Проучване: Необходима е промяна в начина на производството на храни

Система ни не е устойчива, консумацията на месо е прекалено голяма
6 ное 2022 16:08, Нели Христова
60
Проучване: Необходима е промяна в начина на производството на храни
Снимка: БГНЕС

Настоящият начин на производство на храни застрашава бъдещите глобални доставки, по-специално заради високата консумация на месо, установи ново проучване, цитирано от ДПА, съобщи БТА.

Хранителната промишленост като цяло сега е отговорна за две трети от глобалното потребление на прясна вода, три четвърти от замърсяването с хранителни вещества във водните басейни и една четвърт от всички емисии на парникови газове, според проучването "Предстоящата устойчива хранителна революция" на консултантската компания "ПрайсуотърхаусКупърс стратеджи" (PwC Strategy).

С оглед на продължаващото нарастване на световното население е спешно необходима промяна в производството на храни, пишат експертите, тъй като сегашната система не е устойчива.

Войната в Украйна сама по себе си беше достатъчна, за да предизвика драстично увеличение на световните цени на храните, казват авторите, като се позовават на факта, че руската инвазия в страната е попречила на така необходимия износ на храни.

Ключов проблем по отношение на глобалното производство на храни е нарастващата консумация на месо в световен мащаб през последните десетилетия, според проучването. Около 80 процента от земеделската земя по света сега се използва пряко или непряко за производство на месо, като същевременно покрива само 11 процента от световната консумация на калории.

Следователно промяната на хранителните навици е ключова мярка за осигуряване на бъдещи глобални доставки на храна, казват експертите. Дори замяната на говеждото с пилешко може да намали наполовина емисиите на въглероден диоксид от производството на месо и да намали консумацията на вода с около 30 процента, според проучването.

Ефектът е още по-голям при преминаване към вегетарианска или веганска диета.

В същото време техниките за прибиране на реколтата и възможностите за доставка трябва да станат по-ефективни, за да се предотврати развалянето на храните по пътя им към потребителя. В момента около една трета от цялата храна трябва да бъде изхвърлена поради забавяне и неефективност при прибирането на реколтата, логистиката или търговията.

Според експертите засиленото използване на цифрови технологии може да доведе до значителни подобрения - например чрез оптимизиране на напояването и торенето и точно проследяване на стоките по време на доставка.

Всички тези промени заедно биха могли да допринесат значително за осигуряване на нарастващото търсене на храни по устойчив начин без значително увеличение на цените, заключава проучването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България се промени. С покачването на цените, качеството удари дъното. В каймата косми, в хляба черни големи буболечки, в млякото червеи.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 - Да , ама пък има банани и "демокрация" в изобилие !Нали борбата беше за БАНАНИТЕ а не за месо ?!
15
1
 
26
 
! Отговори
Хората са го казали преди 1 година
Имаш крава, пиеш мляко. Другите държави не ме интересуват. Нека да си гледаме в нашата паничка. Нашите проблеми са съвсем различни и нямат нищо общо с проблемите на Западна Европа, САЩ и Китай и разни други пренаселени държави за които постоянно ни информират. Ние сме една шепа народ и нашия проблем с храните не в консумацията а е в производството. България има достатъчно ресурси да се изхранва 20 милиона население. Но тези ресурси в момента не се използват. Селското стопанство е занемарено.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив, захарта и солта са трърде много, всички продават захар под формата на хляб, вафли, бисквити, теста и кетчупи и сол под формата на чипс, варива, консерви, салами и сирена.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека си припомним за хилядите ограничения и забрани,за поредицата от свински,птичи и не знам още какви"грипове"все неща които отказаха хората в България да се занимават с подобен вид дейности,сега всички сме наредени на яслата(магазините)и чакаме какви цени ще предложат същите тия които ни вкараха в тоя филм!Същото се отнася и за електроенергията,България като един от най големите производители на ток в Европа влизайки в сериала "борсови цени"се насадихме и тук на пачи яйца!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неолиберални ***, яжте си бръмбарите и не занимавайте нормалните хора с психичните си проблеми!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вкички яйца от магазина,оранжеви на цвят..ама моля ви се ,не хранете кокошките с боя..ако искам оранжева боя ще си разбъркам да пия
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В страните от така нареченият златен милиард броят на хората заети с земеделие и в производството на селскостопански продукти е между 0.5-2,5 Процента от населението!В
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лудогорско пиле.2,4 кг.като го сваря, бутчетата му като на гълъбче,шприцоват пилетата с някакви течности да се надуват и тежат,като го свариш или изпечеш става,по-малко от гълъбчето на площада .
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия какво предлагат да храним скакалци с пшеницата?
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
купувам готова смляна кайма от наемателя на магазина ми един фуклив фермер.бъкана с желатин,дори торбичката и не е мокра вземам киселото му мляко,цялото в бучици ,таблъскал сухо мляко от Украйна,еееее....
6
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 година
"-Сеня, София Лорен увидил ли? -Нет-отвръща сънен той. -А Кока кола пил? -Ъхъ, пил...-Е, хорошо? Сеня прави неопределена физиономия в смисъл "нищо особено". Диамантената ръка, комедия от 1968 г, Мосфилм.
5
0
 
24
 
! Отговори
Настрадин Ходжа преди 1 година
Тамън научих магарето да не яде и то умря!!!
4
0
 
17
 
! Отговори
Ханибал Лектър преди 1 година
отнемат ли им Свинската Мръвка, почвам да Оглеждам Дебелите Тлъсти Бутове на Брюкселските Сви не!
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червеи и скакалци се отглеждат на един % от необработваемата земя. Много са вкусни и се произвеждат почти без пари. Това е бъдещето на човеко влечугите.
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма кра-ва, ов-ца, ко-за, няма мляко, сирене, кашкавал, сметана, масло, месо, няма храна с две думи! Е яжте трева и бръм-бари, да ви е сладко! Някои хора за да са модерни, си губят ума!
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ам чи тъй де,прекалено"много"храна,електроенергия и горива се използват от раята,време е да им свием перките!