Земеделието има решение на водната и продоволствената криза

Водата е първата точка в дневния ред на ФАО
3
Земеделието има решение на водната и продоволствената криза
Снимка: Pixabay

Селското стопанство може да помогне за опазването на стресираните водни ресурси в света и да гарантира, че светът разполага с достатъчно храна и напитки, обявиха днес от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) по време на откриването на 18-ия Световен воден конгрес.

Заместник-генералният директор на ФАО Мария Хелена Семедо каза, че чрез увеличаване на ефективността, намаляване на отрицателните въздействия и повторно използване на отпадните води, селското стопанство притежава решения за световната водна криза, а и държи ключа за постигане на световна водна и продоволствена сигурност и за изпълнение на целите на Програмата до 2030 г. за устойчиво развитие.
Тъй като селското стопанство е отговорно за повече от 70 процента от световното използване на прясна вода и наличието на вода за селското стопанство е широко застрашено от намаляващите ресурси, промените на климата
и конкуренцията за други употреби, водата е на първо място в дневния ред на ФАО, предаде БТА.  

Семедо очерта набор от инициативи, свързани с водата, като част от  "Новото водно пътешествие" на ФАО, фокусирано върху интегрираните водни ресурси за селското стопанство и продоволствената сигурност и допринасящо за постигането на множество цели за устойчиво развитие.

Сред тях е порталът с отворен достъп за производителността на водата на ФАО (WaPOR) и платформите на Световната рамка за недостига на вода в селското стопанство (WASAG), за да подкрепя страните с данни и информация.

ФАО също така стартира Световен диалог за водните владения, чрез който да проучи как да разпознава неофициалните и обичайните потребители на вода, за да отчете по-справедливо и точно всички потребители.
Инициативата на ФАО за национални водни пътни карти към Програмата до 2030 г., представена на Римския диалог за водата миналата година, подкрепя страните членки в разработването на интегрирани стратегии и политики за осигуряване на устойчиво използване на водата.

Новото водно пътешествие на ФАО продължава с втори Римски диалог за водата следващия месец, за да се обърне допълнително внимание на нарастващите сложности около водата. Той ще съвпадне със Световния симпозиум за почвите и водата.

За да предостави консолидирана информация и технически прозрения за страните как да се справят с бъдещите въздействия на климата върху селското стопанство и развитието на селските райони, ФАО също така ще започне световна оценка на нуждите от напояване и потенциала за напояване, както и оценка на въздействието на наводненията върху селското стопанство и селските райони.

Интегрираното управление на водните ресурси беше темата на общия дебат на 43-ата сесия на Конференцията на ФАО и е двугодишната тема на управителните органи на ФАО през 2024-25 г.

"Водата е живот, водата е храна. Не оставяйте никого настрана" е темата на тазгодишния Световен ден на прехраната на 16 октомври.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: водаземеделиеФАО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Световен диалог за водните владения, чрез който да проучи как да разпознава неофициалните и обичайните потребители на вода, за да отчете по-справедливо и точно всички потребители" - ето какво виждам тук! Майка ми има рекичка до къщата! От нея взема вода и си полива доматите! Значи тя е "неофициален потребител"! Сега трябва да измислят как да я "разпознаят" и как да вземат пари от нея! Понеже ползва вода от рекичката! "СПРАВЕДЛИВО ДА Я ОТЧЕТАТ"! Следва и за въздуха да ни вземат пари!
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НАВОДНЕНИЯ ДО ВТОРИЯ ЕТАЖ! ИЗ ЦЯЛА ЕВРОПА! ПО ЦЯЛ СВЯТ! Дали пък водата е проблем? Или е поредната лъжа и манипулация? И водата искат да завладеят! Всичко искат да притежават! И нищо да не оставят за нас!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аре ся и воднярите искат да си взимат бентлита