Съпругата на Риши Сунак е свръхбогата индийска бизнесдама

42-годишната Акшата Мурти притежава акции за близо $1 млрд.
25 окт 2022 15:53, Елка Василева
137
Съпругата на Риши Сунак е свръхбогата индийска бизнесдама
Снимка: архив, БГНЕС

Свръхбогатата индийска бизнесдама Акшата Мурти, съпруга на новия британски премиер Риши Сунак, се озова в светлината на прожекторите през април, като разкри начина на живот на семейството им в разгара на кризата с покупателната способност в страната, отбелязва Франс прес.

Още по темата
Мурти е считана от британските данъчни власти за лице, което "не живее" в Обединеното кралство и следователно доходите ѝ в чужбина не се облагат с данъци. Този статут, напълно законен, беше "черна точка" в разгара на кризата на покупателната способност, подклаждайки вече отправяните към съпруга ѝ критики, защото Сунак проявяваше сериозно колебание да подпомогне британските домакинствата.

След като бе подложена на тежки критики заради милионите лири, спестени от данъци благодарение на този статут, съпругата на тогавашния министър на финансите на Великобритания веднага обяви, че доходите ѝ в чужбина вече ще се облагат в страната. "Правя го, защото искам, а не защото наредбите го изискват", подчерта тя.

Риши Сунак от своя страна осъди "клеветническа кампания", водена от лейбъристката опозиция. "Очернянето на жена ми, за да засегнат мен, е ужасно", заяви той в интервю за таблоида "Сън" по време на първата сериозна криза, поставяща под въпрос стремителния му политически възход. "Съпругата ми е родена в Индия, израснала е там", припомни той. "Не би било разумно или честно да искам от нея да прекъсне връзките си със страната си само защото е омъжена за мен", добави консерваторът.

42-годишната Акшата Мурти притежава акции на стойност близо милиард долара в индийския технологичен гигант "Инфосис". Баща ѝ Нараяна Мурти е един от основателите на компанията през 1981 г., стойността ѝ днес възлиза на около 100 милиарда долара. Това означава, че състоянието ѝ е по-голямо от това на покойната кралица Елизабет Втора (притежавала около 420 милиона евро), отбелязва в. "Сънди таймс".

Акшата израства в Бангалор, с богатия си баща и под строгото възпитание на своята майка Судха Мурти - известна писателка, филантроп, както и първата жена, назначена като инженер в автомобилната група "Тата моторс". Тя забранява на Акшата и брат ѝ Рохан да гледат телевизия у дома и ги принуждава да ходят на училище с рикша, както всички останали техни съученици.

Съпругата на Риши Сунак заявява, че тя и брат ѝ са отгледани "със силни филантропски ценности", а благодарение на доброволческата си работа има представа за предизвикателствата, пред които са изправени жените в Индия.

През 1998 г. тя заминава за САЩ, за да учи икономика. Среща се с бъдещия си съпруг няколко години по-късно в престижния Станфордски университет в Калифорния, където и двамата са записали бизнес магистратура. Риши Сунак е със скромен произход и получава стипендия.

Индийското общество е йерархично, но родителите на Акшата Мурти приемат сватбата им. Баща ѝ Нараяна Мурти одобрява сватбения план на дъщеря си, като признава, че Риши Сунак отговаря във всяко едно отношение на описанието ѝ: "брилянтен, красив и преди всичко честен". Около 1000 гости, включително множество известни личности, присъстват на сватбата им през 2009 година. Двамата имат две дъщери - Анушка и Кришна.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито е английска дама, нито е бизнес дама. Индийка, която харчи милиардите на тате. Не , че има нещо лошо, но да си казваме нещата, както са!
84
1
 
2
 
! Отговори
разпад пълен ес преди 1 година
ще има да се точат за по няколко месеца , при разпада на римската империя , накрая никой не еискал да управлява , цезари са ставали и гладиатори за кратко , всеки е свършвал с убииство
83
3
 
7
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
Росен Плевнелиев - ушата послушна мижитуурка, сервилник, паляччо и лаккей. Чеервей, глиист и плазмодиий
82
2
 
3
 
! Отговори
Кой кой е сега преди 1 година
Кралица Елизабет Втора премахна законен член и вече дори кюрдката Херо Мустафа може да се надява че ще стане Крал на Великобритания......Англия феминисти..........Но уви,Джак изкормвача е САЩ,крайни женомразки изказвания имаше Дър.секретар на САЩ Хилъри Клинтън,като съюзник на САЩ,Евросъюза Кюрдската ЖЕНСКА Ислямска Армия праваше за пълно посмешище терористите от Ал Кайда и Ислямска държава до идването на турския Ковид Карабах Доналд Тръмп...Талибанина Байдън затвърди женомразкото реноме на САЩ
81
1
 
3
 
! Отговори
До 95-Определено пре преди 1 година
Най-после един умен коментар!
80
1
 
5
 
! Отговори
До 104-Малииии преди 1 година
Абе, тез двамата ще ти купят цялата рода до 9-то коляно,и ще ви пратят да пасете трева в Мумбай.
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма значение че са мулати, важното е да ги оправят!
78
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 1 година
Човека е меринджей. Не е случаен. Учил е - не ще да тича с рикшата. Костюм има.
77
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А защо такива като този и нашия Стоичков имат само по две деца, а непрекъснато пищят срщу обикновения човек да имал много деца? Вече почвам сериозно да мисля, че им трябват съвременни роби. Тези пък, които имат много, обикновено не стават.
76
1
 
14
 
! Отговори
В преди 1 година
Направо да се разплаче човек, живея в Англия, ама не плащам данъци, защото съм индийка. И аз съм българка, живееща в Лондон, но данъчните протягат ръка всеки месец и си късат по голямо парче от заплатата ми. Сега ми стана ясно, че плащането на данъци било по желание. Само за информация, бедни студенти не учат в Станфорд! Говорим да над 50,000 доллара само учебна такса за година. Та приказките за лека нощ разказвайте на някого другиго
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А баща и български пандизчия
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Определено предпочитам индиец , милярдер за министър-председател , от колкото корунпиран българин със садрани га=щи чакащ да се назоби .
73
0
 
3
 
! Отговори
Хахаха! преди 1 година
Нямаше да е токова смешно, ако човека беше глава на другата партия, или се беше явил на избори и избирателите го бяха избрали за премиер. Но точно на Борис Джонсън партията и то без избори, а вътрешно-партийно Хоп! назначаваме ви Шекер за премиер ! ХАХАХА!
72
0
 
5
 
! Отговори
Ех Риши Риши преди 1 година
като кисело зеле в бидон те боднаха на тая позиция! Обаче е малко твсно и малко солено!
71
6
 
10
 
! Отговори
Я преди 1 година
Сунак ще е много успешен премиер. А вие гan ьовци защо не се похвалите с нешо в световен план? Освен, че ви свързват с измами и проституция, по света не сте известни с нищо друго. Индийците са най-успешната етническа група като мениджъри в САЩ. По мнение на стотици хиляди бели, латино и черни. А вие в какво сте номер едно, освен в простируцията?
70
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
2048гд. полицай спират кола ,моля документите за проверка човека ги показва полицаят се замива и казва на колегата си ей Мустафа ела да видиш какво смешно име има този човек Гюнтер
69
3
 
3
 
! Отговори
Любо преди 1 година
До Vol'Jin ...Ако, беше постигнал една милионна част от постигнатото от Вежди Рашидов, с талант и труд, щеше да опищиш Света колко си "велик". Но, понеже си безпросветна душица не знаеш, че Вежди Рашидов винаги и навсякъде се е представял като българин, и това е гордост за България, защото Вежди е известно и уважавано име, и като човек и като уникален творец. Вежди е много по-българин от всички, които се бият в гърдите, че са българи, а реално милеят за чужди интереси, често вредни за България.
68
2
 
4
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
До Анонимен 32 - За да не се чудиш, ще ти кажа: Не намирисват, защото се къпят всеки ден. Я се опитай да си спомниш кога за последен път си взел душ.
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквайте скоро - новият министър председател на Германия, Мохамед ал Араб, скоро!
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прилича на нашата Росица Плевнята, ирландската овчарка