Зеленски против руски и беларуски спортисти на Олимпиадата

МОК препоръча събитията в Русия да бъдат отменени или преместени
28 яну 2023 17:06, Йоана Цонева
53
Зеленски против руски и беларуски спортисти на Олимпиадата
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски разпространи кадри от тренировки на украински спортисти в спортни зали, разрушени по време на руската инвазия в Украйна, съобщава руската служба на "Би Би Си".

Той отново се противопостави на допускането на руски и беларуски спортисти до Олимпийските игри.

"Олимпийските принципи и войната коренно си противоречат. Русия трябва да спре агресията и терора и едва след това ще може да се говори за участие на Русия в олимпийското движение", се казва в публикацията.

По-рано ръководителят на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че мнозина по света подкрепят идеята за връщане на руски и беларуски спортисти на международни състезания.

"Ние знаем гледната точка на Украйна, която не само иска да изолира Русия като държава, но също така иска да изолира напълно всички руснаци", каза Бах. Той добави, че солидарността с украинските спортисти се запазва, но отделните спортисти не трябва да бъдат дискриминирани, дори ако страните са в конфликт, пише Spiegel.

Още по темата
Бах предложи онези представители на Русия и Беларус, които не подкрепят войната в Украйна, да могат да се състезават на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. под неутрални знамена.

"Човек не може да не бъде разочарован от изявленията на настоящия председател на Международния олимпийски комитет. Говорих с него повече от веднъж и никога не съм чувал как ще защити спорта от военна пропаганда, ако върне руските спортисти на международни състезания, " каза Зеленски във вечерно видеообръщение предния ден.

Припомняме, че след руското нахлуване в Украйна през февруари много спортни организации преместиха събития и отстраниха руски отбори или спортисти, докато спонсорите прекратиха договорите си в знак на протест срещу войната.

МОК препоръча събитията в Русия да бъдат отменени или преместени и руските и беларуските спортисти да не участват или да се състезават под неутрален флаг.

Квалификациите за Олимпиадата в Париж в някои спортове започнаха, като през годината се провеждат много други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
18
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
През ВСВ хитлеристките спортисти,също да играла само помежду си....така,че рашистите да не се правят на изненадани.
18
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво общо имат спортът и политиката?
17
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е тоя в спорта да се меси?Сбъркана му физиономия и корумпираната му страна нямат нищо общо със спорта !Войната няма нищо общо със спорта !Предозирал е пак с неизяснени калинки
16
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски взе много важност на си дава и да си пъха носа където не му е работата. Спортистите пък най-малко са му виновни било то руски или талибани. Вече е на път да се превърне в най-досадната личност. На всяко голямо събитие трябва да си покаже мyтpaтa и да изяви капризите си. А когато не му цепнат басма се сърди и обвинява в лицемерие. Е, няма как всички да му играят по свирката. Вече не е хит. Дори не е и в топ 10. Устремява се към дъното. Бавно и безславно.
15
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уф, тоя няма ли си доста сериозни задачи, та се върти като махленка и не изпуска нищо. То филмови фестивали, музикални, военни сбирки, футболни събития, та сега взел да нарежда кого да допускат и недопускат на олимпиада. Избиха му народа, той се засилил да оправя спортните събития по света.
14
0
 
26
 
! Отговори
Винету преди 1 година
И само третополови със скромни постижения ли трябва да гледаме по игрите?
13
0
 
28
 
! Отговори
абе преди 1 година
КОЙ СИ ТИ БЕ, ЗЕЛЕН ПЛЪХ? кой си ти че ще командариш целия свят? кьо- рав ли си да видиш как те използват за пушечно месо! ама вие си го заслужавате, бандитско племе, дори избивате вашите свещеници в църквите!......нищо не може да ви спаси, путин ще ви затрие...!
12
1
 
34
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Това " белото" се взе нещо много на сериозно а? Меси се във всичко и на всякъде! Кой си ти бре? Светът не се върти само около УкроФашистка Украйна!
11
0
 
21
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Кърмит, Кърмит... Олимпийските игри не са "Мъпет Шоу".
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски докога ще се изказва като най-големия капацитет по всеки въпрос? Това, че води война(и е заел страната на жертвата), не значи, че всичко трябва да спре и всички трябва да слушаме и изпълняваме..
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не е сложена снимката на г-н Зеленски, вече ми е мъчно без него.
8
0
 
35
 
! Отговори
Пууу преди 1 година
Тоз вече наистина не мога да го понасям и ми писна от него!Да капитулирва и да настане мир и спокойствие!То все едно столицата на света е Киив!
7
0
 
33
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 1 година
Зеленски мечтае да спечели олимпийско злато в дисциплината 100 м бяла линия.
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това само сплотява руснаците и им напомня за геноцида на хитлер и наполеон писанията за някакви Оксанки избягали с мъжете си в българия са капка в пустинята такива забрани са абсолютно безмислени
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евреин фашист оня с мустачките се киска в дупката си.
4
0
 
38
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Абе този кой е ,за да решава кой е за, кои не са за Олимпиада,защо се меси в МОК ,ТОВА НЕ Е ЛИ ДИКТАТУРА!?
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ ЗЕЛЕНСКИ НЕ Е ЛИ ПРОТИВ РУСКАТА САЛАТА ДА НАПИШЕТЕ И ЗА ТОВА
2
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления докарва света до ядрен апокалипсис
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано по-скоро изчезне тази г..нус.на държава украйна, и дано този наркоман гние в гроба час по-скоро