Зеленски: Украинските сили напредват на юг, държат инициативата

Според руски източници тежки боеве се водят край Бахмут
10 юли 2023 14:20, Елка Василева
179
Зеленски: Украинските сили напредват на юг, държат инициативата
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските войски продължават да отвоюват контролирани от Русия райони в югоизточната част на страната, заяви днес президентът Володимир Зеленски. Той посочи, че силите на Киев са "поели инициативата", след като по-рано настъплението им вървеше с бавни темпове, предаде Ройтерс.

Още по темата
Според информация към тази сутрин украинските войски досега са си върнали контрола върху 169 квадратни километра в южната част на фронта и 24 кв. км около източния град Бахмут в рамките на своята контраофанзива, започнала в началото на миналия месец.

Според руски източници тежки боеве се водят край Бахмут - градът, превзет от руската частна военна компания "Вагнер" през май след продължила месеци обсада. Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че в района е разположена една от неговите части.

Оборудвани с все по-усъвършенствано западно оръжие след повече от 500 дни война, силите на Украйна започнаха очаквана контраофанзива, съсредоточена досега върху превземането на редица селища в югоизточната част на страната. Украинската армия също така се опитва да си върне районите около Бахмут, отбелязва Ройтерс.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр написа в комуникационното приложение Teлеграм, че се водят тежки боеве в два района в югоизточната част на страната.

"Затвърждаваме завоеванията си в тези райони", каза тя. По думите ѝ руските войски защитават Бахмут, докато украинските сили са регистрирали "известен напредък" в района на южния фланг на града.

Голямо внимание през последните дни беше насочено към село Клишчеевка,  разположено на височини южно от Бахмут.

В Телеграм Кадиров написа, че бойците от неговия батальон "Ахмат" се намират "в трудния сектор Бахмут". Той публикува видеоклип с командир на бронирана машина близо до Клишчеевка.

В руски информации от последните дни се предполагаше, че Кадиров, чиито сили са активни от началото на руската инвазия, е болен, ранен или "в отпуск".

Министерството на отбраната на Русия заяви, че силите му са отблъснали украинските войски край Бахмут, като боевете се водят в тежки условия "не само поради ежедневната интензивност на огъня и сраженията, но и поради топографията. Линията на съприкосновение минава между два хълма."

Твърденията на воюващите страни не са потвърдени по независим път. (БТА, Пламен Йотински)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЗигЗеленски, Унищожителят на всички славяни и казаци! За чист арийски Райх без източноевропейци! Зиг Зиг Кирчо и Тапирчо Викинги и Зиг Зеленски ариец! Айн Цу Цвайн Цу Драйн цу фюрера!
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Американското издание Newsweek съобщава, че серията от случаи, в които украинските антикорупционни органи започват преследване на широко уважавани служители от администрацията на предшественика на президента Владимир Зеленски, са разтревожили чуждестранни донори.Западът подозира, че украинският президент използва борбата с корупцията, за да разчиства политически сметки, пише американското издание.