Турция осъди карикатура на Ердоган в "Шарли Ебдо"

Президентският говорител нарече "Шарли Ебдо" "парцал"
Обновена: 17 май 2023 14:52 | 17 май 2023 14:52, Елка Василева
31
Турция осъди карикатура на Ердоган в "Шарли Ебдо"
Снимка: архив, БГНЕС

Турция осъди карикатура на френското хумористично списание „Шарли Ебдо“, обиждаща президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция.

Президентският говорител Ибрахим Калън нарече „Шарли Ебдо“ „парцал“ и коментира, че Турция е на прав път, след като списанието е „толкова е полудяло“.

Още по темата
След президентските и парламентарните избори на 14 май в Турция „Шарли Ебдо“ публикува на корицата си карикатура, която изобразява Ердоган във вана в алюзия със смъртта на популярния френски певец Клод Франсоа (Кокло), починал от токов удар през 1978 г., къпейки си във ваната си. В коментар към Ердоган „Шарли Ебдо“ пише: „Подобно на Кокло, само съдбата може да ни спаси от него“.

В Туитър Калън написа: „Не се притеснявайте „Шарли Ебдо“. Нашият народ ще ви даде най-добрия отговор, с по-силен глас, на 28 май“.

На тази дата ще се състои вторият тур на президентските избори между Ердоган и кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

Директорът по комуникациите Фахреттин Алтун също осъди френското списание, информира Анадолската агенция.

Един от най-важните центрове за провокации, обиди и богохулство в световните медии, грозното издание „Шарли Ебдо“, за пореден път доказа на света колко е отвратително с последната си карикатура на нашия президент, посочи Алтун.

Според него "големият успех" на Ердоган на изборите на 14 май е накарал „тези лишени от чест хора да загубят съня си, да разпространят болните си представи и да избълват обидите и омразата си".

Обръщайки се към списанието, Алтун заяви: "Каквото и да правите, не можете да сплашите Реджеп Тайип Ердоган. Не можете да ни отклоните от нашия път".

Френското хумористично списание и друг път е предизвиквало противоречия и осъждане заради карикатури на пророка Мохамед, както и по повод разрушителните земетресения в Турция на 6 февруари, които отнеха живота на над 50 000 души. (БТА, София Георгиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И кво като ги изгърмят, само комплексари могат да се засягат от карикатури и шеги. Всъшност иронията е, че именно лоук културата днес в САЩ прилича на ислямистките култури, всички все са обидени на някого. Аре у лево
5
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия ще ги изгърмят пак щото са много отворени.
4
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как е възможно да са толкова свръхестествено бездарни??
3
11
 
18
 
! Отговори
Исуса преди 11 месеца
Пак че слагате френски знаменца на профилните снимки май май хахаххахахахахахха
2
12
 
22
 
! Отговори
Лошото е преди 11 месеца
...че това НЕ е остроумно и НЕ забавлява! Така че Шарлито НЕ е хумористично списание. Уви!
1
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Шарлитата май пак ще ронят сълзи.