Гръцки синдикати стачкуват срещу закон за 16-часов работен ден

Ще се позволят две 8-часови смени за едно денонощие
8 авг 2023 08:17, Елка Василева
26
Гръцки синдикати стачкуват срещу закон за 16-часов работен ден
Снимка: архив, БГНЕС

Гръцки работнически синдикати обявиха протест за днес срещу законопроект, който допуска 16-часов работен ден, предаде националната телевизия ЕРТ.

Организациите планират митинг в 12.00 ч. пред Министерството на труда, тъй като миналата седмица беше обявено, че се разработва законопроект, който ще позволява на гражданите да изработват две пълни 8-часови работни смени при двама различни работодатели в рамките на едно денонощие.

„Никой не бива да се съгласява да работи по 16 часа на ден. Никой да не приема договори с нулево работно време... Никой не трябва да приема... криминализирането на синдикалните действия с глоби и дори затвор. Да не се осмелява да внася в парламента подобна мерзост, защото тя ще бъде противопоставена на войнствените мобилизации на работническата класа, без никакво отлагане и изчакване... Ние трябва да изискваме въз основа на собствените си нужди: 35 часа /седмично/ - 7 часа /на ден/ - 5 дни /в седмицата/. Фиксирано дневно работно време. Смело увеличение на заплатите и пенсиите. Никой работник без договор“, пише в изявлението на гръцкия синдикат PAME.

Гръцката асоциация на служителите в сферата на търговското мореплаване, както и Федерацията на миньорите в Гърция също обявиха, че ще подкрепят протестните действия.
(БТА, Мелина Христова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Почни никой в Гърция не работи 16 часа на ден! Освен албанци, българи и др.емигранти!!
23
0
 
7
 
! Отговори
Андрешко Тазобедрев преди 8 месеца
... а нашите синдикалисти са на морето
22
2
 
2
 
! Отговори
Перворазряден дебил преди 8 месеца
До 20 Анонимен До 19 не съм българин, и не ме интересува. . . . . Словесната ти диария не промена фактите - неграмотен по български, природно *** (нежелаещ образование), тежко примитивен (незаинтересуван)
21
0
 
5
 
! Отговори
Дребнав математик преди 8 месеца
16-часов работен ден означава, че работния ден е най малко 18-19 часов, защото са необходими за поне 30 минути подготовка (пътуване евентуално преобличане) за едната работа същото за другата работа както и път от къщи и обратно! Робите са работили по малко, но само с 16 часов работен ден може да децимираме свръх населението с диагнозата починал (умрял) от работа!
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 19 не съм българин, и не ме интересува.
19
1
 
3
 
! Отговори
Пълен неграмотник преди 8 месеца
До 16 Анонимен. Оправи си българския или го научи! Толкова неграмотен (-на) не бях срещал!
18
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
У нас неграмотните про'с'таци си мислят: оппаа, две МРЗ.
17
0
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Правилно стачкуват!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 14 бъркаш нещо. догава са имали най голям ръст на икономиката и беше се вавел законно 8 часовия работен ден. Всичко това което става днес е политика на центро лява NWO които още рушат каквото беше постигнато до 1973 когато комунистите свалиха Пападопулос.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Искам и в БГ сестрите и лекарите да работят по 16 часа, когато казват по телевизиите "Работя на 2 места". Защото те "работят" по 2-3-4 часа на 2 места.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гърците са живели 1944-1974 в жестока дясна военна диктатура. Те знаят какво е дясна диктатура и терор върху работническата класа.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Народите не се научиха как да прекратят робската матрица- забранете английският език, както и ротари/ .асонски/ темплиерски нпо-та . Не случайно в Иран са забранени и населението им е двойно над това на "великата" Канада
12
1
 
7
 
! Отговори
Браво преди 8 месеца
На гърците! Народ!
11
0
 
9
 
! Отговори
Гръцка Еврозона преди 8 месеца
Добре дошли, роби и второ защо синдикати а не профсъюзни организации? За по големи заплати ще работите по дълго! Още ли не го разбрахте? Трудно разбирате, но и това ще стане като останете без ядене! Призив и за България, да го направим 24 часов с една 8-часова почивка за сън, ядене и изпълнение на семейни нужди и потребления (може и съседа да се привика за помощ)! Та така светло бъдеще, както казват!
10
1
 
13
 
! Отговори
Български синдикати преди 8 месеца
пък подкрепят закона за 16- часов работен ден и предлагат да се увеличи с още два часа за по-висока производителност и по-високи доходи и по-висок жизнен стандарт на работодателите! Естествено,иновативни предлагат и да се плаща по 0,99 евро на час за да стимулират и мотивират младите да работят у нас,вместо да емигрират в чужбина...
9
4
 
2
 
! Отговори
Гушера преди 8 месеца
До 6 Спри херцата ГанYo
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зависи от труда... Преди години работех на едно място, имаше възможност за смени по 16 часа... 2 дена се уморяваш доста, ама изработваш колкото за цяла седмица и после си свободен да си живееш живота.
7
1
 
3
 
! Отговори
Леонид преди 8 месеца
Това са гърците които нямат имот за отдаване ход ноем на българи
6
5
 
15
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 8 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
5
1
 
14
 
! Отговори
Бански преди 8 месеца
Толкова часове мога само в моя двор на село за себе си да се трудя.Другия вариант е да стана банндит и да умра в битка най лошия случай.