Украйна свалила 34 от общо 81 руски ракети, изстреляни тази нощ

Запорожката АЕЦ беше отрязана от украинската електрическа мрежа
9 мар 2023 12:00, Елка Василева
125
Украйна свалила 34 от общо 81 руски ракети, изстреляни тази нощ
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна е свалила 34 от общо 81 ракети, както и четири дрона, изстреляни от Русия в рамките на нова вълна от масирани удари срещу нейната "критична инфраструктура", съобщи днес главнокомандващият на украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни, цитиран от Франс прес.

Украинската противовъздушна отбрана успя да свали "34 ракети" от 81, както и четири от осемте ударни дрона иранско производство "Шахед", съобщи генералът в Телеграм.

Още по темата
Същевременно военната администрация в Киев съобщи, че около 40 процента от потребителите в украинската столица са били лишени от отопление тази сутрин след масираните руски удари, предаде АФП.

"Аварийните прекъсвания на електрозахранването не позволяват да се осигури отопление за 40 процента от потребителите в Киев", посочи администрацията в Телеграм.

Запорожката АЕЦ, окупирана от руската армия в Южна Украйна, беше отрязана от украинската електрическа мрежа след руски удар, съобщи днес украинският ядрен оператор "Енергоатом", предупреждавайки за риск от авария.

"Последната електрозахранваща връзка на окупираната Запорожка АЕЦ с украинската електропреносна мрежа е прекъсната поради руски ракетни атаки", се казва в изявление на ядрения оператор.

Това съобщение идва след нова вълна от руски удари срещу няколко града и инфраструктурни обекта в Украйна тази нощ.

"В момента централата ... е преминала в режим "блек аут" за шести път след окупацията, реакторите в 5-и и 6-и блок са спрени", добави "Енергоатом". От оператора уточняват, че за осигуряване на минимално захранване на централата са включени 18 аварийни дизелови генератора.

"Имат достатъчно гориво за десет дни. Обратното броене започна", подчертават от "Енергатом". "Ако не е възможно да се поднови външното електрозахранване на централата, може да се стигне до авария с радиоактивни последици за целия свят", предупреждава операторът.

Руската армия окупира този огромен ядрен комплекс в Южна Украйна на 4 март 2022 г., девет дни след началото на своята инвазия, припомня АФП.

(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
25
 
! Отговори
Хахахха преди 1 година
Нещо сте объркали а се правите на пропагандатори... Окраина е свалила 81 от изстреляните 34 ракети... Това е правилното заглавие. хахахаххахаахха
42
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В посока Раздоловка руснаците продължават щурма си. Общата ситуация: пробивът на ЧВК на север продължава да застрашава целия гарнизон на фашистката ***. Руснаците полагат големи усилия да обкръжат града.
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Южно от Бахмут ВСУ се опитват да контраатакуват и да минират вероятните пътища за настъпление на противника. Боеве в точките на съприкосновение.На север от Бахмут вагнерите водят активно настъпление по линията от подстъпите към Зализнянски до горските масиви югозападно от освободеният от тях район Илиновка.Север-силите на Вагнер се опитват да заобиколят Хромовоe от изток по най-краткия път до магистрала О0506.Битките продължават.На запад от Ивановское вагнерите също се опитват да пробият изMeTTa,за да пробият отбраната на север и да се срещнат с групата,която заобикаля Хромовое.
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут и околностите. Информация от Telegram-канала "Операция Z: Военкоры Русской Весны":Тежки битки за Бахмут.ЧВК Вагнер разбива фашистката ***, изтласквайки ги от града метър по метър. Украински военни анализатори честно съобщават за критичното положение на ВСУ в доклади:Ситуацията(за ВСУ)е трудна. През последните няколко дни не се е подобрила.В южната част на районите Квадрати и Будьоновка през деня се водят много тежки боеве.ЧВК са се окопали в южните покрайнини на частния сектор между две горски насаждения и отчасти на гробището в Мариупол.В Дъбово-Василевка е регистрирано настъпление н
39
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Удари с дронове са регистрирани в Харков, Днепър, Одеса, Киев, Луцк, Ровно, Кировоград, Лвов, Ивано-Франковск, Житомир, Запорожие, Виница, Николаев, Волин, Чернигов, Суми. В Харков и региона има много експлозии - вече около 15, съобщават местните власти. САЩ с помощта на своите поддръжници, продължават да организират "Майдан" в Грузия.Съобщава се, че много руснаци, които са се преместили в Грузия след началото на СВО-мобилизацията, вече се връщат обратно в Русия, щурмувайки Горен Ларс.
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън да отива на зенитката, Жозеп на картечницата, а Урсула в лазарета. Няма какво да се ослушват, пък и то други резерви на ВСУ, общо взето не останаха.
37
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една олимпийска задача за първокласниците - руската армия е свършила ракетите от една година по данни на УНИАН. Към днешна дата изстрелва 81 ракети. Колко ракети щяха да изстрелят, ако УНИАН не беше излъгала?
36
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на западното ПВО, за нищо не става. Някой полски трактор ударен има ли?
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм, странно. Това според мен е укро провокация. На Русия, както всички знаем, ракетите и свършиха април 2022. Пишеше го навсякъде.
34
22
 
2
 
! Отговори
Уааааауууу! преди 1 година
За пръв път обстрел на цивилни обекти в Украйна или за 1000ден път хахаха. Сега разбрахме защо великата бомжАрмия избяга от Киев, Чернигов, Херсон, Харков, Лиман, Змийни и е заседнала 8ми месец в Бахмут на 50км от Донецк хахаха. А според САЩ укрите са думнали Сев Поток 2,построен с руски милиарди и още стотици милиарди, ако беше заработил хахаха. WC империята с Москвича и Камаза, пак чупи *** с липса на интелек и стратегия, въпреки вс паради и филми за великая армия.
33
0
 
22
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
34 свалени ракети? Да разбираме 3-4, евентуално.
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Свалила" грънци! Те не ги виждат, камо ли да ги свалят! Гърми си Путин като на " учение" по Украинската територия и това е! Няма спирка,сети ли се и ги думка!! Здраво село и град не остана! Укрите се пръснаха и няма да се върнат всички! Всичко тъне в Руини! Много градове и села,са изравнени със земята! И никога няма да бъдат построени на ново! Путин победи Украйна отдавна! Въпрос на време е да капитулира!!
31
2
 
20
 
! Отговори
Fena преди 1 година
"Енергоатом" (Украйна) се явява лектор на руснаците по отношение ядрената безопасност. Всъщност "Енергоатом" без руснаците щеше да е само "Енерго-кюмбе" или "Енерго-талпа". С това щяха да се топлят сега украинците.....
30
0
 
23
 
! Отговори
Британско разузнаван преди 1 година
Впечатляващо за армия, която превзема цели градове, въоръжена само с лопати
29
2
 
12
 
! Отговори
Кондьо преди 1 година
Кавър версия на моята песен "Камъните Падат".Хит е там.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Междодругото тия дето ги свалят са лъжливи, в тях няма зарад. Но говорим за смъкнати 2-3, а не 50 хахаха
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека и нацистите в Киев, почувстват войната, няма само руснаците в източна Украйна да страдат.
26
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Русия и свършиха ракетите миналия МАРТ МЕСЕЦ! Стига сте лъгали хората с тази имагинарна война. ИЗМАМНИЦИ! СЛАВА ОКРЕИНЕЙ!
25
3
 
24
 
! Отговори
Мирен договор преди 1 година
Условията трябва да са : 1.Крим остава в Русия безпрекословно !2.Четирите рускоезични области получават лирика автономия и самоуправление в рамките на Украйна !3.НАТО се съгласява да не приема Украйна сега или в бъдеще !4.Украйна се лишава от право да има определени оръжия и запазва минимална армия по подобие на Германия и Япония след ВСВ.По този начин Украйна остава като буфер между НАТО и Русия и си връща загубените територии без Крим, който никога не е бил украински !
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или пък не?