В Белгия има натрупана джихадистка култура, стари мрежи с нови хора

Млади, безработни, силно маргализирани, със скромни доходи
22
В Белгия има натрупана джихадистка култура, стари мрежи с нови хора
Снимка: БГНЕС

В Белгия има натрупана джихадистка култура. Това са старите мрежи, които са попълнени от нова хора. Така коментира арабиста проф. Владимир Чуков темата за задържания българин за терористична дейност в Белгия пред bTV.

„Това са млади хора, безработни, силно маргализирани, със скромни доходи. Примамени от обещания, те се ислямизират и след това се радикализират. За съжаление, видяхме, че и българи са включени в подобен тип процеси“, каза той.

Още по темата

Чуков допълни, че в Белгия има над 500 души, които са част от групировката „Ислямска държава“.

Българинът е идентифициран като Сергей Р., роден през 2003 година.  Двете акции на полицията са проведени в Брюксел, където са задържани трима. Останалите петима са от Антверпен.

Според прокуратурата става дума за подготовка на атентат, като мрежите в двата града са били във връзка помежду си. Не се уточнява кои са били потенциалните мишени.

„Белгийка беше първата европейка камикадзе, която се самовзриви с мароканския си съпруг през 2005 г. в Ирак. Виждаме процеси, които не могат да бъдат предотвратени“, заяви арабистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: тероризъмбелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
asdddsg преди 1 година
Имамът Ахмед Муса от Пазарджик, който беше осъден през март тази година по делото за радикален ислям да лежи общо 4 г. в затвора
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да припомня, че по времето на Борисов I, външният министър Николай Младенов организира в Правец среща-обучение на главатарите на бъдещата Ислямска държава. Разбира се под опеката на партньорите от НАТО.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17 Леополд 2 е пращал на знатните белгийци за Коледа подарък - отрязани детски крайници. Исторически факт, чието споменаване днешните белгийци здраво цензурират.
17
1
 
2
 
! Отговори
До Хейт преди 1 година
Да. Ние помним историята! Знаем за големия хуманист Леополд 2, който е пълнил цели кошове с ръце от африканци, неизпълними нормата на плантациите в Белгийско Конго.
16
1
 
1
 
! Отговори
Обам Бараков преди 1 година
Стари мрежи с нови членове ми звучи като стари бардаци с нови К хаха
15
1
 
2
 
! Отговори
Обам Бараков преди 1 година
Ето затова скапаният ЕС е обречен! Баш в столицата му е най зле. Белгия първа ще се трансформира в халифат. Гаранция. А Сев Корея и Китай ще са си добре. Защото там не може да пусне корени камиларската доктрина.
14
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Маргализирани? ХаааххахахахМаргинализирани ли се опита да напишеш? :D
13
0
 
14
 
! Отговори
преди 1 година
Е как така се случи това нещо ? Нали проблемът беше в търпимостта към различния ?
12
5
 
12
 
! Отговори
Хейт преди 1 година
Мили белгийчета, рязали сте ръце и крака в Конго, избили сте и сте продали в робство милиони африканци. Има го даже на снимки. Тая тежка карма кой ще я изплаща? Няма да сме ние.
11
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Глупости, няма такова нещо, всичко е точно. Е, може да има малко хора с психични епизоди, малко разведени, разстроени, отхвърлени от обществото...ама чак пък терористи, прекалявате, ксенофоби - субекти тъмни балкански изостанали
10
0
 
11
 
! Отговори
Циганини(турци) мюмю преди 1 година
Каква култура ! Турчина(мюсюлманина) скача според тоягата!
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ги набутат в единични килии с по 60 год присъди без право на предсрочно освобождаване с една разходка седмично за по 5 минути с вериги и ядене 250 гр ориз на ден нешата много бързо ще се оправят. Но те не го правят.Затворите им приличат на СПА центрове.Могат да си викат жените на интимно посещение имат интернет големи телевизори компютърни игри,разнообразна кухня дори ги насърчават да се събират на групички по интереси... Крайният резултат е поредното поколение талибани.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Белгия се натрупа джихадистка култура. Стари мрежи пращаха джихадисти да воюват срещу Асад в Сирия, но след като Президентът Путин ги разгроми през 2017-18 гг, те се върнаха и не само Белсгия, но и други еесовски страни се напълниха с нови хора с терористични умения.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейски халифат се задава, този път няма да е само Испания, затова и нашият престолонаследник го кръстиха Хасан
6
1
 
15
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ НАКРАЯ ЧЕ ЕС Е ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА А ПЪК НИЕ ТУКА ДА НЕ СМЕ РАЗБРА ЛИ И ОЩЕ ДА ИМ СЕ ВОДИМ ПО АКЪЛА
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европоо........
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
у разград като реставрират най-голямата джамия на балканите ще сложат мюфтия който да пее по пет пъти всеки ден през мегафон, така че да го чуват всички чада на Аллах. българското знаме над общината е по-скоро гавра с 15-те процента българи останали там и по-скоро символизира българщината набучена на кол. сигурен съм, че ако се смени с турското, никой няма да забележи.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами махайте го тоя ислям.Аз незнам Белгия да е приела исляма.Тя си е католическа държава от хилядолетие и половина.Дошли през последните 50 г някакви талибани и налагали, какво налагаш ти бе.Айде марш от дето си дошъл, Сирия,Иран, Пакистан.Имате си държави, молете си аллаха там.Нахалници.И това ще стане скоро в Европа, само да мине още малко време.
2
0
 
18
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
*** и такава ли култура имало вече? "млади хора, безработни, силно маргализирани"? Ще трябва да работите повече, за да ги храните. Да не вземе да изчезне местната култура.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американски терористи поддържащи демокрацията