Севернокорейските хакери от "Лазаръс" са пробили 61 южнокорейски компании

Те са проникнали в стотици компютри
19 апр 2023 05:29, Нели Христова
6
Севернокорейските хакери от "Лазаръс" са пробили 61 южнокорейски компании
Снимка: Pixabay/geralt

Севернокорейската хакерска група "Лазаръс" миналата година е пробила защитата на стотици компютри на 61 южнокорейски институции в опит да извърши широкомащабна кибератака срещу Южна Корея, съобщи южнокорейската национална информационна агенция "Йонхап", цитирана от БТА.

От юни миналата година до момента хакерската група е проникнала в 207 компютъра, използвайки инсталирания в тях софтуер за сигурност, като сред засегнатите институции има и осем медийни фирми, казаха от националната полицейска служба (НПС).

Подготвяйки се за атаката, групата "Лазаръс" първо е пробила защитата на южнокорейския доставчик на софтуера за сигурност, използван в инсталирането на плъгини за сигурност за онлайн банкиране. В резултат на това, в момента в който се отвори уебстраницата на дадена медия, на компютрите, на които е инсталиран софтуера за сигурност, автоматично се инсталират зловредни кодове, уточняват от НПС.

Според НПС хакерите са подготвяли широкомащабна кибератака, чрез която да окажат контрол върху засегнатите компютри и да ги превърнат в "компютри зомби". Опитът за проникване в компютрите обаче е осуетен навреме от южнокорейските власти, без да бъдат нанесени някакви щети, добавят от НПС.

"Лазаръс" е хакерска група на централното разузнавателно бюро на правителството на Северна Корея, отговорна за проникването в системата на компанията "Сони Пикчърс" през 2014 г., посочва "Йонхап".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
IT пенсионер преди 1 година
Който си инсталира УЙндоус и други продукти на найкрософт сам си отваря компютъра за хакерски атаки. Майкрософт чрез уиндоус използва компютрите на хората за техните облачни изчислителни услуги, по всяко време те могат да използват резервните ядра на микропроцесорите за да извършват дистанционни задачи.
2
7
 
1
 
! Отговори
Умен преди 1 година
Какви севернокорейски .Те там хладилник не могат да сглобят.Да се разбира руски хакери.Те и ракетите им са руски.
1
7
 
3
 
! Отговори
Гонете Перничани преди 1 година
Не пускайте Перничани в град София, занимават се с тероризъм, на Захарна Фабрика в София тези буквално зомбират хора, хващат ги като роби - трафик на хора!