Гърция и Унгария спират новите санкции срещу Русия

Списък с фирми е крайъгълният камък
69
Гърция и Унгария спират новите санкции срещу Русия
Виктор Орбан. Снимка: БГНЕС/EPA

Унгария вече не се бори самостоятелно срещу санкциите срещу Русия. Будапеща е намерила своя "партньор в танците" в лицето на Атина, която сега също споделя скептицизма, според петима дипломати от ЕС, съобщава "Политико".

ЕС планира 11-ия пакет от санкции срещу Москва заради инвазията в Украйна и докато предишните 10 се опитваха директно да изпразнят руската хазна, сегашният пакет може да бъде насочен към други държави, които помагат на Кремъл да избегне търговското ембарго.

Унгария и Гърция обаче сложиха крак на прекъсването на пакета поради друга причина: Киев е съставил списък на частни компании, които нарича "спонсори на войната", в който са включени редица европейски компании.

Тъй като някои унгарски и гръцки компании фигурират в списъка, двете страни използват санкциите като лост, за да заличат имената на своите компании от списъка.

По време на срещата на министрите на външните работи на съюза миналата седмица германският външен министър Аналена Бербок отправи директна критика към Унгария във връзка с това, твърдят присъстващи дипломати.

На срещата на посланиците на ЕС Гърция е била в челните редици на дискусията, като се е противопоставила на предложението за заобикаляне на санкциите.

"Гърция повтори, че ако има конкретни доказателства за нарушаване на санкциите, те трябва да бъдат представени на вниманието на съответните държави членки на техническо равнище, за да бъде това адекватно разследвано и след това да бъдат предприети съответните действия", заяви дипломат от ЕС, запознат с досието.

Той допълни, че Атина е заявила, че посочените в списъка компании всъщност не нарушават санкциите.

Жозеп Борел, първият дипломат на ЕС, обеща да реши проблема със списъка. Отговорността сега лежи единствено върху него да разговаря с Киев, казаха двама дипломати.

Тъй като Унгария и Гърция не мърдат, докато компаниите им не бъдат изключени от списъка, няма натиск да се финализира нещо друго относно санкциите, каза дипломатически източник.

На Будапеща и Атина обаче се гледа различно. Унгария се оказа много по-трудна поради своята проруска и прокитайска линия, която често пречеше на Брюксел да постигне единодушие по изявленията за Москва и Пекин. Тя също така блокира одобрението на осми транш от парите на ЕС за възстановяване на военна помощ за Украйна.

Третият проект на санкционния пакет не променя много, пише „Политико“, който е имал възможност да го разгледа.

Той адаптира техническия език по отношение на освобождаването на замразени активи и пояснява, че тръбопроводът „Дружба“ все още може да пренася казахстански петрол в Европа. Той добави повече от 50 допълнителни руски компании, за които властите на ЕС не могат да разрешат трансфер на стоки и технологии с двойна употреба в сравнение с предишната версия на проекта за санкции.

Германия и други остават скептични по отношение на назоваването и заклеймяването на други държави, за да не навредят на дипломатическите отношения или да не накарат други държави, заподозрени в улесняване на санкциите, да се впуснат в обятията на Русия или Китай.

Остава неясно кога пак ще се обсъжда пакетът от санкции. Очевидно е обаче, че трябва да се види краят.

Може да отнеме известно време, докато отново се постигне напредък по този въпрос.

Френският външен министър Катрин Колона каза, че пакетът трябва да бъде приключен на следващия Съвет по външни работи на 26 юни, няколко дни преди срещата на европейските държавни и правителствени ръководители в края на месеца.

Мнозина обаче казват, че сделката трябва да бъде постигната по-рано, за да не се постави в затруднение Брюксел./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: УнгарияГърциясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
"Отговорността сега лежи единствено върху него да разговаря с Киев ..." - демек Киев диктува политиката на ЕС... лошо няма, но след като у нас 90% са стгласни на това, България ТРЯБВА да тегли и 4-5 милиарда лева заем и да го даде директно на Киев.
30
3
 
2
 
! Отговори
Да преди 11 месеца
Разумно.
29
5
 
11
 
! Отговори
Муахаха преди 11 месеца
а България ще е Последната, даже и след като Цяла Европа вече бъде под Контрола на Русия, то България ще е Последният ЕвроАтлант до Пълното си Унищожаване!
28
1
 
13
 
! Отговори
До Браво ! преди 11 месеца
Ние кога - не се знае. С тоя Тагармагарев и още други като него, ще има да почакаме. Само не ми се мисли какво ще дочакаме.
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Накрая Путин ще спечели всичко.Верно много руснаци загубиха живота си но ако целта е да се постави Европа на колене си струва.Така гарантира бъдещето на страната си и няма да има проблеми със втора Украйна в бъдеще ако Европа загуби.После Путин ще предаде шафетата на Китай и ще наблюдава войната отстрани а Запада пак ще го потърси за помощ както Русия я потърсиха за помощ през Втората световна война.
26
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 11 месеца
Като цяло най-големият късмет на нашият регион е, че Турция е в НАТО и не е в ЕС. Това е като нямам думи повече от това да спечелиш от тотото, джакпот и т.н..... Иначе мармалада и армегоедона и апокалипсиса на всички щеше да е сигурен.
25
3
 
16
 
! Отговори
Браво ! преди 11 месеца
А ние Кога??? Или чакаме още някое овеличение на ток, бензин ,газ ... ?
24
3
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 11 месеца
Махат се санкциите на Русия,голямо извинение,и да се надяваме на милосърдие.А тези,заради които ще ядем помията-ЛИНЧ!
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И повече ще стават. Печата на пари не решава икономически проблеми. ЕС ще осъзнае по трудния начин, че са шах-мат ситуация. Добре че догодина идват узбори зс ЕП. Дано този път гражданите на ЕС да подходят "пи-мъдро", след като тези продажници за 4г разсипаха постигнатото за 20 и закопаха ЕС икономически и политически.
22
2
 
19
 
! Отговори
Мишо преди 11 месеца
А България?! България просто прави каквото и кажат. Къде е нашата независимост, отново сме в робство.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колонии като България пък са пеманентно наведени и за 16 години в ЕСССР не са наложили едно вето, сякаш ЕСССР никога не ни е ощетявал.
20
2
 
7
 
! Отговори
Кауня от Аскию преди 11 месеца
В случая трябва да се знае че тоягата има два края. Да се налагат санкции на Русия е едно,но на държави които търгуват с нея е друга бира. Тези страни поставени пред избор въобще не е сигурно че ще изберат ЕС. И Китай и Турция и С.Арабия и ОАЕ и Индия едва ли ще останат без отговор и сделки за милиарди може да пропаднат. Хитрите англичани въобще не мислят за вторични санкции особенно в рецесия. Така изолиран всъщност може да се окаже ЕС. По добре да свикват легионите и напред към Москва!
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до23.Да бе гърците оскубаха Европа здраво ама укрите са шампиони.Официално Америка и Европа са пратили 150 милиарда ама неофициално се говори за много повече към трилион.Яко скубане на западняци прави Зеленото джудже.Сложете и още 8 милиона украинки на Запад нахранилка и се получават фрапиращи цифри.А бездомните в Америка са цели градове в градовете.
18
2
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 11 месеца
Скоро ще спре и производството на ел.коли, защото няма да има ЛИТИЙ!
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гърците са умен народ със силни държавници. Не случайно оскубаха ЕС със 100 милиарда евро и им казаха да вървят ба майна си райна. Политиците там не са като наще евроатлнатически моми с широки бузки и отворени усти, готви на всичко да поемат американското членство, техният електорат са Емили тротинетката и още шепа подобни из***и.
16
4
 
22
 
! Отговори
Язе преди 11 месеца
Браво на Унгария и Гърция! И други държави да се включат. Наглите укри - Европа им даде 50 милиарда евро,те ще клеветят европейски компании. Не стига, че тая война е заради тях, ми сега и по Европа плюят...
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За всички пудели. Разберете, че в днешния свят политиците като Орбан, които имат кохонес и могат да лавират в името на народа си (макар и малък) са истинските. Всичко друго е приемане на ЗАПОВЕДИ от ПОСОЛСТВА. Поне да беше от по-високо ниво.
14
1
 
10
 
! Отговори
Някой към Андрейчо преди 11 месеца
Преди не го харесвах, но сега харесвам всеки защитаващ морала и християнските ценности. А за Русия едва ли харесва това което правят от чисто човешка гледна точка, но от политическа по-добре с ресурси и стабилна икономика от колкото фалити, рецесии и граждански войни.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е ясно и още повече ще стават накрая за санкците срещу Русия ще е само България.Но интересно е друго какво стана с тая контра че вече шести ден мълчание.Докъде стигнаха укрите или до кривата круша.Чакаме резултати а то мълчание.
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И какво сега Украйна ще задава наклон на ЕС. След хиляда рунда сакции и милярди налети за оръжие кое се промени ? А можеше да има вече постигнат мир и да си починем.