пичлегар, но ако беше прочел поне 5-6 реда от статията, щеше да знаеш как е правена класацията.... Но пич-бул.гар не читател, пич-бул.гар - писател, като всички мърляви пичове, населяващи територията. Колкото до останалите ти забележки, най-вероятно през живота си не си мърдал от монтанското гето, откъдето ни удостои с ценното си внимание и многоучени забележки :)
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марияпул на кое място е?
21
4
 
6
 
! Отговори
Най-хубавото преди 1 година
Е място на 15-30 км извън мегаполис, в собственна гора с езеро, където най-близките съсед е на около 500метра+. Къща. Природа, без общ отдушник;) това са Около Сан Хосе, Франциско, Бритиш Колумбия, Онтарио, Ню Арк ЮС, около Мюнхен и Франкфурт, около Женева и Люксембург, може би и около Берн. Това са местата. Другото е масовка.
20
3
 
2
 
! Отговори
КОй преди 1 година
До Анонимен12 ТЦ, по брой нещастни ушанковски мрънкачи. Те са мързеливи и 34 години само късат салфетки и си мислят че знаят всичко, държавата им потъва,постояно ги крадат и те се правят че не виждат. После пак си избират същите и те пак ги крадат и лъжат....Но те Вярват ха-ха-ха.