Основният проблем в курортите - липса на квалифицирани кадри

От бранша очакват силен зимен сезон
64
Основният проблем в курортите - липса на квалифицирани кадри
Снимка: БГНЕС

С наближаването на зимата започна подготовката на хотелите в Банско за предстоящия сезон. За първа година след пандемията от бранша очакват да се върнат на нивата на посещаемост от 2019 г. Проблем обаче срещат при намирането на квалифициран персонал, който да обслужва гостите.

Глад на кадри се наблюдава в Банско преди началото на зимния сезон. Според хотелиери изключително трудно се намират готвачи, сервитьори и камериери. Много малко са и младите хора, които желаят да започнат работа в сектора. Освен, че искат високи възнаграждения кандидатите често нямат нужния опит или квалификация, споделят от бранша. След несигурността, породена от пандемията, голяма част от дългогодишните служители с опит са напуснали хотелите, в които са работили и са ги заменили с други професии, като много от тях са се насочили към преподаването.

В зимния курорт Банско вече започнаха ранните записвания за ваканции през зимата. На прага на зимния сезон обаче хотелиери отново трудно намират обслужващ персонал. Докато за младите водещо е заплащането, за по-възрастните на първо място са условията на труд. Боби е готвач с 20-годишен опит и вече месец търси работа.
"Финансовата страна е на последно място. Първо поставям въпроса дали ще се срещнат интересите, дали това, което очакват от вас работодателите, вие може да го дадете на работодателите и тогава вече", казва Боби пред БНТ.
Често очакванията на работодатели и търсещи работа се разминават.

"Миналата зима дойде момче, което не говори английски, не познава хотелски софтуери, предложихме му 1200 лв. чиста заплата, с осигуровка на пълната, което е на 1600 лв. и то ни каза, че това е смешна заплата за Банско", обясни Мая Бистрина - пълномощник на управителите в хотел.

В Банско има и много украински граждани, които също търсят работа. Проблем обаче е езиковата бариера. Денис Елкин е един от тях.

"Мога да правя много неща, разбирам от електричество, техника, като инженер, мога да работя и като шофьор, завършил съм в Украйна. Не знам обаче дали ще признаят обучението ми в България, малко ми е трудно с езика", казва Денис Елкин.

В сектора най-остър е дефицитът на млади кадри, основно готвачи и сервитьори.

"Предимно търсим персонал, който да е готов да започне работа, за да няма дълго време обучаване, после ако това не е неговото да прекъсва и после пак да започваме наново", каза Мехмед Реджепов - хотелиер.

"Проблем е, че отиват и работят два, три месеца в чужбина, идват, получават големите борси и не желаят да работят в България или идват и искат да работят без договори", каза още Мая Бистрина.

Тази година почивката в ски-курорта ще ни струва с 20 процента повече заради инфлацията и повишените цени на отоплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: персоналкурортбанско
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато цакаш по 5 лв кафето, не можеш да даваш 1200 лв.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, като държавата се управлява лошо, няма да има кадри и по-лошо ще става.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е точно! Наличните кадри съответстват на нивото на заплащането и на качеството на меринджейството по хотелите. Няма абсЕлютно никакъв проблем.
40
0
 
10
 
! Отговори
Света се обърка преди 1 година
Няма кадри защото НЯМА КАДЪРНИ МЕНИДЖЪРИ на тези наши планински и морски курорти .. а собственици са алчни бивши мутри дето гледат да вземат парите на клиентите си с минимални разходи за тях ... .НИКОЙ НЕ ИНВЕСТИРА В КАДРИ ЗА ТУРИСТИЧЕСКИЯ БИЗНЕС .... А имаче се водим туристическа дестинация . Наема се всеки който се навие на робски труд с под минималната заплата и няма претенции да работи безплатно извънредни часове ... Така че дегашното окаяно състояние на туризма ни е съвсем логично.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви квалифицирани кадри бе. Настянаваш се и ти казват не пускай климатика, че тока е скъп. Туризма умря.
38
0
 
11
 
! Отговори
Н2О преди 1 година
А, може би, проблема е в ниските заплати??? Щото Мутрите не могат да свикнат с мисълта да заплатят достойна заплата на работещият "матрял", те считат че "матряла" трябва да им плаща, затова, че са ги наели да им работят, тоест - слугуват!
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е. Няма кадри. А като няма кадърни работодатели-хотелиери, няма и кадри-работници. Кой да ходи да им робува на пр0ctaците, да внасят украинци, виетнамци, китайци, арабели... Може да им се вържат в началото, ама после ще четем в криминалната хроника за тях
36
0
 
18
 
! Отговори
Голям Тур преди 1 година
Основните проблеми в туризма са смешните заплати, презастрояването и некомпетентния мениджмънт. Обикновено собствениците (мутри, мафиоти и крадци) се стискат да назначат квалифициран персонал с нормални заплати, а предпочитат да сложат роднини и приятели на ръководни позиции и местни безработни селяни, които биха работили почти без пари. В резултат се получава петзвезден хотел, в който обслужването е на ниво нула звезди.
35
0
 
12
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Не само, че квалифицирани кадри няма да има българският пишман "бизнесмен", а изобщо никакви кадри няма да има, защото години наред така си постилаха, а сега ревът. Еее дойде време да си плащат сметката и гяволъците. Да си работят самите собственици да видят лесно ли е. Като не могат фалират и идват други които могат. В природата празно няма все някой ден ще дойдат такива които ще уважават работниците си и ще им плащат подобаващо.
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина си вярват, че 1200 лв. е висока даплата. Ама за 4 месеца взимаш около 5000 лв за 10-12 часови смени.. Това е смешно. Как нормален работник да отиде. Относно цените у нас, това е безумие. Миналата година на Пампорово - 2 кафета, 2 коли и един бургер ми струваха 51 лв. А относно украинците - в Пловдив и Пазарджик работят много от тях и са нормални и свестни хора. Но са на 8 часа смени и чисто взимат около 1500-1600 лв. Дори и тях вече не можем да ги лъжем с нашите робовладелски номера.
33
1
 
12
 
! Отговори
СПОМЕН . . . . преди 1 година
Валери Симеонов щеше да докарва роби от Украйна , Армения и Грузия - уж да му работят . Социалистическокомунистически експлоататор да си днес ! Браво .
32
1
 
15
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
бг хотелиерите плащали 1200 лв заплати??? Алоуу имаше новина че на програмистите вече плащат по 15000
31
0
 
21
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Чух думите на жената, която предлагала 1200 лв. на неквалифициран младеж. Тази жена е точен пример за непрофесионализъм. При заплатите има "бруто" и "нето", но няма термин "чисти", който е напълно неясен какво точно означава. След това не е ясно за какви изработени часове става въпрос, какви смени, предлагат ли квартира и т.н., дори не спомена длъжността, за която става въпрос. Да, за нереално скъпият курорт Банско, това е ниска заплата, дори и за неквалифициран персонал! Лов на маймуни с трици!
30
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От написаното в новината излиза, че кадри има, но няма адекватно заплащане и условия на труд.
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пичове - стартова 2 бона чистаци и осигуровки на пълната сума + договор и ще има кадри.
28
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то само рушвета да отвориш кръчма в урорт е към 100 000лв. Иначе никога не можеш да отговориш на безумните изисквания. Ами наеми, ами сметки, ами данъци...? Няма и три месеца сезон го започваш с два апартамента в София назад. И като не дойдат туристи...
27
6
 
12
 
! Отговори
Нали си имате преди 1 година
бандеровци?!? Наемайте ги за 700-800 лева да ви бачкат :) Нали са "квалифицирани", действайте!
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГОЛЕМИТЕ ХОТЕЛСКИ ВЕРИГИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО ОТДАВНА ЗА ПЕРСОНАЛ НАЕМАТ САМО ЧУЖДЕНЦИ...В СЛЪНЧЕВ БРЯГ И НА ЮГ ОТ БУРГАС ВЕЧЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ РАБОТНИЦИ СА ОТ КИРГИЗСТАН,УЗБЕКИСТАН,ТУРЦИЯ,СИРИЯ И ЕГИПЕТ...ОТ ДОГОДИНА СЕ ОЧАКВАТ РАБОТНИЦИ ОТ ГВИНЕЯ И СЕНЕГАЛ!
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИЧЕСКА АСОЦИАЦИЯ:ОТ ДОГОДИНА ЗАПОЧВАМЕ ДА ВНАСЯМЕ РАБОТНИЦИ ОТ ГВИНЕЯ И СЕНЕГАЛ!
24
1
 
32
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
Скоро бяхме на Боровец, кафе със сметана в хотела 7-8 лева!!! Демек, нашите бизнесмени искат да карат майбахове и ферарита, но на персонала да дават половин заплата на чистачка в Испания.