Полша поиска 1,32 трилиона евро репарации от Германия

Това става 77 години след края на Втората световна война
91
Полша поиска 1,32 трилиона евро репарации от Германия
Снимка: Pixabay

Германия трябва да плати на Полша 6,2 трилиона злоти (1,32 трилиона евро) компенсация за разрушенията, причинени от Втората световна война, заяви президентът на управляващата партия в страната. Това предаде специално за БТА полската агенция ПАП.

Ярослав Качински, лидер на партията "Право и справедливост", заяви това на церемония по представяне на доклад, описващ подробно загубите на Полша в резултат на германската инвазия.

Докладът, каза той, ще помогне за популяризирането на проблема на международната сцена.

Преди презентацията, която съвпадна с 83-ата годишнина от избухването на Втората световна война, участниците почетоха с минута мълчание жертвите й.

Качински каза, че макар процесът на репарации да е "дълъг и труден", въпросът е да се "получат обезщетения за всичко, което Германия, германската държава, германската нация направиха в Полша през годините 1939-1945 г."

Той добави, че „десетки страни по света... са получили обезщетения от Германия, докато Полша не е“, което той отдаде на липсата на инициатива.

Качински каза, че общ принцип, прилаган в международните отношения, според който, ако една държава причини голяма вреда на друга, тя трябва да компенсира тази вреда. „И няма причина Полша да бъде изключена от действието на този принцип“, каза той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: ГерманиявойнаПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нацисткия концлагер "Майданек" от ВСВ, са убивани и много поляци, освен руснаци, украино-руснаци, евреи и други. В памет на тези жертви е името на площада "Майдан" в Киев.
39
0
 
5
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
А ние да искаме ли репарации от приемника на Османската империя? Едни хора в Близкия изток си събраха де що можеше и не можеше да бъде взето след ВСВ, а ние? Или нищо, че сме за демокрацията и сме против конспирациите (ауу, колко страшно!), все пак хората не са равни. Винаги някои са по-равни. Същото е и с геноцидите. Геноциди по света колкото щеш, но само 2 са признати. Защо историческите факти се нуждаят от "признаване"? Ще кажат ли от US посолството?
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Ами нали в памет на жертвите на нацизма от концентрационния нацистки лагер "Майданек" е кръстен и площада "Майдан" в Украйна, но украинците бяха набивани с фашистка пропаганда и не знаят подрбности!
37
0
 
5
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
1,32 трилиона - горе-долу колкото е евро кешовицата в обращение общо по света.
36
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен до 34 преди 1 година
В момента Русия изплаща репарациите на Украйна и то с лихвите натрупани през последните 8 години.
35
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30 АнонименКои "ние" ? Само в софия има малка група дето обича евроатлантическите ценности останалите не им дреме
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ли и ние ще поискаме обезщетение за загубените територии по вина на Германия. Принуждават ни да влизаме във война и да обявяваме война на други държави, после по нас бомбардировки. Дори един завод за автомобили се инатят да отворят тук.
33
6
 
19
 
! Отговори
До шляхтата преди 1 година
Германия трябва да проведе специална военна операция в Полша. Тези нещо много се самозабравят...да не останат от два стола по средата. Както през Втората световна война ! Да не говорим че ако не беше Русия, един чичко с мустаци щеше да ги преработи в нещо за миене...
32
12
 
18
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Майдан не беше ли мястото където американски висши политици раздаваха пари (по техни думи 5 млрд долара) за да се извърши преврат срещу законната власт...
31
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще поиска 2 трилиона долара репарации от фашистка Русия.
30
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сащ нагнетяват нов конфликт между Германия и полша защото усещаа, че губи Европа. От своя страна поляците са най вярното куче на сащ и са готови на всичко да водят антиевропейска политика. Най лошо в случая, че България също води антиевропейска политика ние също сме под влияние на сащ. За съжаление рано или късно ще бъдем наказани за това както и поляците. А иначе кошмарът на сащ е силна Германия в добри отношения с Русия. Всички знаем какво се случва ако тези 2 държави сключат съюз полша изчезв
29
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не пробва да ги поиска от Русия
28
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, е баси съюза. Всеки гледа как да прецака другия, а само ние живеем в самозаблуждението си за някаква евросолидарност!!!
27
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен14...развита фантазия имаш...името ...Майдан..означава площад...мястото от където започват бунтовете в Украйна...вследствие от проруската политика на Янукович...
26
4
 
16
 
! Отговори
абе преди 1 година
турция колко ли трябва да ни плати за 500 годишното си присъствие у нас ?!
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЧИТАТЕЛ 24 - "защото пък Русия отхапа източна и част." - не Русия, а Украйна отхапа част от Полша и за това сега поляците се настройват укрите да бъдат победени и те да си върнат тези земи.
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименГлупости, много територии са заграбени и асимилирани, и изобщо не са били немски, голяма част от немците в източна Германия , са смесени със славяни, в Австрия също и често се срещат славянски фамилии или имена, все още има остатъци от тези славянски групи в днешна Германия. Скандинавието, в миналото също е било с голяма маса коренно славянско население и руско население.
23
2
 
12
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Полски кьорфишеци. Всички претенции от войната са уредени отдавна с договори. Гърция го пробва този номер отдавна, безрезултатно. В това число и към нас. А изселените над 2.5милиона немци от Силезия, за да стане тя "полска", защото пък Русия отхапа източна и част.
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17 - при нас е по друго - има международен договор, който задължава Турция да плати 10 милиарда долара на България заради дадените й Одринска Тракия и прокудените 300 000 българи от там и околностите на Истанбул - само, че никой не може да си ги вземе. Единствено покойният Божидар Димитров се изказа по този въпрос и го махнаха от министър.
21
7
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Прави са поляците, на уукрите дават ей така, а не си плащат старите сметки! Ай ша им се не види и швабите!