Панелките били най-здравите и най-устойчивите на земетресение

Колко от сградите ще се сринат при трус у нас?
156
Панелките били най-здравите и най-устойчивите на земетресение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какво би станало, ако България е разтърсена от бедствие в тези мащаби? Как се строят сградите у нас в момента и могат ли да издържат на подобни трусове?

Сеизмолозите са категорични, че към този момент опасност от силни земетресения в България няма. И афтършоците (по-леките повторни трусове), които наблюдаваме в Турция, няма как да окажат влияние на територията на България.
Какви са изискванията обаче за строеж у нас и какво може да компрометира сградите?

Общият брой на жилищните сгради у нас е малко над четири милиона. През четвъртото тримесечие на 2022 г. е започнал строежа на малко над 1200 жилищни сгради, показват данните от жилищния фонд на Националния статистически институт.

„Ако разгледаме най-генерално жилищния фонд. На първо място имам старо строителство, да кажем от преди 1944 г. Едните сгради отговорят в някаква степен на съвременните изисквания за сеизмичност и здравина, а има и сгради, които не отговарят на това“, казва Михаил Чобанов- строителен предприемач пред bTV.

След това във времето на социализма се е строяло основно панелно строителство и ЕПК. Странно или не панелните сгради са най-здравите и най-устойчивите генерално погледато.

За да бъдат най-устойчиви и най-здрави, обаче трябва да се поддържат, както правят в Германия, уточни строителният предприемач Михаил Чобанов.

„За съжаление в България в процеса на саниране на сградите не се обръща съществено внимание на тези въпроси“, категоричен е Чобанов.

През първите години на демокрацията започва така нареченото „ново строителство“. Чертежите са правени на ръка, но с напредването на технологиите, това остава в историята.

„С напредването на годините са се увеличили както изискванията към инженерите конструкторите за здравина, така са се появили и съвременни софтуери, които в много по-голяма степен помагат за това сградите да бъдат по сеизмично устойчиви“, твърди строителният предприемач.

При проектирането всяка сграда трябва да отговаря на конкретни сеизмични изисквания, след това започва и нейният строеж.

Един от документите удостоверяващ техническата изправност на градите е техническият паспорт. През 2021 г. тогавашният регионален министър Виолета Комитова отмени наредбата, която изискваше всяка сграда да притежава документа.

При сградите след 2007г. той се издава при строежа, а при по-старите, само ако извършва реконструкция. Причината - така сградата може да се компрометира.

„Старите сгради са тухлени или тухлени постройки със стоменобетонни плочи или са тухлени постройки с градоред. Сигурни са, ако не са променяни. Настройки, пристройки, не документирани – това е проблем. Най-страшното, дори не е това. Най-страшното е приземните етажи тези тухлени зидарии да са премахвани с цел оформяне на търговско помещение. Особено опасно е, когато фасадните стени са нарушавани. Те са укрепявани слагани са им някакви греди и колони, но тези допълнителни конструкции не могат да заменят тухлената стена, която изпълнява антисеизмичната роля“, обяснява инж. Марин Гергов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

От Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране са готови изпратят доброволци в пострадалите от земетресенията турски райони, за да помогнат с обследването на пострадалите сгради. „Ние събираме наши членове, но не мога да им дам подробности преди МРРБ да ми каже, че след примерно няколко дена ще пътуваме“, обяснява инж. Марин Гергов.

И така всяка промяна може да компрометира сградата, а камарата на инженерите са в пълна готовност да заминат за Турция, за да отидат на терен и да преценят, кои сгради от пострадалите, но не напълно разрушените са годни за живеене, но за тяхната логистика трябва да помогнат Министерството на регионалното развитие и благоустройството както и външно министерство, а до този момент това все още не е направено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: земетресениепанелки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е направено с икономии (разбирай + кражби). Ще бъде ЛЕШ!
51
8
 
10
 
! Отговори
Баш башлията преди 1 година
Що народ взе ипотечни кредити за 35 годишни панелки ,не е истина хахаха
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да ви кажа аз живея в панелка и след Пернишкото земетресение беше голямо клатене и пукане скърцане на стените голям ужас След земетресението стените са напукани почти във всички стай Не знам колко е здраво но имам съмнение дали панелката ще издържи по мощен трус
49
1
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Афшъртоци, е споменала г-жа Цветанава, една от ликвидаторките на родния език. Паднах от коня.
48
3
 
19
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Някой да ме светне блока в Свищов дето го срина земетресението във Вранча през 1977 г. не беше ли и той панелка?
47
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нашият блок постоянно нещо се кърти и се ремонтира. Всеки казва, че не бутал носещи стени, но дали е така...
46
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали имаше една партия Атака, която осуети санирането на хиляди сгради.
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с панелките не го вярвам. Като бях дете, по времето на комунизма стана голямото земетресение в София. Панелката в която живеехме тогава, от тогава е с козирка леко наклонена.
44
4
 
7
 
! Отговори
Юруш на панелките преди 1 година
Докато не ги е сринало някое земетресение.
43
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Панелките са като швейцарско сирене бутат комини стени правят всякакви преустройства това са вече и стари сгради и си създаваме митове че са много здрави трябва да се обследват да не станат гробници от бетон някой нещастен ден
42
1
 
22
 
! Отговори
абе преди 1 година
срещу нас дигнаха 8 ет блок, ляха бетон яко няколко месеца. след което грабнааха хилтитата и почнаха да разбиват бертикална комуникация - дупки за канали и тръби и отводняване на терасите - повече от 6 месеца се кърти от сутрин до здрач... шефа на бачкерите, така и не можа да ми обясни защо не са оставили отвори предварително...
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва незабавно да вземем пример от трагедията в Турция защото никой не е застрахован от такова земетресение В България има правила за стройтелство но дали са спазени или се спазват това никой не знае ???
40
1
 
5
 
! Отговори
ПРостата преди 1 година
В Китай на такива сгради им викат "тофу".... ремонт на ремонта....
39
7
 
15
 
! Отговори
Мен преди 1 година
В новото строителство повечето живеят от снобство друга част ,че не са намерили панелка и по малка част с мисълта ,че е по здрава ... до нас новите блокове от вън са целите с мухъл и вече пукнати ....Купих си панелка преди 3 год в входа всеки които прави ремонт домоуправитела вика хора от общината да видят дали няма премахване на носещи стени . Изключително топло е и почти не пускаме климатици и парно ... моя приятелка купи 2 жилища в нов блок но живее в панел.
38
3
 
17
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Да не дава Господ подобно земетресение у нас, че тогава ще видим колко са здрави и устойчиви панелките. Само един пример, наскоро бях при едни близки в Пловдив, в един от новите затворени комплекси зове се нов Гербер, та там за има няма и година стените вече са напукани, при това без земетресение. Та пак казвам, да не дава Господ, щото после....не ми се мисли даже какво ни очаква....
37
2
 
14
 
! Отговори
инженер проектант преди 1 година
Сградите построени от строители еднодневки с цел продажба са най-застрашени защото там се е пестило най-много от материали с цел икономия и по-голяма продажба. Също и къщите построени през соца незаконно с материали откраднати от тук от там нямат никакви противоземетръсни елементи повечето са построени само от тухли и пояси тук таме са готови паднали при земетръс.
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупцията убива дами и господа Ние въобще нямаме престава в какви сгради живеем Санирането е да залепиш една изолация на стари сгради и някой силен вятър я отнесе Даваш рушвет в общината и си правиш магазин Помня сградата на Алабин след преустройство уби две момичета и без земетресение Новото стройтелство е тъмна индия там се събира комисия за акт 16 дават се бели пликчета почерпка и сградата е приета Да ни пази Бог че сме държава на ремонта на ремонтите да върви далаверата
35
6
 
12
 
! Отговори
до 40 преди 1 година
До Панелкитеедин в Младост искаше да окачи картина на външна панелка и като почнал да *** пирона панелката падна и се отвори панорамна гледка от спалнята му към Витоша с изгледс на черни връх
34
2
 
27
 
! Отговори
= преди 1 година
Огромната част от цимента използван у нас е турски,не особено качествен. После нашите тарикати го кръщават с отпадъци от тецовете ,после в в бетоновъзлите го кръщават още веднъж,а фирми си позволяват да правят икономии от бетон и арматура. Строителен надзор на практика няма та не знам ако друг не,да не дава Господ
33
4
 
28
 
! Отговори
още нещо преди 1 година
не само са здрави панелките но и много добре провеждат звука -живея на партерна панелка а на последния седми етаж има баба и внучка .по звука познавам кога в тоалетната е бабата и кога внучката