Орбан: Само Тръмп може да донесе мир в Украйна

Той го подкрепи за нов президентски мандат
58
Орбан: Само Тръмп може да донесе мир в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер Виктор Орбан изрази своята подкрепа за връщането на дългогодишния си съюзник Доналд Тръмп в Белия дом, предаде Ройтерс.

Двамата се срещнаха във Флорида късно снощи.

Бившият президент на САЩ и малка група близки негови съветници разговаряха с унгарския премиер в резиденцията на Тръмп Мар а Лаго, казаха информирани източници пред телевизия Си Ен Ен.

Един от тях описа срещата като "социална" без дневен ред, а друг я нарече "приятелска".

Тръмп и Орбан са обсъдили "широк кръг въпроси, засягащи Унгария и САЩ, включително първостепенното значение на силните и сигурни граници за защита на суверенитета на всяка държава", се казва в изявление на предизборния щаб на вероятния кандидат на Републиканската партия на президентските избори в Съединените щати през ноември.

Унгарският премиер отдавна е в противоречие с партньорите си от Европейския съюз по редица проблеми, включително отказа му за изпращане оръжия за Украйна и поддържането на икономическите връзки с Москва, дори след като руските въоръжени сили нахлуха в Украйна през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Орбан каза след срещата, че само завръщането на Тръмп в Белия дом може да донесе мир в Украйна.

"Имаме нужда от лидери в света, които са уважавани и могат донесе мир. Той е един от тях! Върни се и ни донеси мир, г-н президент!", написа Орбан в публикация в социалната мрежа "Екс".

Унгарският премиер, на когото се възхищават много консерватори в Съединените щати се възхищават заради твърдата му политика по отношение на имиграцията, подкрепата за семейството и гласната позиция в полза на националния суверенитет, каза на видеозапис, публикуван на страницата му във "Фейсбук", че по време на мандата на Тръмп от  2017 до 2021 г. е имало мир в Близкия изток, а също и в Украйна. Ако Тръмп беше преизбран през 2020 г., войната в Украйна нямаше да я има, изрази увереност той.

Орбан редовно влиза в спорове с ЕС заради антимигрантските си кампании и действия за поставяне на съдебната система, неправителствените организации и медиите в Унгария под плътен държавен контрол, които според критиците рушат демокрацията в страната.

Той се противопостави и на санкциите на ЕС срещу Русия, въпреки че досега не им е налагал вето, и блокира за известно време през декември решение на ЕС за предоставяне на нова помощ за Украйна, но в крайна сметка даде съгласието си в началото на тази година, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Мхм, все руските наколенки обясняват как Тръмп е единствения вариянт за мир в Украйна. Всички останали се страхуват за сигурността си ако пак му дадат власт на тоя дементен oтпaдък.
46
1
 
1
 
! Отговори
мерака на чичо денчо преди 1 месец
До MAGA-MEGA! Ха дано,ама надали!Само с мерак не става!
45
2
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
А и Орбан и Орбан,как се надушват краставите магарета сега Орбан и Тръмп ,преди време Путин и Ким Чен.
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп ще донесе война в Балтика.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как точно Тръмп ще спре войната- като накара украинците да отстъпят доброволно територията си на Путин ли?! И после какво следва - самочувствието му за безнаказаност ще скочи до небето и оттам ще може да нападне и превземе коя да е страна, а Тръмп ще гледа отстрани и ще вика: Прави каквото искаш, по дяволите!
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това чакаме ние обикновенните хора. Тръмп да спре парите за война. Военнолюбците ще изчезнат след това, те без пари не работят.
41
8
 
8
 
! Отговори
Точно! преди 1 месец
Кратко и ясно! А Бай Дрън да си смени 8онящия памперс,преди да прелее!
40
11
 
9
 
! Отговори
Прибързани надежди преди 1 месец
Орбан бърза като му.ле пред майка си, нека приключат 4-те съдебни дела срещу Тръмп, нека съдът го допусне да участва в президентските избори и чак тогава ще разбере дали е миротворец, както ни го представя Орбан или Тръмп е човек на Кремъл.
39
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно,Тръмп че е президент и че спре милиардите и оръжието за Украйна ,ЕС скоро че клекнат пред Тръмп ,но тук е България че е интересно ,Тръмп че забрани на ПП и ДБ визите за сащ )
38
12
 
13
 
! Отговори
Орбан Фашист преди 1 месец
Гнусен руски фашист
37
8
 
10
 
! Отговори
MAGA-MEGA! преди 1 месец
Нещо повече....визитата на Орбан в Мар-а-Лаго роди ново течение....MEGA (Make Europe Great Again)! Дано само Бог ги опази живи и здрави двамата.....за да се сложи край на сатанинските конфликти по света, а тези които ни докараха ковиди, войни, бедност, омраза и разделение....дано отекат в канавката на историята!!
36
9
 
8
 
! Отговори
Едва ли! преди 1 месец
Колкото успя да повлияе на Ким Чен Ун, толкоз и на Путин!
35
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
развива връзки и контакти на световно ниво, а нашите махленски смешници ни срамят вече до нелигитимност!
34
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да допълня Орбан: само Тръмп може да предотврати Третата световна война. Ядрена война.
33
14
 
13
 
! Отговори
Винаги преди 1 месец
След тъмнината идва светлината.....кръволока путин и нарциса тръмп, ведно с корумпирания орбан.... рано или късно ще са история и ще са срам за своите народи.
32
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп, Путин, Орбан - надеждата на нормалното човечество.
31
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
като страничен наблюдател ме интересува как ще се развият нещата в САЩ и Русия. Искам мир на всяка цена, Украйна хич не ме интересува, даже дали ще я има или не.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да
29
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сащ няма да се съвземат никога повече и да играят някаква водеща роля. Всичките им евтини лъжи излязоха наяве, а който още не ги е рзбрал ще го разбере по-трудния начин.
28
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В европа ще има руски мир или американска война -- въоръжавайте се -- в българия ще се води само срещу натовсите май му ни.