БАЗ и СЗБ скочиха на Денков: Не разбира от туризъм

Ябълката на раздора е ДДС ставката
11 сеп 2023 13:00, Александър Попов
60
БАЗ и СЗБ скочиха на Денков: Не разбира от туризъм
Снимка: БГНЕС

Двете организации на заведенията скочиха на премиера Николай Денков, като ябълката на раздора е намалената ставка на ДДС за ресторантьорите. Те излязоха с позиция по темата и обвиниха министър-председателя, че нищо не разбира от туризъм.

"Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова. Той заяви в телевизионно интервю, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е „голям“ и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

Премиерът е важно да работи с цифри и анализи, а не да използва „голям“ и „малък“. Защото държава, която претендира да е туристическа, трябва да брани и развива този сектор, а не всячески да се чуди как да го съсипе. И подпомагането се случва с реални действия, а не с жакетче, брандирани бели ботушки и давене на костенурки, както прави министърката на туризма Зарица Динкова. Която от ден първи се знаеше, че нищо не разбира от туризъм и това се доказва всеки час по време на управлението й. А уж щяха да ни управляват най-добрите експерти.

Трябват действия, каквито има в Гърция, Турция, Албания, Черна Гора, все държави, които са ни пряк конкурент. А ние не само, че не намираме начин да се рекламираме, но и не намираме отговор на откровения черен PR, който се сипе върху нас. Включително от близки до настоящата власт НПО-та.

Дори Националният статистически институт отчита спад на чуждестранните туристи, но за Денков явно те все пак са си достатъчни. Справка с последната нормална (предпандемична) година - 2019, показва спад от близо 250 000 чужденци, посетили страната ни с цел почивка през месец юли. Данните за юни също показваха спад и август едва ли ще обърне тази тенденция. Всъщност броят на туристите наистина определя до голяма степен ставката на ДДС за ресторантьори и хотелиери. Колкото повече са те, толкова по-благоприятни трябва да са условията за бранша. Иначе в Гърция, например, нямаше да има диференцирано ДДС.

Официалните данни сочат, че след намалената ставка на ДДС, средствата влезли в държавния бюджет от преки и косвени данъци в ресторантьорския бранш са се увеличили, а не са намалели. И да подчертаем – в 24 държави от Европейския съюз ставките за ДДС в секторите хотелиерство и ресторантьорство са диференцирани. За постоянно! Затова и ние все по-трудно се конкурираме с тях. И не, не сме забравили, че преди година, в средата на летния сезон, намалената ставка за бира и вино беше върната на 20%. Бира срещу хляб! Нали така беше?

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България апелираме към всички лица, заемащи длъжности в изпълнителната власт, да бъдат максимално обрани в посланията, които оставят по теми, от които, ама наистина нищо не разбират, а се ръководят само от политиката на партиите, които представляват. Ние винаги сме били насреща, за да обясним кое е важно за туризма и как бизнес, държава и клиенти могат да вървят ръка за ръка", гласи позицията на БАЗ и СЗБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Алибегов пак не се е изкъпал.Алчните ресторантьори вместо да свалят цените,заради по-ниската ставка,ги повишиха.Затова никакъв компромис!
32
0
 
0
 
! Отговори
3333 преди 8 месеца
Това с намаленото ДДС за ресторанти и туризъм е тотална глупост. Трябва да се плаща в пълен размер, като всички останали. Дават за сраднение Гърция. Чудесно, там ДДС е 22 %. Мога да изброя подробно консумация в центъра на Солун в задение с жива музика, атрактивно и изскващо резервация няколко дни предварително. За същата консумация в центъра на София цената е 50 % повече. ДДС в Гърция-22 %, в България-9%. Обслужваето и отношението не коментирам. Тук те гледат като 100 лв. минимум, там се кланят.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
оффф - Мазнь0 като му видя мазната коса и физиономия и направо се потрисам - бактън от тия ресторантьори - като чели те са основата на държавата и живота в нея - като не ставате фалирайте - други ще дойдат на ваше място и ще запълнят нишата
30
0
 
0
 
! Отговори
Сашо преди 8 месеца
Това плашило алиб... че 76 набор ли ?
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Над 50% в туризма е на тъмно Намаленият данък отиде в джобовете на хотелиерите, а не се отрази по сметките на туристите
28
0
 
0
 
! Отговори
Киро преди 8 месеца
Ддс-то го плащам аз, клиента. Идеята му е да ходи в държавния бюджет, за да се покриват пенсиите например. Разбирам, че искате да си ги задържите, но не може.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ето затова не трябваше да им го намаляват изобщо. Боко за няколко гласа повече им направи услуга, с уговорката че е временна мярка, ама кучето с мазната коса кокала не пуска, а не видях да си намалиха цените по заведенията да компенсират 11-те % разлика в ДДС-то през тези 3 години
26
0
 
0
 
! Отговори
Пепи преди 8 месеца
И вие не разбирате, ама това очевидно не ви пречи.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
плащайте данъци бе! не сте привилегировани!
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак активираха оран *** тана на Боко Тиквата.
23
0
 
0
 
! Отговори
das преди 8 месеца
само се мрънка. Цените са до небесата постоянно се орпавдават с някавки глупости постоянно се мрънка, заплатата на ръка и това е проблем абе всичко им е проблем. Постоянно се мрънка против държавата, но ако можем да плащаме на ръчичка става да скрием някой лев....
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Денков че не разбира от туризъм-не разбира! НО ВИЕ,ГОСПОДА ОТ ТУРИЗМА ДАЛИ РАЗБИРАТЕ ОТ НЕГО??? МИСЛЯ,ЧЕ И ВИЕ НЕ РАЗБИРАТЕ,ЗАЩОТО НИ КАРАТЕ ДА СЕ КЪПЕМ ВЪВ Л...А И ДА ЯДЕМ ПРЕПРАВЯНИ И СТАРИ ХРАНИ , А ПЛАЩАМЕ С НАДЦЕНКИ ПО 500 И 1000 % ОТГОРЕ!!! КАК НЕ ВИ Е СРАМ САМО ДА ХЛЕНЧИТЕ И ДА ИСКАТЕ ОЩЕ И ОЩЕ!!??? КОГАТО ЗАУСТИТЕ ТРЪБИТЕ С МЪРСОТИИТЕ ДЪЛБОКО И НАДАЛЕКО КАКТО ТРЯБВА,ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРЕДЛАГАТЕ КАЧЕСТВЕНИ ХРАНИ,КОГАТО ПЕРСОНАЛА ВИ СТАНЕ ПОДОБАВАЩО УЧТИВ И ЛЮБЕЗЕН-ТОГАВА ИСКАЙТЕ!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Алибегай от тука. Знам ви, агресивни, с нисък интелект и възпитание, самоопределящи се за разбиращи.
20
0
 
0
 
! Отговори
до кога преди 8 месеца
Върщай ДДС на тези на 20%, че ми писна, цените им всеки месец нагоре
19
0
 
0
 
! Отговори
До 15 преди 8 месеца
то това си е нормална практика в нормалните страни
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СЪЖАЛЯВАМ, НО Ф МИ ИЗЛЕЗЕ В!СРАМ И ПОЗОР !МОЖЕ И САМОИРОНИЯ!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига толкова! Оляхте се с искания и цени.
16
0
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 8 месеца
Он не е турист, он броди...:)))
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом толкова много разбирате - ДДС 20% и нито лев от държавата за субсидии и реклама + редовни проверки от всички инспекции по качеството и при първо оплакване от клиент - моментална глоба, развна на % от оборота.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ИЗОБЩО НЕ МЕИНТЕРЕСУВА ДЕНКОВ!АЗ С МОЙТЕ ДАНЪЦИ ПЛАЩАХ 60,,% ЗАПЛАТИТЕ НА ПЕРСОНАЛА ПОЧТИ 2 години! ЗА БЛАГОДАРНОСТ ТЕЗИ /КОИТО 30 УКРИВАТ ДАНЪЦИ/ ВДИГНАХА ЦЕНИТЕ ОТ 2.50 КАРТОВКИТЕ 7 ЛВ.!ЩЕ КАЖЕТЕ ДА СИ СТОЯ В КЪЩИ!НЕ, НЕ Е ТАМ РАБОТАТА!НАМАЛЕНО ДДС, ПОМОЩ ОТ ДЪРЖАВАТА И БУМ НА ЦЕНИТЕ!ХЛЕБАРИТЕ ПО СЪЩИЯ НАЧИН!НАМАЛИХА ДДС ЗА ДО ПЛАЩАТ ПО-МАЛКО ДАНЪЦИ И ДА РЕАЛИЗИРАТ ПЕЧАЛБИ-ВРЪЩАЙТЕ ДДС И БОЙКОТ НА *** ЗА 2 МЕСЕЦА!