Българин задържан в Гърция за нарушаване санкции на САЩ срещу Русия

Купувал високотехнологични микрочипове и ги продавал на Русия
15 фев 2023 10:44, Елка Василева
60
Българин задържан в Гърция за нарушаване санкции на САЩ срещу Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Гръцката полиция задържа българин, издирван от Съединените щати за нелегална продажба на Русия на американски части в сферата на високите технологии, предаде кореспондентът на БНР.

В затвора Диавата до Солун се намира български гражданин, издирван с международна заповед за "измама срещу американското правителство".

Според информация от американските власти в продължение на 5 години той е купувал високотехнологични микрочипове от САЩ, които чрез своя фирма в България е продавал на Русия въпреки забраната.

В искането на американските власти за издирването му се твърди, че тези микрочипове могат да се използват и за насочване на снаряди.

Само една от пратките към България е била на стойност един 1,7 милиона долара.

Сложната система на реекспорт към Москва е установена от проверка на американското министерство на търговията.

Очаква се решението на съда в Солун за екстрадирането на българина в САЩ.

Името на арестувания и българската компания не се съобщават от съображение за сигурност.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И нашата държава пръста няма да си мръдне да изясни дали не е поредната краварскаизмислица. Ако беше руснак, ФСБ веднага щеше да хване някой американец за обмяна. С краварите трябва да се действа по краварски.
43
1
 
1
 
! Отговори
Е, как тъй преди 1 година
Толкова важни чипове, пък да се купуват и продават. И кажете го кой е. Какви съображения за сигурност. От панделата по-сигурно място има ли.
42
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен ***. Рашките са го използвали. В България има още такива заблудени баламурници.
41
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го екстрадират в Украйна!
40
4
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Ако утре Турция влезе в гърция, ще поздравя всичките си гръцки приятели с деня на нормалността!
39
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нарушил законите на САЩ български гражданин е арестуван в Гърция...що?!
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янчо Янев е тарикат в енергетиката. Може и тако , може и овако . И с руснаци и с американци. Двоен играч
37
14
 
13
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Българския интерес е като сме лоялни съюзници с ЕС и НАТО. Не с Русия.
36
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние българите трябва да сме защитници на реда и правилата както е в ЕС. Не да сме защитници на руски интереси и то във време на агресия от страна Русия км Украйна.
35
11
 
10
 
! Отговори
Динев преди 1 година
Ами той нашенец ще е какъв да е ние ъли дупе даваме на Московците,нищо че ни спират газта,хакват ни пощите,а онзи пригожин обеща България на Украйна,така да се разбере ли с Малорусите,украйнците като най близки и да забравят война,те открай време обичат да се разпореждат тук и кирилицата била мскедонска според путин браво неграмотнициЮ
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е страна на корупцията. По времето на войната в Югославия. Нормалните държави наложиха ембаргото към режима на Милошевич. Но нашите социалисти БСП Соц Тарикати видяха леки пари. И като тръгна горивото карано цистерни от мутри, барони, коцемаца и др. Подобни. Също и с АЕЦ Козлодуй . Милиони ни дължи Сърбия за подадено Ел. Енергия. Самия Сендов ходи да преди парите и нищо
33
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да въртиш търговия с американски части за руски самолети и да не можеш да проумееш какво правиш е само глупост. Така е от поне двадесет години тази забрана.
32
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До34. Как да не е имало . Не си ли спомня онзи от Добрич ли беше , някъде от този район. С име Желязков въртеше търговия с руски части за самолети забранени . Целия свят против войната в Сирия. Анашия Премиера го награди за конспирацията.
31
2
 
9
 
! Отговори
въх преди 1 година
защо не се разкрива името ? защото ще лъснат и много други неща най-вероятно ?
30
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е тази простотия, бе? Преди 5 години имало ли е забрана за търговия с такива "високотехнологични чипове", че някой да се съобразява с нея?
29
4
 
16
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Американци и фирми от европа които продават на русия всичко което е забранено или по-точно казано санкционирано но понеже те са техни хора и на тях никой нищо не може да им направи друг няма право да продава това е жив икономически тероризъм от страна на съединените щати и европа
28
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Жамбаски или на Копейкин май ще да е.Ще го спасят ли със самоуето?
27
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Радев ли е близък? Питам за съседа. Интересува се човек.
26
12
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Евгени - нещо май си спал на открито! Америка е наложила санкции на високотехнологична продукция произведена от тях самите! Избора с кого да търгуват е техен. Това, че са спипали наша руска лимонка която работи по изпипаната от 90-те години на 20 век система, с която СИВ заобикаляше Американския КОКОМ, не е основание да дробиш несвързани братвежи. Правил го е с ясно съзнание какво нарушава - за пари. Следователно - да си понесе отговорността - помага на агресор.
25
11
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Веселинъ 7112136860 - трябва да си абсолютен иMбецил за да твърдиш, че Белия дом се "дистанцирал" от хората, докато Путин какво? Гушнал се е с хората ли? Или се превърна в пожизнен тиранин - озурпатор на властта, заградил се с касапи и лична гвардия, който хвърля стотици хиляди млади руснаци в украинската месомелачка? С този ли сатрап ще се "сближаваме"? Като ти се "сближава" с него хуквай направо към Москва. Българите се отвращаваме от войната която той разпали.