Естония обвини Русия за заглушените GPS сигнали за самолети

Полетите на Finnair от Хелзинки до Тарту
1 май 2024 22:57, Нели Христова
70
Естония обвини Русия за заглушените GPS сигнали за самолети
Снимка: БГНЕС

Естония обвини Русия в заглушаване на GPS сигнали и нарече действията "хибридна атака". Тя доведе до спиране на полетите до втория й по-големина град.

Полетите на Finnair от Хелзинки до Тарту бяха спрени поне за месец тази седмица поради потенциално катастрофални GPS смущения. Два полета на Finnair бяха принудени да се върнат в Хелзинки поради опасения за безопасността. Финландската авиокомпания е единственият международен превозвач, който лети до Тарту.

Маргус Цахна, естонският външен министър, каза, че проблемите с GPS са резултат от "напълно умишлените действия" на Москва.

"Русия знае много добре, че смущенията, причинени от нея, са много опасни за нашата авиация и противоречат на международните конвенции, към които Русия също се е присъединила", каза той пред ERR, обществената телевизия на страната.

Миналия месец Германия твърди, че Русия вероятно стои зад поредица от GPS смущения, които засягат авиацията в Балтийския регион. Той идентифицира Калининград, балтийския ексклав на Русия, като най-вероятния източник на операциите по заглушаване, но не дава повече подробности.

Има увеличение на инцидентите с GPS в Балтийския регион, откакто президентът Путин нареди войски в Украйна през 2022 г.

GPS заглушаване е регистрирано и над Великобритания и Германия, според Габриелиус Ландсбергис, министър на външните работи на Литва.

"Това е част от враждебните дейности на Русия, които са били извършвани и преди, но сега се наблюдава тяхното засилване", каза Ландсбергис пред Ройтерс, призовавайки за отговор от Европейския съюз и НАТО. Кремъл не е коментирал.

Глобална система за позициониране (GPS) е мрежа от сателити и други устройства, които са се превърнали във важен инструмент за авиацията. Неговите сигнали са уязвими към блокиране или изкривяване, което създава проблеми за пилотите и диспечерите за контрол на въздушното движение.

Лаури Сойни, ръководител на комисията по безопасност и сигурност на Финландската асоциация на пилотите, каза, че заглушаване на GPS е наблюдавано и във Финския залив и в Швеция.

Finnair каза, че не знае откъде произхожда смущението, но е докладвал за подобни проблеми близо до Калининград и източната граница на Финландия с Русия. Полетите до Тарту ще бъдат рестартирани, след като летището е инсталирало оборудване, което не разчита на GPS, каза Finnair. Повечето летища вече разполагат с такова оборудване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от За да се разбираме
6 добри насоки как да преговаряте за заплата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ау голЕма драма! А нещо за факта, че над цяла туркийе се наблюдава заглушаване на GPS (дори не говоря за израел) или важното е да се говори колко е лоша рашата?
21
2
 
10
 
! Отговори
Горящ Абрамс преди 3 седмици
Да ползват ГлоНас :)
20
0
 
3
 
! Отговори
До 21/22 преди 3 седмици
А ти как разбра ?
19
3
 
5
 
! Отговори
П. Утин преди 3 седмици
Не не.., не мога такива неща за правя !
18
6
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 седмици
В кой ли момент ще пуснем клонass трансмитери в нормалния свят, по върховете на планините и по равното, sweep-ващи бендовете на таралясниците (клонестата система с ass-овете на орбита), примерно на 30dBW, та гоморашите да се ориентират по-добре :).
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нормално, дори висши американски лица признаха преди няколко дена, че почти всичките играчки, които дават на украинците, са се оказали безполезни заради заглушаването на сигнала и руските електромагнитни технологии...
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аууууу, някой америкотроляк е взел някой и друг цент хонорар и си е платил месечния VPN абонамент , сега пляска минуси като изтрещели. Нооо това няма да промени факта, че Русия блъска НАТО-вската техника в контейнери за старо желязо.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АлексТо и финасирането и въоръжаването на марионетни държави като фашистката Украйна противоречи на международните конвенции, но за Запада е важно да орисат на ГЕЙпарада и да си сменят пола на децата им и всичко е наред!
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нека Русия заглуши сигналите на всички авиолинии в Европа, пълен колапс на Гейропа!
13
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Братче незнам каква техника набутаха в Калининград руснаците, но като го нбримчат тоя РЕБ и всички Балтийски държави, плюс половината Полша остават без GPS сигнал. За тези 2 години война много здраво се развиха в радио борбата.
12
5
 
14
 
! Отговори
микровълновата преди 3 седмици
във руското послолство се е повредила! Какво толкова?
11
7
 
13
 
! Отговори
лекс ест ко? преди 3 седмици
До Алекс: "международните конвенции" - дай да ги видим - кой кога за какво се конвенционирал!
10
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има влакове!
9
27
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Заглушаването на GPS противоречи на международните конвенции,но сибирски дивак от конвенции не се интересува.Важното е да изпие половинка водка и всичко е на шест.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така става като шпионирате и плюете съседа си,вдига ви двоино по-висока ограда и ви отрязва достъпа.Няма по-*** к,ви от бившите ви,все сте им длъжен нещо я за провалените им мечти за лентяиство,я за несбъднатите мечти за семеен губернаторски дворец наЛуната
7
10
 
12
 
! Отговори
Кремъл не коментира преди 3 седмици
Кремъл не е коментирал. - на лая на нато пинчерите даже не е обърнал внимание!
6
13
 
11
 
! Отговори
Те руснаците преди 3 седмици
спират сигналите за военни цели! Естонците какви сигнали ползват та се жалват?
5
14
 
18
 
! Отговори
защо ли??? преди 3 седмици
Вероятно го правят от скука, или просто защото са лоши. Но пък преди две години не правеха така, защо ли?!?!? ААА да те тези GPS комуникации се използват и за насочване на ракети нали ...
4
14
 
21
 
! Отговори
Знайко преди 3 седмици
Хахахаха....че като не бачка GPS-a, ползвайте Глонас-той сигурно си бачка нормално!Наистина ли си мислехте, че ще лаете нон-стоп и ще имате GPS и полети?МОлете се Раша да не затвори границата, че тогава няма да има хляб!
3
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като им пращате дронове как няма да заглушават сигналите