ЕС ще участва в мирната конференция за Украйна, свикана в Швейцария

Русия не предвижда участие в насрочената за юни среща
Обновена: 11 апр 2024 14:16 | 11 апр 2024 14:16, Елка Василева
74
ЕС ще участва в мирната конференция за Украйна, свикана в Швейцария
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС ще участва в свиканата от Швейцария през юни мирна конференция за Украйна, съобщи днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос. Той уточни, че засега не е получена покана и не е определено кой ще представлява ЕС.

Още по темата
Приветстваме насрочването на дата, добави говорителят, сред като вчера бе уточнено, че срещата ще се състои на 15 и 16 юни. ЕС ще продължи усилията в търсене на възможно най-широка подкрепа по света за постигането на справедлив и траен мир в Украйна на основата на украинското предложение, добави той.

По неговите думи тези усилия са насочени и към бъдеща световна среща за мир. С удоволствие ще участваме в конференцията в Швейцария, очакваме покана, допълни говорителят.

Руската страна не предвижда да участва в насрочената за юни среща, а Китай по-рано изрази готовност да обмисли участие. Според швейцарския президент Виола Амхерд не се предвижда на конференцията да бъде одобрен мирен план. (кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
13
 
! Отговори
Цирк преди 1 месец
Без Русия нищо няма да стане и само правят театър.
5
1
 
7
 
! Отговори
Вилиян преди 1 месец
Като Рашата няма да участва, няма как
4
1
 
18
 
! Отговори
Вита баница преди 1 месец
Конференци без участието на Русия и Украйна, без да се предвижда дори създаването на мирен план... ами празни приказки могат да си говорят и онлайн по конферентна връзка.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неофициално ще се решава в коя държава ще се даде убежище на Зеленски и женкя му. След което край на войната и мир
2
1
 
20
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
И тогава за чиййй ще е таз сбирка? Мирна конференация, но не се предвижда мирен план?! И пък без Русия ... Явно ще се съберат да хапнат, пийнат и потрошат едни пари.
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Воюващите страни ще ги няма на преговорите за мир, но те ще преговарят за мир, интересно с кой?Предвиждам хапване, пийване, раздумка и никакво решение.Някои ще си съчетаят командировката с почивката