Върховният съд на САЩ отхвърли решението на Колорадо за Тръмп

Бившият президент ще участва в изборите в щата
84
Върховният съд на САЩ отхвърли решението на Колорадо за Тръмп
Снимка: БГНЕС

Върховният съд на САЩ единодушно отхвърли решението на съда в Колорадо, с което Доналд Тръмп бе обявен за неизбираем в северозападния щат заради действията му по време на нападението срещу Капитолия, предаде АФП, цитиран от БГНЕС.

Това решение идва в навечерието на "супервторника", когато в 15 щата, включително Колорадо, едновременно се провеждат предварителни избори за президентските избори през ноември.

Без да квалифицират действията на действащия президент републиканец на 6 януари 2021 г., деветимата съдии постановиха, че само Конгресът, а не щат, има право да отстрани кандидат от бюлетината за президентските избори.

Доналд Тръмп приветства "голямата победа" за САЩ след решението на Върховния съд.

"Велика победа за Америка!!!", написа той, след решението на Върховният съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам да видя сга обясненията на "крайно демократичните" коментатори и глупсоти, които казваха, че "не трябвало да се дава на хората да решават, дали им се гласува за Тръмп или не ..."
76
0
 
1
 
! Отговори
Фантомас преди 1 месец
Я авторът да погледне на картата къде е Колорадо!
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти просякът на Сорос не се грижи какво може да плати какво не може. Гледай да не се окажеш утре в затвора че Радев едва ли ще помилва нацистки соростаци като теб.
74
3
 
3
 
! Отговори
Ебах го... преди 1 месец
"Дончу си е милиардер....." свършиха на тати парите. Оранжевият не може да плати глобите наложени от делата които загуби и сега ще му вземат недвижимите имоти. др0гаре плоскоземи, помагайте на руското прокси.
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дончу си е милиардер и се измайтапи а янките на които се кланя атичло шиззото пиха белина,да. За разлика от него руските лидери редовно се шегуват на пресконференции и хората ги разбират .
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има си федерални закони и федерални съдии те са над останалите. Номерата не минават. Най смешното че формално президента също назначава съдиите там. Байдъна едва ли си спомня кой е назначил.
71
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
при нас, решения само на КС са валидни по въпроси касаещи Конституцията. В САЩ тази роля също не се полага на съдия от ранга на този в Колорадо. Не е за неговата уста лъжица и толкова. -----------0000------------ Другар, България е унитарна държава, а САЩ е федерация от отделни държави като Колорадо. По същата логика
70
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бавноразвиващ е байдъна и трябва да го махнат само че подкупните като теб се опитват да прехвърлят все някъде другаде
69
3
 
3
 
! Отговори
тивариш преди 1 месец
"под разни измислени предлози...." отказвам да повярвам, че си бавноразвиващ, или не....
68
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тва смятай бивш президент да му се забранява да бъде кандидат след като вече е бил президент един мандат под разни измислени предлози. И то от разни мигрантски шерифи. Че да се налага федералният да казва че тва е няква държава въобще а не ранчото на бай мигранта. И това било велико за америка. Докъде са я докарали.
67
0
 
6
 
! Отговори
До 69 преди 1 месец
Имаш предвид " масата" републикански избиратели , демократите и независимите не се вписват в " глас народен ,глас божий " .
66
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото и да тълкувате, колкото и да тълкуват в щатите, ясно е за всеки, че няма как Тръмп да бъде дисквалифициран. Демокрацията се гради на едно основно правило, което е "глас народен - глас Божи". Очевидно в щатите масата иска Тръмп, предвид че Байдъна е тотално изветрял и демократите хванаха доста дини /войни из целия свят/ под мишниците, които няма да успеят да носят още дълго. В момента врътката е да се дискредитират Тръмп.
65
0
 
5
 
! Отговори
до 67 преди 1 месец
с особено мнение*
64
1
 
9
 
! Отговори
До 64 преди 1 месец
Всъщност върховният съд излезе с НЕ ПОДПИСАНО становище по случая, заради различните гледни точки на съдиите . :Per curiam" от латински " от съда" , такива мнения са много редки и това е показател ,че има разногласия между съдиите.
63
9
 
0
 
! Отговори
До 64 преди 1 месец
Я,пак?! Единодушно е в частта си , че не е работа на съд в Колорадо да тълкува как трябва да се прилага конституцията на САЩ в тази и част. А 4 от 9-те съдии са на особенно мнение дали това трябва да е Конгреса Един че въобще не е работа на орган на изпълнителната власт, А трима други - че точно и баш на Конгреса не е. Но пък другите пет го прехвърлиха там. Помня че в казармата един старшина отиде да внася искова молба във военен съд. За развод. Изгонили го....После викаше - не ми разрешават!
62
2
 
10
 
! Отговори
До 60 преди 1 месец
Не е единодушно ,прочети коментара на 44.
61
10
 
3
 
! Отговори
До 59 преди 1 месец
Точно никакво значение няма за България. Където ни сложат, там ще бъдем. Утре могат да решат, че ще има друго разделение на света и Турция да ръководи България. Ти какво си мислиш, че някой пита малките държавици?
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой очаквал ли е друго решение?
59
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Решението е единодушно, подкрепено и от консервативни и от либерални съдии. Основава се на базов юридически принцип - за компетентността. И при нас, решения само на КС са валидни по въпроси касаещи Конституцията. В САЩ тази роля също не се полага на съдия от ранга на този в Колорадо. Не е за неговата уста лъжица и толкова.
58
2
 
12
 
! Отговори
До 58 преди 1 месец
Всъщност има значение в геополитически план. Е, бива ли да си толкова елементарен, А ?!