Червей, характерен за питони, е открит в мозъка на австралийка

Това се случва за първи път в света
29 авг 2023 11:09, Елка Василева
24
Червей, характерен за питони, е открит в мозъка на австралийка
Снимка: архив, БГНЕС

Изследователи описват първи в света случай на нова паразитна инфекция при човек, след като в мозъка на австралийка е намерен жив 8-сантиметров кръгъл червей, предаде ДПА.

Кръглият червей Ophidascaris robertsi е изваден - все още жив и извиващ се, от 64-годишната пациентка по време на мозъчна операция през юни 2022 г., съобщават специалисти от Австралийския национален университет и болницата в Канбера в изследване, публикувано днес.

Кръглите червеи са характерни за килимовите питони, като обикновено живеят в хранопровода и стомаха им.

"Това е първият описан в света случай на инфекция с Ophidascaris при човек. Доколкото ни е известно, това е и първият случай, при който е инфектиран мозъкът на който и да вид бозайник", каза в изявление Санджая Сенанаяке, експерт по инфекциозни заболявания от Австралийския национален университет и болницата в Канбера и съавтор на изследването.

Специалистите допускат, че ларви или млади екземпляри е имало и в други органи в тялото на жената, включително белия и черния дроб.

Изследователите смятат, че жената от австралийския Нов Южен Уелс вероятно се е заразила, след като е събирала вид местна трева - Warrigal greens, в която питонът е отделил паразита чрез изпражненията си.

Жената е страдала от болки в корема и диария, постоянна суха кашлица, температура и нощно изпотяване. При нея са наблюдавани също забравяне и депресия. Това е наложило да й бъде направено ядрено-магнитен резонс ЯМР, благодарение на който лекарите са открили кръглия червей.

Според изследователите случаят илюстрира опасността от предаването на болести и инфекции от животни на хора, тъй като местообитанията се припокриват все повече и повече, както и рисковете, свързани с търсене на храна.

Жената все още е под наблюдение от екипа от специалисти. "Не е лесно, нито желателно да бъдеш първият пациент в света за каквото и да било. Не мога да изразя достатъчно възхищението ни от тази жена, която прояви търпение и смелост по време на целия процес", казва Сенанаяке.
(БТА, Елена Христова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Очаквам и слон да открият в човек!
18
14
 
21
 
! Отговори
Ал Фашагата преди 8 месеца
А за 35г. СДС-Чумата е заразила около милион и половина българи,предимно прости,*** ,безмозъчни и душевно нечистоплътни .
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До15 Няма да открият НИЩО, естествено.
16
1
 
12
 
! Отговори
Блицкриг преди 8 месеца
Австралия, Африка, Амазонка- тепърва човек ще се запознае с природата. Бубонната чума ще изглежда като настинка
15
7
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
ха!....А какво ли ще открият,ако отворят черепа на Тиквата?...Уточнение:-Въпроса ми НЕ е плод на отношение,просто въпросната "тиква" е най-"важната" фигура в територията вече повече от десетилетие !...За това ..
14
6
 
5
 
! Отговори
Resurrection преди 8 месеца
Това е дело на ЦРУ, които с помощта на лазерен лъч насочен от военен спътник са натресли в главата на жената змийски червей. Неслучайно Хуго Чавес умря от бактерии на Кока-Кола инфилтрирани в неговата черепна кутия по същият метод. (Шегувам се, естествено.)
13
3
 
14
 
! Отговори
простата истина преди 8 месеца
Ако имаш *** в мозъка - може да те боли глава ама може и стомах или друго-зависи къде точно е паразита и какви поразии прави.Лошото е че винаги има някакви симптоми но лекуваме симтомите а не търсим причината.Лошото е и че за да се открие *** трябват скъпи тестове не е лесно да се диагностицира.А *** има навсякъде - и съм сигурен че доста хора си живеят с тях - в полусимбиоза
12
6
 
8
 
! Отговори
мда преди 8 месеца
На БГ черноморието, всяка година има риск от къде по-големи заразявания - къде ешерихия коли, къде руски останки от украински язовири с азотни торове. Нерде мелбърн, нерде мичурин.
11
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И как има червей в мозъка пък имала болки в стомаха? Най-малкото човек трябва много да го боли главата. Не вярвам на така поднесената история. Може да е било под кожата на главата но не ми се струва че бил вътре в мозъка.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То у австарлията няма нищо нормално.
9
4
 
11
 
! Отговори
Отличник преди 8 месеца
Галила е питоня австралийската тетка
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пациент нула. Веднага локдаун и задължителни противочервееви ваксини за всички! Къртете пейките и слагайте барикадите по пътищата!
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Свинската тения също може да се загнезди в мозъка.
6
1
 
20
 
! Отговори
храна верига преди 8 месеца
Човека накрая става храна на червеи
5
2
 
15
 
! Отговори
хюго капет преди 8 месеца
Поуката: не яжте сурови питони. Снейк сърпрайз
4
4
 
14
 
! Отговори
до 2 преди 8 месеца
А в дясното му полукълбо е ферментирала боза.
3
1
 
1
 
! Отговори
офидаскарис преди 8 месеца
До 3лол, коментарът на годината
2
13
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако отворите главата на наш Киро ще открите,че е пълна с такива кръгли червеи. Той за тва лъже толкова много.
1
13
 
21
 
! Отговори
Георги преди 8 месеца
Ние жените отдавна си ги знаем, че са змии.. Tтая не е била от отровните, а от задушаващите :D. Майтап.. жените да не се сърдят