Търговските вериги се оплакват от мерките на МС за ценообразуването

Поскъпването на храните било още при производителите
62
Търговските вериги се оплакват от мерките на МС за ценообразуването
Снимка: Pixabay

Кампанията на МС срещу ценообразуването е насочена изцяло срещу веригите и то без конкретни доказателства. Това заяви Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия пред БНТ.

Според него през цялото време се говори за анализ на пазара и цените, а никой не показва този анализ.

Целият държавен апарат е насочен срещу нас, категоричен е Вълканов.

"Всяка намеса на свободния пазар потенциално е взривоопасна, още повече, че в случая се настройва цялата държава срещу един сектор, който дава работа на над 80 000 души", каза той.

"Нападките, които се хвърлят върху нас, могат да бъдат установени от съответните контролни органи, а не от лица, които ги заявяват от публичното пространство", допълни Вълканов.

Той подозира, че по-скоро става въпрос за административен натиск и заяви, че за това дали има нелоялни търговски практики трябва да установят контролните органи.

Вълканов каза, че според статистиката цените на храните за 2022 г. са увеличени с 28% още при производителя. От сдружението призоваха цените да се проверяват по цялата верига - от производителя до щанда.

"Не можем да се фокусираме само върху цените в магазина. Цените в магазина в крайна сметка са функция на това какви са доставните цени от доставчика, без значение дали е български и чуждестранен, защото голяма част от стоките са вносни", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
38
 
! Отговори
Към Лидл Метро и т.н преди 1 година
Немските търговски вериги да дадат просто обяснение как в България при по ниски разходи за труд енергия транспорт и производство (българско)..Цените са два пъти по високи от тези в Германия на едни същи вериги ?!? И да ни кажат сега това спекула ли е...Или жив грабеж ? А иначе нашите "проверяващи" че нищо не проверяват, го знаем отдавна.
34
0
 
12
 
! Отговори
33 преди 1 година
излиза че кат не се купува според теб цените се вдигат? не е ли точно обратното пазарната икономика? а?
33
0
 
16
 
! Отговори
32 преди 1 година
то освен закон, има и приличие някакво, ама тва отсъства при алчни чалгазирани индивиди , за тва тряа закон , а дали има основание да се нарича спекула? 100% има
32
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е спекула, а пазарна икономика. При нея цените са такива, че да гарантират възможно най-голяма печалба на търговеца. Кокато обората е малък, търговеца вдига цените, за да компенсира ниския оборот.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е спекула, ако търговеца изкупува млякото по 2 лева и го продава по 200 лева. Ако има закон поставящ таван на цената на млякто от примерно 3 лева, щеше да има спекула при цена над 3 лева, но такъв закон няма, няма и спекула.
30
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега някой пак ще каже, че има спекула без да знае какво означава. Няма спекула, а има свръхвисоки цени заради мизерните доходи. При спекулата има нарушаване на закони, а ние нямаме такова нарушаване.
29
0
 
12
 
! Отговори
спекулата тръгва преди 1 година
от прекупвачите + % , отива при "производителя" +%, отива в търговеца +% , *** отива в магазина и плаща и трите + по веригата. Кой си е надул печалбата най-много може да се разбере, ама за тва трябва да има държава и органи работещи
28
0
 
13
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Яште бубулечки, кат не щете пасти!
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алуу веригите кой от къде дошъл
26
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друг е проблемът, че качеството е под всякаква критика. Купуваш и хвърляш.
25
2
 
19
 
! Отговори
БЧиновник преди 1 година
Няка от какво да се оплакват. Прекалиха със спекулата.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичкото тарикат-кажодер да вземат да се разберат къде е ключа от мазата,при производителите,при посредниците или при търговците,а пък лакеите на ушатият е крайно време да наложат таван на цените на основните хранителни стоки,който не го спази по веригата,яки глоби и преустановяване на всички субсидии от страна на държавата към въпросният бизнес!
23
2
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
в лидл марбург влизат само шалвари и забрадки а тука е наи скъп аз не влизамами пени защо го закриха ами алди къде е
22
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам нищо против руснаците а съм срещу путинския фашистки режим Глядам в клипа с Артем Волф , макар и в началото собственика на магазина да се нахвър;я срещу срещу Артьом , в карайна сметка видя че не е прав да се продава развалена стока на хората се извини и обещава да се поправи Това е хубаавото на руснаците -може първо да се карате за нещо но след 5 мин. да седнете и най нормално да си говорите и да си пиете бирата У нас не е така -ние сме злобни балканци и не прощаваме лесно , мразим дълго
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как храните внос от чужбина стрували по-малко от българските. Отдавна се знае как - там ги субсидират много повече, отколкото в България.
20
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доставните цени на хранителни продукти не са мръднали. Има стоки, произведени 2020 година с голям срок на годност, които се продават тройно по- скъпо. Жива спекула си е.
19
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те в Русия може да са евтини яйцата , но това е защото диктатора ги държи евтино и след година изкуфелият пенсионер като умра , цениет ще хвръкнат и ще си дойдат на местото Както другия перко =Орбан беше забранил храните и бензина и сега имат най-голямата инфлация в Европа На диктатори не може да се вярва ...
18
13
 
3
 
! Отговори
Да истина преди 1 година
10-яйца 55 рубли - 140лв Русия, 10-яйца 7лв - България !
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата и тази година стрижат с марж на печалбата над 30% и то по веригата има 2-3 големи играчи. Всичко започна с жалките майнъри които докараха кризата за чипове и алчните търгаши видяха как хората са готови да плащат доста отгоре от препоръчителната цена за видеокарти после за коли и накрая за всичко,
16
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сичко иде от тая еврозона и ЕС. По-добре е да сме извън тях и се произвеждаме месото о хляба както пред 1989 г. В Аржентина с пенсия от 300 $ е много по-евтино от бг и се живее райски