Мнозинството европейци съпричастни към Украйна

Подкрепят приемането на бежанци и помощ за Киев
18 дек 2023 15:00, Александър Попов
137
Мнозинството европейци съпричастни към Украйна
Снимка: БГНЕС

Мнозинството от гражданите на ЕС подкрепя приемането на украинските бежанци и предоставянето на помощ за Киев, показва проучване на "Евробарометър", представено днес от Европейската комисия.

Наблюдава се широка подкрепа за мерките защита на потребителите и дружествата от нестабилните цени на енергията, както и за действия за насърчаване на енергийната сигурност и прехода към чиста икономика. Според 86 на сто е важно, че са предприети европейски действия за ограничаване на непосредственото въздействие от нарастващите цени на енергията върху потребителите и предприятията. Над 80 на сто са удовлетворени от намаляването на търговската зависимост от Русия и Китай.

Според 75 на сто ЕС трябва да финансира съвместни проекти в областта на отбраната за разработване на стратегически способности и технологии.

Според 71 на сто ЕС трябва да продължи подкрепата за Украйна. За 86 на сто ЕС трябва да продължи да изпраща хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната, 77 на сто са съгласни ЕС да приема бягащите от военни действия, както и да налага икономически санкции срещу Русия.

Почти две трети от европейците, съответно 67 и 65 на сто, са на мнение, че ЕС следва да подкрепи пътя на Украйна към ЕС и включването й в единния пазар. За 65 на сто финансовата и икономическата подкрепа за Украйна трябва да продължи, а 57 на сто искат ЕС да подпомогне купуването и доставката на военно оборудване и обучението на украинските сили.

Уточнява се, че проучването е извършено през август. Насърчително е да видим, че съпричастността на европейците остава висока, отбелязва по повод данните за подкрепата за украинските бежанци еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, цитирана в съобщението.

Комисията добавя, че осигурява над 65 милиона евро за държавите в ЕС, за да подпомогне усилията им за приемането на украинските бежанци. Средствата ще бъдат предоставени на България, Чехия, Полша и Румъния. В съобщението се добавя, че ЕС прие над 4,1 милиона украинци, избягали след нахлуването на Русия в тяхната страна.

България, Чехия, Полша и Румъния вече могат да използват това допълнително финансиране от бюджета на ЕС, за да помогнат бежанците да се преместят в самостоятелно наети частни жилища. Бежанците запазват правата си на финансова подкрепа, езиково и професионално обучение, достъп до социални и здравни услуги./БТА, Николай Желязков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 месеца
Поредната глупост никои в Европа не подържа Украйнците, а обратно мразят ги и ги третират като хора 3 сорт!
129
0
 
6
 
! Отговори
Той преди 4 месеца
Пълни глупости и пропаганда.Нищо в това не е вярно, както и процентите са мноооого под това, което е изписано.
128
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна се свързва с корупция и фашизъм.
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички от снимката са украинци.
126
3
 
9
 
! Отговори
От лични контакти преди 4 месеца
На повечето европейци им стана ясно, че украинците са просто руснаци с претенции. Останалото е политкоректност.
125
4
 
12
 
! Отговори
Нане Вуте преди 4 месеца
Пълни глупости! Никой не ги иска мигрантите! Нито укро нито афро!
124
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
и за това ли "протестират" с обърнати укрински знамена - явно като са ги събирали от бapдaците не са им обяснили за какво протестрират :)
123
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако всичко това е вярно, то и на следващите избори за европарламент ненормалният тоталитарен 4-ти Райх ще получи пълна подкрепа. След още 4 години от същото резултатът ще е мизерия, тирания и може би война. При тези условия за нас най-разумно е да излезем и да помолим нормалните хора, БРИКС, да ни приемат в съюза си.
122
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русофилите поддържат дъртия фашист Путин.
121
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами като са толкова съпричастни имат две опции : 1. да нарамват шмайзерите и на източния фронт , 2 . Да има плащат петзвездните хотели , сметките и бензина за лимузините както и да плащат солидарно покупките на Олигаршата на Зеленски !Това вече е по душа и на нашите евроатлантици !
120
16
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Разбира се,че са съпричастни.Европейската подкрепа за Украйна не подлежи на съмнение.Европа е люлката на цивилизацията и трябва да даде отпор на руската диващина и варварщина.
119
8
 
14
 
! Отговори
Сашка Попова : преди 4 месеца
Слава Кокаине! Зиг Хайл Зельоньй ФюрЪр!
118
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Остана само съпричасност !
117
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да бе, наистина ли? Немците отнчало бяха състраделяни и към украинци и всякаква *** от изток и Африка ("сирийци"). Но напоследък им идва в повече да ги издържат и не са толкова толерантни вече.
116
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Укропитеците вече никой никъде не ги иска. Изключение може да се направи за млада и по-засукана за ден-два, за повече не, че са хиени.
115
22
 
15
 
! Отговори
Европа, а не Евразия преди 4 месеца
Нормално за цивилизовани хора и неразбираемо за българските рашисти със жигосаните по челата петолъчки ...
114
13
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
България след разрухата от социализма и заместилата го псевдо демокрация дирижирана от бившите комунисти и ДС, и населена от безпросветни агресивни копейки, не принадлежи към Европа нито духовно, нито интелектуално. Управляващите и мутрохотелиеритебискат само да гепят еврокинтите включва и тези за украинци4е.
113
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А преврата? Имаха достатъчно време да се противопоставят на бндеровците
112
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интервюирали 100 човека, 99 от които казали че им миришат краката.... Заглавие във вестник - проучване показва, че на 99% от европеидите им миришат краката...
111
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Глупости