Атанас Семов: Народът има тежко недоверие към политическата система

Няма никакво значение ще има или не вот на недоверие, посочи той
Обновена: 18 апр 2024 15:18 | 18 апр 2024 15:16, Красимир Ангелов
26
Атанас Семов: Народът има тежко недоверие към политическата система
Снимка: БГНЕС

Никакво значение дали ще се внесе или няма да се внесе вот на недоверие към служебното правителство. Това, което трябва да се разбере, е, че българският народ е в състояние на тежко недоверие към цялата политическа система и, което е по-страшно - към демокрацията като политически режим. Това заяви пред медиите днес във Варна конституционният съдия Атанас Семов.

За идеята за искане на вот на недоверие той посочи, че ще си позволи да перифразира Алберт Айнщайн с думите "Никога не подценявай политическата лудост".

Според него големият въпрос е какво следва за България. Големият въпрос е дали си даваме сметка, че докато се занимаваме с дребни политически страсти, отечеството си отива, защото демографски изчезваме, защото съсипахме училището и от него излизат деца, които не разбират текст, които не могат да пишат без емотикони и не могат да се радват, ако не използват цинизми и не слушат музика с децибели на излитащ самолет, коментира Семов.

Според него изходът от ситуацията е в това да се върнем към "входа", към началото и устоите на българската нация. Те са поне три – силно образование, силна законност, почтени люде, каза той и уточни, че това сме го правили през годините и вековете неведнъж и сме длъжни да го можем отново.

Същото се отнася и за съдебната системата, каза Семов, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос може ли да се иска вот на недоверие на служебно правителство, Атанас Семов каза, че няма верен отговор, тъй като в Конституцията тези "патологични, нетипични ситуации", не са предвидени изрично. Той допълни, че е нормално да няма срокове, в които президентът да сменя министри, тъй като това не е административно производство.

Атанас Семов гостува в Икономическия университет във Варна, където в рамките на Седмицата на правото ще изнесе публична лекция и беседа на тема „Конституция, суверенитет и идентичност. 145 години от приемането на Търновската конституция".

Попитан как се говори пред студенти за Конституция, когато тя се променя заради един човек, той посочи, че не е най-страшното, че един правен акт се променя заради един човек. Страшно е, когато се правят юридически промени без нито един човек задълбочено да е помислил по тях, това е истински тревожно, заяви Семов и допълни, че пред студенти се говори винаги честно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Водещи мобилна
Свидетел срещу Boeing получава смъртни заплахи, а друг предупреждава: Всички на борда са в риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Надя преди 1 седмица
Ама престанете с тия констатации всички го знаем и виждаме.Кажете коя е причината? Според нормалните хора безотговорното плямпане на политици и публични личности и прогнозата съдебна система.С лъжи и интриги не може да се управлява.Управлява се с програми и сериозни дебати.Целта е мошениците жадни за власт да объркват главите на хората .Което се и случва
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И тоя щеше да уволнява Бойко Борисов, па после му седна в скута та да стане съдия в КС, много обичам такива "морални" стожери да ми умуват
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В моето видинско село от 400 човека, 216 са гласували за ДПС на миналите избори.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Затова Северозападна България, масово гласува за ДПС.
17
1
 
1
 
! Отговори
Правилно... преди 1 седмица
Ердоган, за една нощ, ще изчисти България от комунистическите руски въшкари! КОЛКО МУ Е....!!!!
16
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 седмица
Аз, пък викам да се върнем при Ердоган, щото руските червени лай""ари, разбиха Държавата!
15
1
 
0
 
! Отговори
Пеевски Боко преди 1 седмица
Още едно доказателство че за тези длъжности трябва да са експерти а не послушковци като Главчев които дори не може да чете. За това искаме България да бъде европейска държава а не *** на Боко тиквата и Пеевски прасето. Да живее България никога повече комунисти ГЕРБ ДПС ИТН БСП бандата на прехода 33 години лъжи и грабежи на народа.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цитат "Според него изходът от ситуацията е в това да се върнем към "входа", към началото и устоите на българската нация. Те са поне три силно образование, силна законност, почтени люде, каза той и уточни, че това сме го правили през годините и вековете неведнъж и сме длъжни да го можем отново." Край на цитата. - Аз предлагам да организираме един голям банкет, както можем и тази работа, и да затваряме държавата, че тези простотии и незаконното поведение на политическия ни елит взеха да писват!
13
1
 
2
 
! Отговори
АМИ ПРАВИЛНО преди 1 седмица
НАРОДА НИ, НЕ ВЯРВА НА КОМУНИСТИ И ЛЕВИЧАРИ ДОРИ И ДА СИ ПРИБОЯДИСАТ ГЗ, КАКВО ЧЕДНО ИМА...???!!!!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не може да има стабилност и спокойствие в България, докато Борисов и Доган (пеевски) не бъдат премахнати от политиката! Тези бандити се занимават от сутрин до вечер само със сплетни и интриги! Обидните квалификации са основното им оръжие. Последните реакции на мутрата и свинята показват ясно и категорично, защо беше невъзможна коалицията ППДБ и герп! Герп с туловището на мутрата на първия ред НЕ СТАВА ЗА НИКАКВА КОАЛИЦИЯ! На тази *** мутренска каста не може да се разчита за нищо! Каквото и да се подпише, ще се провали защото тези *** ще започнат с интригите и сплетните още на другия ден!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко казано е вярно, но е нещо, което знаем всички ние. Освен към политическата система, народът няма доверие на нищо, което е орган на държавнат власт. Всичко е прогнило до основи. Няма как демокрацията като политически режим да не буди отвращение по начина и на приложение в България. Свръх богати и свръх бедни работещи. Законите се прилагат за обикновените хора, а се "тълкуват" за богатите...
10
0
 
3
 
! Отговори
рендетУ преди 1 седмица
Истинският Проблем, пред който е изправена Бг, е че у държавата вече почти не остана Народ, а доминира - "Матрялъ"!!!!!!! Резултата от тази диспропорция, е ОчевАден!!!!!!
9
4
 
4
 
! Отговори
Що така бананoядци?! преди 1 седмица
Що не пеете "Времето е наше" ?!
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не ни трябват дървени философи.
7
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
30 години кои не премина през властта и какво остави след себе си само щетиняма краи тази разсипия няма да гласувам
6
2
 
4
 
! Отговори
Докато Има Сглобка преди 1 седмица
Няма шанс за каквато и да е била политическа система... Самото название "система" предполага някакъв ред и закони които не се променят по прищявките на сглобкаджиите... С две думи, докато ППДБ, ГЕРБ и ДПС могат да са мнозинство в парламента, държава няма да има. Докато Бойко, Кричо, Асенчо, Гнома, Пеевски и близките им "другари" не са при бай Ставри (или некой друг затвор) оправия няма. Рибата се разваля от към главата и тив са точно язвата на Бг.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Политици! Няма такива в България.Има разни тарикати дето за нищо не стават и към разни партии се прехвърлят и подскачат само и само да не работят че и за това не стават!Абе кърлежи.
4
4
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
По принцип българският народ е страшно политизиран. Вместо да се чуди как да прави пари - с измами, с бизнес или с ум, той седи и чака политиците да му оправят живота. Аз съм бил в толкова много държави по света, в цяла Европа съм бил и в някои държави дори съм живял и никога не съм знаел точно кой или коя партия в момента управлява, а и местното население никога не говори за политика :)))
3
3
 
3
 
! Отговори
Има значение вота на преди 1 седмица
недоверие... но не за и народа. Така или иначе, вота на недоверие е политически инструмент, който се използва срещу неудобни, но не за народа, а за тоя, който инициира вота на недоверие. Както стана ясно за 35 години демокрация - народа кучета го яли! На тоя господин мога да му разкрия още един такъв очевиден факт - слънцето изгрява от изток!
2
4
 
4
 
! Отговори
Бау преди 1 седмица
Семов! Наш колко и дреме на политическата система какво мисли народа!? Ето, днес най нагло си гласуваха ваканция и заплати, докато следващото НС положело клетва и считай, че вече са във Първомайска, Великденска, Гергьовденска, предизборна и всякаква платена отпуска! Уж щяха да работят и контролират Радев, че прелял с власт! Но, и ти си една хиена! Помним как преди едни избори с Яне и РЗС ,,уволнявахте" лицето ББ от политиката, а след това топло го подкрепихте да продължава с деребействането!