Снимката, спечелила фотоконкурса "Уърлд пресфото"

Фотографията е направена в болница в Газа
18 апр 2024 16:03, Елка Василева
10
Снимката, спечелила фотоконкурса "Уърлд пресфото"
Снимка: БГНЕС

Фоторепортерът от Ройтерс Мохамед Салем спечели тазгодишния фотоконкурс „Уърлд пресфото“ за снимката на палестинка, прегърнала тялото на петгодишната си племенничка в Ивицата Газа, съобщи горепосочената агенция.

Снимката е направена на 17 октомври в болница „Насър“ в град Хан Юнис в южната част на Газа, докато семейства издирват роднини, убити по време на израелските бомбардировки в палестинския анклав.

Спечелилата наградата снимка показва 36-годишната Инас Абу Маамар, която плаче в моргата на болницата, докато държи телцето на Сали.

„Мохамед прие новината за наградата със смирение, като каза, че това не е снимка за празнуване, но че оценява признанието за нея и възможността да бъде публикувана пред по-широка аудитория“, заяви на днешната церемония в Амстердам глобалният редактор за снимки и видео на Ройтерс Рики Роджърс.

Обявявайки годишните награда, базираната в Амстердам фондация „Уърлд пресфото“ заяви, че е важно да се признаят опасностите, с които журналистите се сблъскват, когато отразяват конфликти. От фондацията отбелязаха, че 99 журналисти и служители на медии са загинали, докато са отразявали войната между Израел и „Хамас“, след като палестинската групировка атакува южната част на Израел на 7 октомври и Израел отговори, започвайки военно настъпление в Газа.

„Работата на пресфотографите и документалните фотографи по света често е много рискована“, заяви Джумана ел Зейн Хури, изпълнителен директор на организацията.

Тридесет и девет годишният палестинец Мохамед Салем работи за Ройтерс от 2003 г. Той печели конкурса и през 2010 г.

Журито заяви, че снимката на Салем, спечелила тази година, „е композирана с грижа и уважение, показвайки метафоричен и буквален поглед на невъобразима загуба“.

„Почувствах, че снимката обобщава какво се случва в Ивицата Газа“, заяви Салем, когато снимката за първи път беше публикувана през ноември миналата година.

Журито излъчи победителите от 61 062 заявки от 3851 фотографи от 130 държави.

Фотографът Лий-Ан Олуадж от Южна Африка спечели в категорията „История на годината“ със снимки, документиращи развитието на старческата деменция в Мадагаскар.

Категорията за дългосрочни проекти бе спечелена от Алехандро Сегара от Венецуела за серията снимка „Двете стени“, снимани за „Ню Йорк Таймс“ и „Блумбърг“.

Украинската фотографка Юлия Кочетова спечели наградата за отворен формат с „Войната е лична“, която документира войната в нейната страна, като преплита снимки, поезия, аудио и музика в документален стил.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Водещи мобилна
Свидетел срещу Boeing получава смъртни заплахи, а друг предупреждава: Всички на борда са в риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
3
 
! Отговори
аноним преди 1 седмица
Много нагласена тая снимка-също като фотосите, с които ни увериха,че са истински,а излязоха,че са снимки от пожара в Чили-с които ни лъгаха,че са от нападението на Иран.Тук виждам чисто нова,изгладена рокля,белоснежен чаршаф,и нито една пролята сълза!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо няма снимки на умиращите от глад деца в Африка докато ние се чудим с какво да се наплюскаме
6
5
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 1 седмица
Разтърсваща снима .Силно болезнена. Заслужава.
5
9
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 1 седмица
Израел извърши най-срамния геноцид в модерната история на човечеството! Както им беше дадена държава , така трябва да им се отнеме, защото явно не я заслужават!
4
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
колко са загрижени въшливите копейки за арабите, а за украйна където загинаха 1 милион бели християни досега никой не го интересува.
3
4
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 1 седмица
Искат да избият всички. Наумили са си че населението на света трябва да се намали до 500 милиона. Повече не им трябват. Вече си имат роботи и машини. Не им трябват работници. Затова сега ще ни морят със пандемии, отрови и войни.
2
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По българските телевизии няма да видите кадри с наредени детски трупове, увити по подобен начин. Спестяването на страшната истина за зверствата извършвани от Израел с какво е полезно на българското общество? С какво сме им длъжни на Израел, та не смеем да си отворим устата? Срамно поведение за България по отношение на Израел.
1
5
 
21
 
! Отговори
реалист преди 1 седмица
Не е нормално в 21век да се избиват деца и никой да не предприема нищо