Руски войници екзекутирали 7 украински военнопленници край Бахмут

Това е военно престъпление, заяви Киев
26 фев 2024 11:11, Елка Василева
125
Руски войници екзекутирали 7 украински военнопленници край Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Руски войници са разстреляли седем украински военнопленници край Бахмут, предаде ДПА, като цитира изявления на официални представители на украинските власти.

Екзекуцията е била извършена в събота близо до превзетия от Русия град Бахмут в източната част на Донбас, съобщи снощи в "Телеграм" украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец. Той се позова на видеозапис, на който се вижда как украинските войници се предават "с вдигнати ръце".

"Руснаците е трябвало да ги вземат в плен, но вместо това са ги разстреляли безмилостно", каза той. "Подобна екзекуция е военно престъпление", добави Лубинец.

Този случай трябва да бъде регистриран като поредно нарушение на международното хуманитарно право от страна на руските сили, подчерта той.

Лубинец иска незабавно да се обърне официално към ООН и Международния комитет на Червения кръст. Той обвини руските въоръжени сили, че "не се интересуват" от Женевските конвенции или обичаите и правилата на войната.

Само преди няколко дни руски войници бяха обвинени, че са екзекутирали най-малко шестима ранени украински войници, които не са могли да бъдат евакуирани навреме при превземането на Авдеевка – град в Донецк, за който се водиха ожесточени боеве. В този случай Киев се позова и на видеозапис от дрон.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
10
 
! Отговори
европейски популис преди 3 месеца
наште *** обичат д апускат фейкове но всички знаят че елъжа -като в Бучи дето се видя монтажа как мъртвите после мърдат,и стават живи
95
1
 
17
 
! Отговори
3 преди 3 месеца
Това е възможно само ако Русия се е научила да съживява мъртвите и също така, ако "милионната" армия на Зеленски е измислица. Но тогава възниква друг логичен въпрос: къде отидоха стотиците хиляди от мобилизираните през 2022-23 г.? И изводите идват на ум...
94
2
 
19
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
Но на фронта руснаците имат приблизително 650 000. Тоест 9 пъти по-малко. Това означава, че руската армия ще бъде победена много бързо. И оттук въпросите: Защо тогава, обявяват пълна мобилизация в Украйна и хващат нещастни хора по улиците на украинските градове? В края на краищата руснаците, с такава аритметика, скоро ще капитулират. Защо руснаците успяват да атакуват в няколко сектора едновременно, създавайки огромно числено превъзходство навсякъде (според "азовците" край Авдеевка, 1 към 7).
93
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако са били от азовците, дето по споразумение трябваше да са в Турция и повече да не се връщат на фронта...... Че колко данни и кадри от дронове, или хвалби по медиите излязоха за зверства на укрите? И нищо! Взел телефона на убит руски войник и се обажда на майка му със злорадство и нецензурни думи! Що за у*од требва да си? Другия снима и публикува. Да отрежеш сухожилията на 18 годишно момче от Сибир и да го караш да плува и след това да го разстреляш като куче? И се хвали по каналите!
92
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Аритметиката на Зефюрера: ако е вярна, тогава защо има тотална мобилизация в Украйна...Мнозинството от украинците, които чуха "откровенията" на Зеленски за загубите на ВСУ и ВС на РФ, според за които се твърди, че армията на Зефюрера е загубила 31 000, а руснаците 180 000 си задават този въпрос. Ако приемем, че всичко е така, тогава излиза, че на всеки убит украински войник падат 6 руснаци. И като вземем предвид факта, че според по-ранните изявления на Зе и бандата му, те имат "милионна армия", руснаците, се нуждаят от 6 000 000 войници, за да доведат войната до "равенство".
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко ултиматома дадоха в Авдеевка?
90
3
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Честно казано, ако аз съм на война и съм толерантен, ако тия убият мои другари или колеги, ще се замисля дали да не ги разстрелям и аз. Военно или не престъпление, в един момент човек решава да търси справедливост. Това ни го представяте като игра на фунийки, дето всичко е на майтап ама пет деца не го приели като майтап. Не, това си е жива касапница.
89
2
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
То се предава с бяло знаме, не с вдигнати ръце. Затова ли не им позволявате долно бельо, за да не се предават?
88
2
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 3 месеца
На медии и окрайненци вервам колкото в Аллах и Буда!
87
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Президентът Путин е убиецът на Навални според натовските лидери на конференцията в Мюнхен. Виновен е, защото е създал условия Навални да бъде изпратен задполярната колония. По аналогия, президентът Зеленски е виновен за смъртта на тези и на още хиляди войници, които е изпратил на фронта.
86
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Академика нали е там, да ходи да ги санкционира
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е вярно това, разбира се. Украинска пропаганда.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А другия път 700 дау бият от фашистите
83
13
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 3 месеца
Иzzроди.
82
2
 
7
 
! Отговори
Не за земя, а терор преди 3 месеца
До 79. Анонимен. Войната трябва да спре незабавно! Супер първобитно е да измират хора за земя! Земята е там и никой не може да я вземе със себе си. Но измират много хора, което е непоносимо, когато е противоестествено. . . . . Не е за земя, а е против терора към руско езичните жители в Украйна! Потърси просто в тубата речта на Порошенко към руските жители в Донецк! Има го в оригинален текст или превод! Защо не се информираш преди да пишеш небивалици? А иначе войната трябва да спре! Така е!
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не беха си признали, че искат примирие, това в Европа значи победа, но отде да го знаят укрите това нещо :)))
80
8
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
'Кво стана с руснаците? Ооо...ле...ЛЕ!
79
1
 
9
 
! Отговори
На преди 3 месеца
война като на война! Какво да ги правят?! С хляб и сол ли да го нахранят?!
78
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този факт не сниман с телефон или камера и няма какда разберем дали е истина. НО ЦЕЛИЯТ СВЯТ ВИДЯ ЕВРЕЙСКИТЕ ВОЙНИЦИ, КОИТО ЗАСТРЕЛЯХА ИЗБЯГАЛИТЕ ЕВРЕЙСКИ ЗАЛОЖНИЦИ, РАЗВЯВАЩИ БЕЛИ ЗНАМЕНА.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като се репчиш на баткото си, все некой ще пострада, те рашките имат големи бандюги, изобщо не си играят :)))