Войната в Украйна може да приключи лятото

Според генерал на НАТО тогава и двете страни ще осъзнаят, че не отиват наникъде
2 яну 2023 16:08, Нели Христова
115
Войната в Украйна може да приключи лятото
Снимка: БГНЕС

Прекратяване на огъня във войната на Русия срещу Украйна може да се очаква през 2023 г. и дори още в средата на годината, смята бивш генерал от германската армия и НАТО, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Очаквам това да стане през лятото, когато и двете страни ще кажат, че нещата не вървят наникъде", заяви Ханс-Лотар Домрозе за германската медийна група Функе. Според него най-вероятното време за възникване на такава патова ситуация е между февруари и май.

"Това ще бъде моментът за преговори за прекратяване на огъня", каза Домрозе, който е заемал високи постове в международните сили в Афганистан, а по-късно и в командните структури на НАТО в Европа.

Той обаче подчерта, че това не означава мир. "Спирането на огъня означава, че се прекратява стрелбата. Преговорите вероятно ще отнемат много време, нужен е посредник", каза той и посочи генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, турския президент Реджеп Тайип Ердоган или индийския президент Нарендра Моди като възможни кандидати да ръководят процеса.

Единственото, което остава, е решение чрез преговори, което да е приемливо и за двете страни, "дори ако Путин всъщност би искал да има цяла Украйна, а Зеленски би искал да освободи цяла Украйна". Възможно решение Домрозе вижда в това украинският президент да се откаже от искането за незабавно връщане на територии като Крим към Украйна и да се договори това да стане след преходен период.

Голямото натоварване на клетка от мобилната мрежа е издало на лагер на мобилизирани руски резервисти в частично окупираната Донецка област в Източна Украйна, който бе поразен в новогодишната нощ, предаде междувременно ТАСС, като се позова на източник от правоохранителните органи, формирани от местните сепаратисти.

Украинската армия твърди, че при атаката в град Макеевка, на петнайсетина километра източно от Донецк, са били убити около 400 руски военни - твърдение, което не е проверено по независим път, посочва Би Би Си. Редица руски коментатори признаха за нападението по професионално училище, където били разквартирувани войници, и че сградата е почти напълно разрушена, но уверяват, че жертвите са много по-малко, отколкото претендира украинската страна.

Източник от правоохранителните органи на т. нар. Донецка народна република заяви днес пред ТАСС, че военните са използвали активно мобилните си телефони, което е позволило на противника да открие местоположението им.

Русия твърди, че сградата е била поразена от високоточна американска реактивна система за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS). Съединените щати доставиха такива съвременни оръжия на Украйна след руската инвазия в страната.

Украинските въоръжени сили нанесоха масиран удар по Макеевка в новогодишната нощ. По първоначална информация са били ранени над 15 души, но данните за убити и пострадали се уточняват, отбелязва ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Кой може да прати Руската Армия за зелен хайвер в момента е само Турската Армия!
74
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Novata Ukraine e Erdoganistan!!!!!!! Ops....
73
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война в Украйна няма. Русия е пратила някакви войници да бъдат убивани от САЩ и Нато в украйна. Съжалявам да го кажа.
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля че част от сорросоидите които неистово се радват на смъртта на всеки руски войник не са раждани от български майки а от други примерно украинки ромки азиатки латинуски. То бива бива омраза но чак толкова не бива. Дори ми е неудобно да кажа че Русия е все пак е наша освободителка и щом сме неблагодарници ще заубим свободата си.
71
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната ще приключи тогава, когато САЩ и Великобритания напуснат Украйна. Всички други прогнози са или пропаганда или просто празни приказки.
70
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната да свършва по бързо, че както е тръгнало червеничките рашки с години могат да протакват операцията си! После ЕС ще въстановява Украйна, ако самият ЕС може преди това да се въстанови!
69
7
 
6
 
! Отговори
Владипут Шуткин преди 1 година
Влезте в тубата да видите какво е останало от разпределителния център на руските ор си. Голяма красота. Ако е вярно че 2 ракети все пак са успели да свалят от 6, то си задавам въпр. какво би станало ако бяха поразили 6 от 6 и има ли въобще оцелели:)
68
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да приключи до лятото защото НАТО не мирясва и войната ще прерасне в световна.
67
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мокрите мечти на запада да замрази конфликта за 7-8 години, и да го подкара пак по-късно с нова сила. А дано, ама на дали.
66
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бой до смърт. Украинците се научиха да се бият и предават боен опит. За 1-2 години бездействие ще забравят всичко. Путин иска да запази сегашните фронтови граници.
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преговори може да има, когато фронтът се измести до границата по ООН. Тогава НАТО ще влезе в Украйна.
64
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тиквата обещаваше че САЩ ще премахнат визите за българите. Какво правим сега. И в Шенгенското пространство не ни взимат заради крадливи политици и беззаконието в страната ни.
63
1
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Африкански и азиатски бежанци трябва да ги пращат за Европа. Но от бившите социалистически държави трябва да се дава убежище и поданство на хората които се спасяват от войната. Защото с тях имаме една религия и близки езици.
62
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната рано или късно ще свърши, с много жертви, за жалост. Нашия проблем е кво ше правиме с прекалено многото путиниди, които искат да ни отклонят от ЕС и НАТО и да върнат външноклозетните руски стандарти. С тех кво ше правиме?!
61
7
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Освен украинци може да бъдат заселвани в къщите по селата в България и руски семейства който бягат от войната.
60
5
 
11
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Има много села в България с запустели къщи където никой не живее. Властите могат да предложат на българи живеещи в Украйна да се заселят безплатно в тях. Заедно с тях може да се заселят и украински бежанци.
59
0
 
7
 
! Отговори
Не едно животно преди 1 година
До Муахаха. Ако не те кефи това което ще виждаш там то Винати има и Первъ Канал:)))
58
2
 
7
 
! Отговори
Не едно животно преди 1 година
До Муахаха. Ето тук- (DeepStateMap,DefMon, @Artur_Micek) гледай си сам ти това дето те интересува. Ааааа, и още нещо-САЩ ще предоставят и Bradley на укр тези дни:)-само не казвай на никой.Жив и здрав и хаерлия да е :))
57
4
 
1
 
! Отговори
Арестович от Украйн преди 1 година
предлага да се възстанови царската власт на Рюрюквичите. В такъв случай, ИВАН ГРОЗНИ да дойде на власт. Той е един от последните РЮРЮКОВИЧИ. зА СВЕДЕНИЕ на незнаещите , Рюриковичите са преки наследници на БатБаянова България със столица Киев, която през 13 век се премества от Киев във Москва.
56
0
 
2
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До Някой: Даже и за това дали ще има правителство у нас е трудно да отгатнем, пък какво остава за войната в Украйна.