Д-р Абуаси: Палестинците искат тяхна държава

Светът си затваряше очите заради Украйна, смята той
17 окт 2023 09:31, Красимир Ангелов
45

Светът с тревога гледа към ескалацията на напрежението в Ивицата Газа и очакваните там тежки бойни действия. Отделно от това се очертава и сериозна хуманитарна криза в региона. Има ли спасение от войната?

"Войната не може нищо, освен да радикализира повече хора. Тези деца, които 2008 г. видяха войната в Газа, тогава бяха на по 5-6 г. Сега са на около 20 и воюват срещу Израел. Палестинците искат тяхна държава. Има резолюция на ООН, но никой не я спазва. На палестинците по всички международни права им трябва държава", коментира д-р Мохд Абуаси от Центъра на близкоизточни изследвания в студиото на "България сутрин".

Той упрекна света, че си е затварял очите за случващото се в Западния бряг, гледайки към Украйна. А от началото на годината до началото на войната в Израел, по думите му, са загинали 270 палестинци.

Още по темата
"Източникът на конфликта е това, че палестинците имат окупирана територия и тя трябва да се освободи, да има две държави - израелска и палестинска, и да живеят една до друга", заяви д-р Мохд Абуаси.

Пред Bulgaria ON AIR той беше категоричен, че нито един палестинец не е напуснал Газа, тъй като Египет е затворил границите си за тях.

"Израелците убиват палестинци, не воюват срещу "Хамас", Газа е 300 км, бойците на "Хамас" - на около 40 км. Ракетите не излизат от къщите. Израелците казваха на хората от север, на 1,2 млн. души, да напуснат, и когато част опитаха да напуснат, ги бомбардираха, избиха 70 души в автобуси", каза гостът.

Той разкритикува Израел за неотварянето на хуманитарни коридори и ултиматумите към болниците в Газа.

"Не може да кажеш на 2 млн. души, че ще стоят без ток, вода, храна. Дори в концлагерите не се случва това. 86 души в една сграда ги убиха без предупреждение. Има над 11 000 ранени и 5000 загинали цивилни палестинци, поне 70% са деца и жени", посочи данни д-р Мохд Абуаси.

"Ако Европа ще гледа как умират деца и 2 млн. души са в хуманитарна криза и нищо не предприема освен приказки, това ще разтърси и проамерикански режими в Близкия изток. Ако започне сухопътна офанзива в Ивицата Газа и Израел не пуска коридор за хуманитарна помощ на цивилните, "Хизбула" ще почне", предупреди гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
3
 
! Отговори
Истина преди 6 месеца
Ще престанат ли от ООН и ЕС да изпълняват(и незаконно узаконяват, финансират и въоръжават терористичните групи) незаконните желания на ислямските арабски терористи, които имат 23 арабски държави от 54 ислямски, но искат с измами клевети терор войни масови кланета геноцид и др. престъпления да убият ограбят, ислямизират и унищожат Божият избран народ и неговата 1! земя с политически машинации, подкупвани от ООН, въоръжавани от ОАЕ Русия и други про-терористи, които са виновни също като участници
39
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Спяща клетка ислямистка. Нито дума за зверското клане на 1300 невинни. За какви окупирани територии говори? Газа бе превзета от Египет през 1967, както и Източния бряг превзет от Йордания. И двете бяха предоставени на Израел в мирните догори - 1977 и 1993. Така, че териториите, които лъжливо наричаш окупирани-палестински, са извоювани с еврейска кръв. Сънародниците ти десетилетия не искат държава своя, а да няма еврейска. От Арафат до Абас са все терористи.
38
1
 
5
 
! Отговори
456 преди 6 месеца
Нека припомня,че доста палестинци завършиха в България по времето на комунизма!По "партийна" линия.И доста от тях обикаляха соц.страните и Либия да четат лекции по идеология на комунизма.Колко от тях се върнаха в милата им земя?!Предпочетоха да останат тук,в Европа,Англия,Щатите....Хайде да не ми се правят на мъченици!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ква държава - само да се молят и да врк праат чавета с прашки, е нема такава 21век
36
1
 
8
 
! Отговори
321 преди 6 месеца
Добре де как квото и да става по света все Европа им виновна. Значи терористите се напреварват да правят атентати в Европа, но като стане страшно всички искат помощ от Европа. Това е лицемерие. Що не искат хуманитарна помощ от Иран а пак от Европа. Където и по света да стане някакво бедствие винаги Европа помага на засегнатите, при всяка бежанска криза Европа приема бежанци. Европа не ви е длъжна, вие дължите благодарност на Европа., а вместо това и пращате терористи.
35
1
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 6 месеца
Няма проблеми, Шеол е едно прекрасно място за нова държава на въпросните :).
34
2
 
4
 
! Отговори
Всеки гледа преди 6 месеца
От неговата си кула. Това прави и авторът на статията, защитава единоверците си, затваряйки си очите за тероризма на Хамас.Там управия няма - ще спорят до края на света кой бил нападнал пръв, кой бил велик, богоизбран и т.н. и кое е първото яйцето или кокошката. И Палестинска държава няма да им реши проблема.Той е стар колкото света.Нужен е диалог и зачитане на елементарните човешки ценности, които и двете страни не зачитат!
33
1
 
2
 
! Отговори
dp преди 6 месеца
много добре обясни човека откъде растат краката на този конфликт.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Те я получиха тази свободна Палестинска държав апрез 1947.И какво направи тази държава, нападна Израел 1948 заедно с всички арабски страни в региона.Същото каквото направи и Хамас.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А какви са границите на Израел след ВСВ,че нещо не е изясннено в ясен план щото след ПСВ на Османска Турция се налагат предаване на територии по договори приключващи войната й общо на Съглашението включващо Германия,Австро-Унгария,България с/у Антантата на западните държави на Западна Европа с техните съюзници от някои източни държави на Източна Европа и въпреки,че договорите след война са наречени мирни Англия получава територии в които Израел не е установен,също ни след ВСВ,а заселени пришълци
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не искат своя държава - искат тяхна държава на мястото на Израел. Много кратно са отказвали споразумение за две държави на тази територия и естествено като само воюват и губят ,всяко следващо предложение е за по-малко територия . Отделно на Израел е дадена по-лоша земя , разликата е че те я облагородяват докато арабите правят от градината kochina
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
на Земята вече няма място, тесно е!... да потърсят към Луната и Марс докато още има ...
28
3
 
7
 
! Отговори
Нане Вуте преди 6 месеца
"По всички международни права на палестинците им трябва държава " . А тия международни права що не важат за кюрдите, които са 10 пъти повече от палестинците? Палестинците, евреите и кюрдите да се обединят и да размажат британците - единствените виновници за тая каша!
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Народ който мрази съседите си повече отколкото обича децата си може би не трябва да съществува
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сахара е по голямата от Европа или от Американските щати. Къде тези не можаха да си намерят място?
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"огромна част от Сибир е незаселена , да отиват там и да си правят държава" *** Ами то те са я направили. Руската федерация (знам, че 80% от българите, особено русофилите, не знаят значението на тази дума), има различни републики и автономни области. Отворете картата и намерете къде се намира т.нар. "Еврейска автономна област". Ще дойде време и за земята намираща се между Израел и Еврейската автономна област ще претендират.
24
1
 
5
 
! Отговори
От 24 преди 6 месеца
Извинявам се, не 'по-лесен', а по-местен. Последствията ги знаем, трепят се като за последно и до днес. ООН не са вчерашни, още тогава са разбирали прекрасно, че една обща държава е невъзможна поради радикалните възгледи. В Босна например, макар и трудно, някак си се получава, но те са европейци. А това е Близкия изток, Ориента. Там за една открадната камила се колят с десетилетия, друг манталитет.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чел съм оригиналните статистики на британците от 1920-1940 за населението там. Било е супер незаселено и те позволяват на евреи да си основат колонии срещу данъци. За нула време пристигат десетки хиляди евреи от Европа. 5-6 години по-късно, от съседните британски територии (бъдещите Сирия, Йордания) идват пък 3-4 пъти повече араби да работят за евреите. В един момент почват да се карат заради религия и да спорят кой е по-лесен, накрая британците вдигат ръце (както направиха в Индия и Кипър)
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Точно до преди терористичното нахлуване, САЩ и Израел бяха на път до постигнат някакъв мир включващ и суадитска арабия. Отделно че Израел осигуряваше работни места за палестинците, ток. Но не - арабите отново се показаха какви в същност са. Ми не става така. И "невинните" палестиници съвсем точно знаят кои са хамас и могат да ги премахнат. Същото важи междодругото за руснаците и бандитите от кремъл.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Източен Йерусалим се управлява от Йордания съгласно мирния договор между Израел и Йордания. Там мюсюлманите имат право да ходят навсякъде, вкл. в църкви и синагоги, а на немюсюлмани е забранено да влизат в арабската част на града и по джамии. Израелската армия стриктно пази това споразумение. Евреите се молят до една стена на бившия си съборен храм, върху който мохамеданите са построили джамия, а църквите са близо до тях.Палестинците как гарантират мир, като не могат с техния Хамас да се оправят