Гасим лампите за един час, за да спасим планетата, отново е "Часът на Земята"

В България започва инициатива за възстановяване на популациите на риса
171
Гасим лампите за един час, за да спасим планетата, отново е "Часът на Земята"
Снимка: Pixabay

На 25 март ще изгасим светлините за час, за да подкрепим планетата, но същевременно осветяваме проблема с ограничените местообитания на дивите животни в България. В рамките на световната кампания "Часът на Земята" природозащитната организация WWF в България започва инициатива за възстановяване на популациите на риса и дунавските есетри по нашите земи, наречена "Общ дом. Общо бъдеще".

Един от най-големите проблеми пред едрите хищници в България е нуждата им от големи територии и необходимостта от свързаност между техните местообитания, които не винаги са в границите само на една държава. За да се справят с този проблем природозащитниците предприемат инициативи за обявяване на нови територии с различна степен на защита, тъй като в момента природните паркове и резервати заемат едва 5% от територията на страната ни. По този начин те ще свържат фрагментираните местообитания и ще създадат условия за завръщането на отдавна изчезнали у нас видове.

Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 16-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за живот в хармония с природата. Природозащитната организация WWF използва повода, за да насочи общественото внимание към нуждата от обявяването на нови защитени територии в България като ключова стъпка в този процес. Това е и една от водещите цели на кампанията „Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дивите животни у нас.

На 3-и януари WWF внесе в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) изчерпателни предложения за обявяване на десет нови защитени територии с обща площ от 13 624 дка. Според експертите определените зони трябва да бъдат поставени в категория „Защитена местност“, тъй като пазят ценни екосистеми от стари и крайречни гори, които са местообитания на редица животински и растителни видове. В предложенията попадат горски и водни територии, част от които са държавна, а други – общинска собственост. Сега решението е в ръцете на МОСВ и експертите на WWF чакат обратна връзка, за да могат да продължат работата си на терен.

„Обявяването на защитени територии е висш пилотаж в природозащитата. Две от десетте територии, които искаме да получат статут на защитени, са потенциални местообитания на риса в България. Това са „Тодорини кукли“ и „Забанова падина“ в района на Берковица. Целта е да осигурим връзка между местата, в които той ловува и се размножава. Най-пагубното за едрите хищници е изолирането на териториите им“, коментира Нада Тошева, ръководител на програма „Опазване на видове“ във WWF.

Териториите, предложени от WWF, включват местности по поречието на река Марица, както и в Стара планина, Златишко-Пирдопската котловина и Родопите. Това са: „Изворът на Белоногата“ и „Марица - Стамболийски“ в Горнотракийската низина, „Тодорини кукли“ и „Забанова падина“ в Западна Стара планина, „Златишка букова гора“ и „Маринов дол“ в Златишко-Пирдопската котловина, „Смилян“ в Родопите, „Райковци“ в община Велико Търново, „Средец“ и „Снягово“ в района на Бургас.

„Най-малката е „Маринов дол“, която обхваща площ от 414 дка, а най-голямата -„Смилян“,  покриваща 5410 дка. Общото между всичките десет предложени от нас  защитени местности е, че в тях са съхранени ценни горски съобщества - стари букови и смърчови гори, крайречни гори от бяла топола и полски бряст, равнинни дъбови, габърови и липови гори. Те са местообитания на застрашени, редки и уязвими видове и видове с висока консервационна значимост. Голяма част от типовете горски местообитания в предложените защитени местности са вписани  като застрашени в Червената книга на България и опазването им зависи от всички нас“, споделя Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: земялампи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз и така си гася лампите,там където не е нужно да светят.Тези уж наивни инициативи ,имат друга цел.Реклама на зеления екстремизъм,представян че се извършва от едни отговорни и добродушни хора.Капан за наивници и балъци.Не им се хващайте на номерата на лицемерите-еколози.Те не мислят за хората,а за собствените си джобове.Те искат не личности,а замбита,които да насочват на където на тях им е нужно.Искат,когато ви кажат да скачате,да изпълнявате.Искат послушно,*** стадо.Не бъдете от тях.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен т***шак е това.Целта е зарибяване на материал и бъдещи последователи на зелените екстремисти.Искат да ги обработят,за да се чувстват като една общност с общи цели.Точно като сектите.Когато овладеят тези наивни хора,ще ги използват за своите цели,които са икономически и геополитически.Ще спират проекти,магистрали,инфраструктурни обекти, ще изнудват правителства и фирми и т.н.И най-важното,че няма да им плащат,а ще ги карат да се чувстват значими в собствените си очи.Иначе тотални лузъри.
76
0
 
2
 
! Отговори
chuk chuk преди 1 година
О боже зажаднял съм яката за с екс искам целият екип на Днес да го кл атя яко от днес с божията воля занапред.
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще включа всички електроуреди
74
0
 
4
 
! Отговори
айдеее преди 1 година
През това време олигарсите ще си джиткат със собствените самолети на воля. То бива двоен аршин, ама това вече не се трае
73
0
 
6
 
! Отговори
pros преди 1 година
простотия - ел крушките за час хабят- LED:7 wh, обикновенните:60 wh. Един автомобил около 12-24 kwh (дизела/бензина за литър в са около 12,5 квч). Осредненото на двете е 18kwh/33wh = 500. Демек в най-добрия случай само един автомобил обезмисля 500 тъмни апартамента. Най-големия енергиен консуматор в семейството е автомобила, после е бойлер, фурна, котлони, тв, лаптоп, ел. крушка в този ред. Има ли смисъл да се икомисва от най-икономичното... "Да отслабнем като си изрежем ноктите"...
72
1
 
12
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
Чудя се още каква простотия ще измислите още за терор!??!?
71
6
 
3
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ- Ами естествено извънземните биха нападнали САЩ - най-мощната държава. А на любимата ти Пи-до-Рашка е достатъчно банда украински селяни с картечници и базуки да я разкатаят!
70
1
 
7
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
Аз ще светна всички лампи в прослава на нашият Господ Бог, който ни е дал прекрасна планета с неизчерпаеми ресурси и безкрайна Вселена за усвояване, и е вдъхновил хиляди и хиляди учени и инженери да направят живота на хората по-добър!
69
1
 
11
 
! Отговори
ДА БЕ ДА преди 1 година
ТОЧНО НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ ДА СЕ ГАСЯТ ЛАМПИТЕ СИ Е ЧИСТ САТАНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ И ПРОПАГАНДА. АЗ НЯМА ДА ЗАГАСЯ , А НАПРОТИВ, ЩЕ СВЕТНА ВСИЧКИ ЛАМПИ, ДОРИ И ТЕЗИ НА ТЕРАСИТЕ.
68
0
 
15
 
! Отговори
СС преди 1 година
Екоталибаните да изчистят незаконните сметища в България,да спрат изсичнето на горите и вноса на отпадъци !!!
67
4
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
С гасене на лампие няма как да стане спасяването на Земята. Отговорете си на въпроса - Защо всички извънземни, в холивуудските продукции, дошли да спасяват Земята нападат САЩ ?!
66
2
 
12
 
! Отговори
Чърчил чалгаря преди 1 година
А фаровете на автомобилите кога???
65
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние се борехме да спасим планетата при Жан Виденов по цял ден,два часа има,два часа нема!
64
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно лицемерие! Никакви лампи няма да гася. Новите са много икономични. Нека нашите управници, както и чуждестранните да започнат да ползват метрото и влаковете, вместо автомобили и самолети. За придвижване между континентите могат да използват ветроходни яхти. Вече не е нужно да пътуват всеки път, за да се срещат помежду си. Да използват Скайп, Месинджър или Фейстайм.
63
1
 
18
 
! Отговори
Не е актуално вече преди 1 година
Вече всички нови лампи са супер икономични и няма нужда да се броят минути и часове колко време са включени. LED лапмите са супер икономични няма смисъл от така инициатива на тъмно.
62
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светлините ги гася когато стане време за лягане. Изобщо нямам намерение преди това да стоя на тъмно заради глупостите ви.
61
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представям си как принц Чарлз гаси лампите на двореца си и гледа тъпо в тавана за един час !
60
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за иидии отия? Щели да спасят нещо, което е било милиарди години преди нас и ще бъде милиарди години след нас. Нямаме потенциала за оцеляване дори на хлеббар ка. А моите аоларни лампи и тях ли да гася? Ай у лево. И да не забравите да им пляскате от балконите 1 час като тюлени в делфинариума.
59
2
 
11
 
! Отговори
Сталин преди 1 година
1000 магарета ще изнсасилят Рокфелер и компания преди да увиснат на ешафода , а тукашните национални предатели ще бъдат влачени от каруци докато почти загубят съзнание, чак след това ще бъдат изправени преди дулата на възмездието.