В Сирия няма спасители, вадят пострадали с кирки, лопати и с голи ръце

Помощите за бедните от ООН не достигат до обикновените хора
61
В Сирия няма спасители, вадят пострадали с кирки, лопати и с голи ръце
Снимка: БГНЕС

"Пречката не е в западните санкции на режима в Дамаск и че международната общност не иска да помогне, а в това, че има нестабилност в засегнатите от земетресението територии на Сирия. Там властта - дали е от поддръжници на президента Башар Асад, или тези, които са срещу него - и от едните, и от другите върлуват банди. Много е много трудно да се достигне до разрушените от земетресението райони". Това каза пред БНР Нидал Алгафари, пиар експерт, писател и режисьор със сирийски произход.

По думите му положението в Сирия е много трагично. "Апокалиптично е!", добави той, като сподели разкази на свои роднини, живеещи в Южна Сирия.

Още по темата

Той посочи, че проблемът е, че хората не могат да бъдат спасени, защото не могат да отидат професионални спасителни екипи, обучени и с кучета, до мястото на опустошителното земетресение.

Алгафари изказа мнение, че никой не може да гарантира сигурността на спасителите, които Западът може да изпрати в Сирия.

"След много запитвания и проверки, публикувам линк, чрез който може да се дарят средства за помагане на част от засегнатите от земетресението в северната част на Сирия. Даренията ви ще бъдат за "Белите каски" - доброволци спасители, които помагаха при разрушенията предизвикани от гражданската война. На тях им имам доверие!", написа по-рано във фейсбук профила си Нидал Алгафари.

Нидал Алгафари подчерта, че в Сирия има голям недостиг на горива и затова спасителните операции не са с тежка техника, а с "кирки, лопати и с голи ръце".

Официалната власт в Сирия не се грижи за хората, каза той и обясни, че властта на Асад "е абдикирала от всякакви действия, защото държавата е в много тежка финансова и икономическа криза".

От години помощите за бедните в Сирия от международната общност и от ООН не достигат до хората, "обикновено тези продукти се вземат и се продават, за да се обогатяват търговците на смърт".   

Според него няма да има нова бежанска вълна от Сирия към Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
28
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
По-важното е,че зеленото противно човече,където и да отиде вика само 'ДАЙ',все едно си му длъжен!
36
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белите каски!??? Само като чуя за Белите каски, и знам, че нищо няма да стигне до пострадалите. И как руснаците успяха да стигнат с тонове помощи за териториите на Асад???
35
2
 
39
 
! Отговори
Милост преди 1 година
За Сирия! Това ли ви е цивилизования свят? Съсипахте просперираща държава, вкарахте я във война, изгонихте 2/3 от населението й да се скитат немили-недраги по света, а сега зализани идииооти от ЕС, продължават да твърдят, че не могло на Сирия да се помогне........
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите отивали при белите каски. Такива неща съм чел за Белите каски, че и стотинка не бих им дал. Жалко за сирийците. Жалко и за турците, но на тях поне им се помага.
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
60 милиарда за подклаждане на война и нищо в помощ на бедстващи хора. Между другото, САЩ не отпуснаха нищо и когато във Флорида имаше природни бедствия.
32
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
май му ни сър! забавляват се!
31
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още не следващия ден след земетреснията, Русия изпрати спасителни екипи в Сирия и те работят там оттогава. Руснаците изпратиха и хуманитарна помощ там. Става въпрос за подконтролните на правителствените сили територии в Сирии. В другите територии - не ги пускат
30
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ няма интерес да помага на народа на Сирия. Интереса е да се краде петрола.
29
24
 
2
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Той Асад уби вече 1 милион души в Сирия, но това май не е проблем за пишещите тук
28
0
 
23
 
! Отговори
;;; преди 1 година
Ха да отиват американците и бандата от ес начело с фондер ,шлюц,барела ,зеления ,нашите жребци .
27
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедните и скромни държави помагат много повече от богатите.
26
1
 
34
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Двойните стандарти и Лицемерие на Запада!
25
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гнусорята Алгафари пак го обърнал на анти-Асад пропаганда, егати помията е тоя.
24
0
 
24
 
! Отговори
българка преди 1 година
Ха!Мой близък се върна вчера от Турция. От църквата му са се организирали много бързо и още във вторник са тръгнали два камиона с храна, акумулатори, палатки, дрехи.От консулството им дали документ, за да не ги проверяват на митницата.Обаче какво се случва в Турция-спират ги и ги принуждават да оставят ВСИЧКО на един стадион и не им разрешават да дадат нищо на нуждаещите се. Имало някаква организация - Афа или нещо подобно-която събира всичко и разпределя на кой каквото реши!НО ТОВА НЕ ГО КАЗВАТ
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помислете само колко държави, колко народ е унижаван от "развитите" страни (САЩ, ЕС, Канада)? Защо българите сме в кюпа на най-кръвожадните на света???? Защо трябва ежедневно да бедстват и да умират стотици хиляди хора в държави, вече построили инфраструктура, с изградено стопанство?
22
0
 
17
 
! Отговори
това е двойния аршин преди 1 година
стандарт за турция дето е в нато и сирия враг на турция и нато
21
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори Алжир помага на Сирия, но не и нашите запани приятели. Кой е толерантния тия с мечетата и статусите в соцмрежите или алжирците?
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетох че санкциите не били пречка и спрях ...
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помощ от Русия, от Либия !!!!!даже достига. Предполагам, че не пускат оттам, където са американските бази и откъдето САЩ все още крадат ежедневно сирийски нефт. Никой бе дава данни за постради американци. сутринта един мъж от Гората.бг каза, че чрез някакви америнци, които работели в Сирия хунамитарно, щели да прекарат тирове с ориз, брашном бобм нахут,..лекарства..През анерикански пунктове,И храната мянало да я дават попакована на хората, а на някакви обществени кухйи, щот' всички били крадяли
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай, Русия и Иран са изпратили хуманитарна помощ, техника и спасители в Сирия.