Шокиращо откритие: Води ли периодичното гладуване до смърт?

Учените смятат, че увеличава риска от заболявания на сърцето
19 мар 2024 15:42, Инна Ангелова
42
Шокиращо откритие: Води ли периодичното гладуване до смърт?
Снимка: Silvia от Pixabay

Екип от учени са установили, че хората, които доброволно се подлагат на периодично гладуване, са по-предразположени към смърт. Според тях по този начин се увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания.

При хората, които се хранят само в рамките на 8 часа през деня, следвайки график за хранене с ограничено време, вероятността да умрат от сърдечносъдово заболяване е с 91% по-голяма, отколкото при тези, които следват нормален график, сочат предварителните резултати от изследването, представени на Научните сесии по епидемиология и превенция на начина на живот и кардиометаболизма на Американската сърдечна асоциация 2024 в Чикаго.

Откритието е неочаквано на фона на предишни проучвания, тъй като до сега се твърдеше, че периодичното гладуване подобрява холестерола, нивата на кръвната захар и кръвното налагане.

Периодичното гладуване е начин на хранене, при който се преминава през периоди на гладуване и хранене.
Ограничаването на дневното време за хранене до кратък период от време, например 8 часа на ден, придоби популярност през последните години като начин за отслабване и подобряване на здравето на сърцето.

Според авторът на изследването Виктор Уензе Чжун, професор по епидемиология и биостатистика в Медицинския факултет на Шанхайския университет "Дзяо Тонг" в Шанхай, Китай, продължителното гладуване има дългосрочни последици за здравето, включително и риск от смърт.

Установено е, че при хората със съществуващи сърдечносъдови заболявания храненето между 8 и 10 часа на ден води до 66% по-висок риск от смърт от сърдечно заболяване или инсулт, а ограниченото във времето хранене не намалява общия риск от смърт по каквато и да е причина.

Изследователите установиха също така, че хората със сърдечно заболяване или рак са имали по-висок риск от смърт от сърдечносъдово заболяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: здраверискгладуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 38 Аз съм от 7 месеца и застопорих 10кг и 13см талия надолу. Толкова добре не съм се чуствал от над 10 години. Иначе честно, ако си броя калориите от месото, сигурно минавам бая дневната норма. 2-3 големи пържоли плюс я яйца, я нещо друго, плюс масло или сланина за мазнините... То с нормална за организма храна, която не го товари и го учи пак да си гори мазнините, и 2-3 дни без ядене не ги чустваш. Минах 3 дни гладуване и не усетих грам глад.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 37. Не ми обяснявай, защото ям така от повече от година и знам добре колко се яде. Нямаш си на представа колко калории изяждат хората, които ядат по 3 пъти на ден. Много повече от това, което може да се погълне при едно хранене на ден. Пак казвам. Яде се доста по-малко, нищо че може да се яде колкото душа иска. Физически не може да се погълне толкова, колото при 3 хранения.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да спомена, че от година съм на едно хранене на ден и кето. Косата и брадата ми започнаха да почерняват. Свалих 10 кг. Понякога правя 48 часа или повече гладуване. Перфектно е. Пълни глупости са това, че риска от сърдечни заболявания е по-висок. Откъде ще дойде този риск, като кръвното ми залепна на 120/80. Пия по 3 кафета на ден. Преди си гонеше 140 и бях спрял кафето. :-)
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 35 При т.нар. interminent fasting, чийто по-разбираем превод би бил "разреждане на яденетата", не се яде малко. Обикновено се яде много- 2-3000 калории, но примерно 2 пъти на ден през няколко часа или веднъж. За да работи, се ядат много месо, животински мазнини и почти 0 растителни и въглехидрати. Доказано този режим лекува диабет 2, хипертония, алцхаймер. Ако ядеш нормалната диета, пиковете на инсулина ще те съсипят.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май повечето коментиращи не са разбрали темата. Не е за гладуване, а за ядене пж веднъж на ден или примерно само обяд в 1ч и вечеря в 9ч. Обикновено това го правят хора, които са на кето диета и почти не ядат въглехидрати. При този режим така или иначе почти не чустват глад през деня, защото са сити и нямат пикове на кръвната захар. По-интересно е дали изследването е на тази комбинация или на ядене на *** плюс разреждане на яденетата.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни безкрайни глупотевици. Плюскайте като прасета и си мислете, че сте по-здрави от хората, които ядат малко и гладуват периодично. Срам за учените са подобни тъпотии.
33
3
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Питайте тези от Бухенвалд дали води до смърт :)))
32
0
 
8
 
! Отговори
Шопендар преди 1 месец
Нсй добре се чувствам физически и психически,като ям от всичко един път на 24часа .всеки луд си има номер,
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като не ядеш, там доло ще хванеш паяжина и ще си чешеш гърба откъм пъпа.А ако пък плюскаш много ще заприличаш там на едни...гледаме ги ката ден, само за избори, власт, бюлетини, плчкосване и за грабеж мислят.Лоши времена, трудно е да си нормален.
30
3
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
Браво! Най-после някои глави започнаха да увират.
29
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Глада води до оскотяване.
28
4
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Гладуването или системното недохранване води и до трайни трансформация на съзнанието. Жена ми (азиатката ) когато я доведох от Югоизточна Азия тежеше под 40 кг. А беше на 21год. Работела е за купичка ориз по 10-12 часа. 32 год от както сме женени като иде на магазина по малко от 20 пакета по 1 кг ориз не купува. Да има вика.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗА БЪЛГАРИТЕ ТОЗИ РИСК НЕ ВАЖИ, ЗАЩОТО Е ПЕРМАНЕНТЕН С ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТАНДАРТИ НА ТЪРГОВЦИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ ЗАПЛАТИ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ!!!...
26
0
 
3
 
! Отговори
От Магаданск преди 1 месец
Следващият шок ще дойде, когато учените открият, че за болните от рак има по-голям риск да yмpaт от рак, освен ако не загинат в пътен инцидент, щото и те се увеличиха много напоследък.
25
0
 
6
 
! Отговори
Едно знам преди 1 месец
освободените и останали живи от концентрационните лагери живеят много по дълго от техните връстници, които не са били така малтретирани както затворените в концентрационния лагер! Доколкото си спомням от историята в концентрационните лагери не са били дебелани, а точно противното! Явно, че има някаква зависимост между дълголетие и гладуване, което дълги години пропагандираха, но сега вече дълголетието е нежелано и затова се смени aгендата!
24
1
 
8
 
! Отговори
Шокиращо откритие преди 1 месец
"Изследователите установиха също така, че хората със сърдечно заболяване или рак са имали по-висок риск от cмъpт от сърдечносъдово заболяване." ------------ Ами то отдавна се знае, че хората със сърдечно заболяване имат по-висок риск да умpaт от точно от него, но изследователите чак сега го установили. Наистина шокиращо, особено ако цитирате колко пари са взели учените, докато да достигнат до този извод.
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гладуването, едва ли. Яденето на съвременната храна обаче със сигурност.
22
0
 
9
 
! Отговори
PakAz преди 1 месец
До АнонименХич не е съмнително - от хляба се дебелее... просто нещата не са както си мислят хората... Има хора (като мене) с прецакан метаболизъм, които ядем малко И дебелеем. Дори в момента съм на 2 вида лекарства, намалящи апетита, и за 2 седмици резултгата е нулев... от организъм до организъм ралика бол, имам приятели, които ядат два пъти повече от мен и пият редовно алкохол, и са като върлини, а аз с диетите, хапчетата, без алкохол и т.н. в най-добрия случай постигам запазване на теглото!
21
2
 
11
 
! Отговори
една жена преди 1 месец
"продължителното гладуване има дългосрочни последици за здравето, включително и риск от смърт." Това е ясно и без проучване. Само че, ако сте изследвали продължително гладуване, защо правите извод за периодичното? Едната манипулация.
20
6
 
7
 
! Отговори
Трифон преди 1 месец
Не, който гладува просто е дебел и затова има слабо сърце