Четири от най-вредните мазнини за готвене

Вижте кои са
27 мар 2024 17:30, Михаела Лазарова
9
Четири от най-вредните мазнини за готвене
Снимка: Istock

Готвенето заема такава голяма част от деня и живота ни, че понякога го правим напълно несъзнателно. То се е превърнало в неизменно задължение за почти всеки от нас. Надяваме се, че изборите, които правим в кухнята ще ни помогнат да поддържаме здравето и формата си. Но дали това наистина е така? В следващите редове ще ви споделим кои мазнини да избягвате, когато готвите. Ето ги и тях:

Палмова мазнина

Едва ли я използвате у дома, но имайте предвид, че с нея работят и не малко хранителни заведения. Палмовата мазнина се състои от приблизително равни части наситени и ненаситени мазнини, установиха изследвания. Според Harvard Health Publishing, тъй като тя е полутвърда при стайна температура, често се използва в преработени храни вместо частично хидрогенирани масла – и това не е непременно лошо, като се има предвид, че съдържа по-малко наситени мазнини от маслото и не съдържа трансмазнини.

И все пак, палмовото масло не трябва да е вашето предпочитание за готвене, особено когато лесно можете да изберете да използвате масла с по-ниски нива на наситени мазнини. Хората с диабет трябва да обърнат голямо внимание на консумацията на наситени мазнини (тъй като са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания) и да избягват източници на мазнини като палмово масло, според Американската диабетна асоциация.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 седмици
Не бива да се пържи в зехтин. Става само за салати. Най-доброто е слънчогледово олио + малко свинска мас.
6
0
 
3
 
! Отговори
Трифон преди 4 седмици
Аз като пържа яйца често забравям олиото :) Няма мазнина не е вредно.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само не разбрах кой готви с палмова мазнина, олио от канола, каквото и да е това по дяволите, царевично или соево олио? Мнозинството тук ползва слънчогледово олио, а останалите- зехтин.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Оджата от Рибново - списъкът е за лоши мазнини. Всички животински мазнини са полезни мазнини, оджа Асане и се ползват от хилядолетия за готвене.
3
3
 
2
 
! Отговори
Оджата от Рибново преди 4 седмици
Забравихте овчата лой, неверници !
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
мазнина от липосукция
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Манджа без олио не става как ше е вредно :)))