Апокалиптична картина в Нурдагъ – над 60% от сградите са срутени

Изпод руините се чуват гласове на затрупани хора
8 фев 2023 09:42, Елка Василева
19
Апокалиптична картина в Нурдагъ – над 60% от сградите са срутени
Снимка: архив, БГНЕС

Апокалиптична е картината в град Нурдагъ в южния турски окръг Газиантеп. Нурдагъ се намира едва на 20 км разстояние от град Пазарджък, където беше епицентърът на първото от поредицата унищожителни земетресение с магнитуд до 7,7 в Южна Турция.

Още по темата
На практика над 50-60 процента от зданията в града са срутени.

Спасителни екипи продължават да работят непрекъснато в опит да намерят оцелели сред отломките. Изпод руините се чуват гласове на затрупани хора.

По последни данни броят на загиналите при земетресенията е 5894, а близо 35 000 са ранените, предаде специалният пратеник на БТА Нора Чолакова.

В град Нурдагъ има димна завеса, а във въздуха се носи много лоша миризма. Постоянно се чува вой от сирени на линейки.

В района има изграден палатков лагер на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Голяма част от хората са били принудени да прекарат нощта на улицата въпреки ниските температури, които тази нощ паднаха под нулата. Рано сутринта термометърът показваше минус три градуса.

В град Газиантеп ситуацията е относително по-спокойна, въпреки че там също има голям брой жертви – над 500, а ранените са близо 5000. Частично се е срутил хилядолетният замък Газиантеп, част от световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

На много места в района няма ток и вода. Телефонните връзки, както и интернет комуникациите са много лоши.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
2
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Ер-м-ангалНе се гаси туй що не гасне!
16
3
 
2
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Долу да се чете Ер-***
15
8
 
3
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Нищо бе, нали Ер-*** казваше на кадъните да раждат по 3 деца, а тези в европата да раждат по най-малко 5. Да си приберат отпадъците от европата и ще възтановят бройката.
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук някои припомнят Батак! А помните ли другото голямо земетресение в Турция? Беше не чак ъолкова отдавна...... И тогава се каза: лошо строителство и НИКАКВО СПАЗВАНЕ НА СТРОИТЕЛНИТЕ НОРМИ!!! 3/4 от загиналите и ранените са под срутвните сгради. Мислете и за новото строителство ТУК. Жалко за хората загинали заради нечия лакомия.
13
2
 
20
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Този, дето сложи минус, с какво не е съгласен!? Че и в Сирия е апокалипсис ли!? Жълтопаветна пааапллач!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И всичките партии такива изззроди! Корнела от комисионните от оръжието за укроте фа беше натоварила един камион поне с палатки и одеала!
11
3
 
23
 
! Отговори
Българка преди 1 година
В Сирия е същата трагедия, но на никой не му пука. Радев и правителството му се оказаха бездушни лицемери като господарите си. Гледах в тубата мъж на комене пред руините де моли някой да ги чуе, някой да им помогне. Отдолу има хора!
10
4
 
15
 
! Отговори
И СИРИЯ преди 1 година
Възмутена и плача от безсилие от долната постъпка на радев и скотовете му! Не може ли да се организираме и помогнем на Сирия кой с каквото може и да излезем пред президенството и заплюем в лицата тези продажни мерзавци!
9
5
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Да помня и не само Батак .За туй от детски години дадох вето на тези същества .Това бе мой личен избор и с годините се чувствам добре и съм дал уважение на хората които са изпитали ужаса
8
8
 
15
 
! Отговори
Грозна гледка преди 1 година
Все едно турци са минали от там! Така е изглеждала България по време на агарянската напаст!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трагедията е голяма,но алчните хора са виновни за това строителство .Снощи гледах блок напълно разрушен,около него всички други си стоят.Вярно,сигурно имат конструктивни дефекти,но са се измъкнал хората.
6
3
 
24
 
! Отговори
и нас ни чака това преди 1 година
Същите хора строят и сградите в София
5
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма трагедия! Прави ми впечатление обаче как някои сгради изглеждат непокътнати, редом до купчините развалини, останали от други. Това ме кара да мисля, че поне отчасти тази трагедия се дължи на човешка грешка, или просто алчност.
4
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всички важи ,като даваш Байрактари на чужди да се убиват хора на ти .И тука да се замислят щото и за тука важи .Нищо мъжко няма в тези действия
3
2
 
28
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Човек вече да не смее да погледне новините. Дано не съм лош пророк, но ако така растат с по няколко хиляди на ден, ще минат над 17000 доста скоро. Много от ранените също ще бъдат добавени в списъка. Какво да направиш природа. След подобно нещо трябва да си направим изводите. Винаги трябва сме сплотени и да си помагаме, а не след нормализиране на нещата, все едно нищо не се е случило до следващия колосален катаклизъм.
2
2
 
30
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Пълна катастрофа. Ужас. Дори и не падналите сгради са повредени.И на всичко от горе и огромна инфлация. Лошото никога не идва само.
1
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти помниш ли Батак?