Невиждан досега вирус разболя 20-годишен в Перу

Не е ясно какво се е случило на мъжа, в чиято кръв е открит
Обновена: 5 дек 2023 17:18 | 5 дек 2023 17:15, Нели Христова
26
Невиждан досега вирус разболя 20-годишен в Перу
Снимка: Pixabay/SamuelFrancisJohnson

Невиждан досега вирус разболя 20-годишен мъж в Перу.

Пациентът, който не е идентифициран, е отишъл в болница със симптоми, включително треска, втрисане и болки в мускулите и ставите.

Не е ясно дали строителният работник някога се е възстановил от болестта си, която беше описана като малария и денга. Но учените, открили патогена, след като взеха проба от кръвта му, предупредиха, че вирусът вероятно циркулира в джунглата на централно Перу.

Те призоваха здравните ръководители да наблюдават вирусите зад симптоми, подобни на малария, за да могат да забележат възникващи инфекции и да защитят общественото здраве.

Вирусът е флебовирус, който може да се разпространява от пясъчни мухи, комари или кърлежи. Инфекциите предизвикват висока температура, силно главоболие, мускулни болки и менингит.

Треската от Рифт Вали е най-известното заболяване, което флебовирусът може да предизвика. Хората, които развият това, могат да развият животозастрашаваща хеморагична треска, която причинява кървене от устата, очите и ушите, както и от вътрешните органи.

Досега в Перу са открити само три флебовируса, които причиняват треска.

Пациентът се появил в болница De La Merced Chanchamayo в централно Перу през юни 2019 г. Симптомите му включват главоболие, умора, чувствителност към светлина и загуба на апетит.

Медиците взели кръвна проба и я изпратили за лабораторни изследвания.

Изследователи от отдела за медицински изследвания на военноморските сили на САЩ в Лима анализираха пробата и откриха флебовируса Candiru.

Въпреки това, сегменти от вируса показват разлики от вируса Candiru, които "не могат да бъдат обяснени с мутация на вируса", което показва, че човекът е бил заразен с нов вирус.

Анализът предполага, че патогенът е образуван от вируса Candiru, който се комбинира с нов щам на вируса Echarate.

Екипът, ръководен от изследователския техник Гилда Тронкос, каза, че техните открития предполагат, че нов вариант на вируса Echarate циркулира в джунглите на централно Перу.

Заболяването, причинено от вируса, е подобно на денга, малария и други тропически инфекции, пишат те в списанието Emerging Infectious Diseases.

Необходимо е непрекъснато наблюдение сред пациентите с тези симптоми, за да се открият нови вируси и да се защити общественото здраве, предупредиха изследователите.

Те призоваха за екологични проучвания, за да разберат колко широко е разпространен новият вариант в региона и да открият потенциални източници на инфекция.

В отговор на новия вирус здравните шефове в Обединеното кралство повториха призивите пациентите с болест, причиняваща треска, да бъдат наблюдавани.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че това е "необходимо за откриване на нови и възникващи патогени".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама ваксата е произведена вече, нали? Тествана и одобрена, дайте да се набодат поклониците на ваксинизма :))
20
1
 
8
 
! Отговори
Гост преди 4 месеца
Трябва някой журналист да поработи малко като строител при над 40 градуса, да види, дали няма да има глаболие и мускулни болки.
19
0
 
10
 
! Отговори
& преди 4 месеца
Преди 2 седмици бяха открили нов вирус пак в Китай, но не сработи.
18
0
 
5
 
! Отговори
Уф преди 4 месеца
Е сега вече ще карантинират и мухите и комарите.
17
0
 
6
 
! Отговори
11 преди 4 месеца
Айде, айде, нов вирус със стари симптоми - едни и същи.
16
0
 
2
 
! Отговори
вирусолок преди 4 месеца
Това е вирусът на Чикун *** амсалаци
15
0
 
14
 
! Отговори
КОНСПИРАТОР-ПАК ПРАВ преди 4 месеца
Трябва да уволнят "учените" и да наемат "конспиративни теоретици". Пак сме години преди "науката" в точните си предвиждания какво предстои да се случи. Не понеже сме много добри в медицината - а понеже сме ЧЕЛИ СЦЕНАРИЯ. Краят е много лош за всички - препоръчвам да откажете да участвате в този филм, който са ни приготвили!
14
0
 
18
 
! Отговори
aaaa преди 4 месеца
Пациентът се появил в болница De La Merced Chanchamayo в централно Перу през юни 2019. Браво бе журналистите са открили непреписана новина и са я сложили кат нова!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айде слагаме маски и stay at home, и да се ваксинирате,нищо ,че не помага ама е така да има
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Хората, които развият това, могат да развият животозастрашаваща хеморагична треска" О, каква изненада! Да не повярва човек! Хеморагична треска? Само че конcпираторите говореха за това още преди 2 години. Е, конcпираторите пак познаха!!!
11
10
 
6
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 месеца
Антиваксъри, този път иглата ще е дебела...
10
2
 
15
 
! Отговори
Либерастия до шия преди 4 месеца
нело, бързо да докараш оня нечистоплътен клошар витанов, дето разбира от ковид, Украйна, черни дупки и дизелови двигатели, той ще разясни веднага как трябва да се бие десетия бустер, да се носят тройни маски и да не излизаме от мазетата. Още от утре да почваме, по целия свят.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Витанов получи оргазъм от новината. На Кантарджиев му се разтрепериха ръцете от вълнение.
8
0
 
9
 
! Отговори
бай Боко преди 4 месеца
По бай-Боково време перуанците не умираха от такива работи.
7
0
 
15
 
! Отговори
ген. Мутафчийски преди 4 месеца
Да идвам ли?
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къртете пейките! Пълен локдаун и КПП-та по пътищата!
5
0
 
16
 
! Отговори
Годжи преди 4 месеца
Затваряй и купувайте човали.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Невиждан досега вирус разболя 20-годишен мъж в Перу" "Пациентът се появил в болница De La Merced Chanchamayo в централно Перу през юни 2019 г." И защо ни информирате с 4г закъснение ,кой знае къде е стигнал тоя вирус вече .....
3
0
 
9
 
! Отговори
Ужасно Ужасена преди 4 месеца
Тук маските ще помогнат ли?!
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че има ли виждан вирус?