Путин запали червена свещ в храма "Христос Спасител"

Патриарх Кирил се помоли "свещените граници" на Русия да бъдат защитени
5 май 2024 10:30, Петър Бойчев
298
Путин запали червена свещ в храма "Христос Спасител"
Снимка БГНЕС

Президентът Владимир Путин и десетки московски миряни присъстваха на празничното пасхално богослужение за Възкресение Христово, отслужено от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил, твърд поддръжник на руския лидер и неговата война в Украйна, предаде Ройтерс.

Путин, облечен в тъмен костюм, с бяла риза и тъмночервена вратовръзка, беше в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва заедно с кмета на столицата Сергей Собянин, като всеки от тях държеше запалена червена свещ, показват видеокадри от службата.

Руският лидер се прекръсти няколко пъти по време на богослужението, което започна в късните часове на вчерашния ден и продължи в първите часове на днешния. Когато Кирил обяви "Христос воскресе", Путин и другите вярващи отвърнаха с "Воистина воскресе". В останалото време той не е говорил.

Кирил категорично подкрепя войната в Украйна, която навлезе в третата си година, отбелязва Ройтерс. Десетки хиляди хора бяха убити, а милиони прогонени от домовете си, откакто през февруари 2022 г. Путин нареди нахлуването на територията на по-малкия съсед на Русия.

По време на службата патриархът се помоли "свещените граници" на Русия да бъдат защитени и изрази надежда, че Бог ще сложи край на "междуособната бран" между Русия и Украйна, съобщи ТАСС.

Путин, в чийто мироглед православието заема основно място, винаги присъства на богослуженията за големите църковни празници. На Рождество той обикновено посещава по-малки храмове край Москва в по-тесен кръг.

На Възкресение руският президент обикновено отива в златокуполната катедрала "Христос Спасител", която е построена наново след разпадането на Съветския съюз и се превръща в символ на симбиотичните отношения между държавата и Православната църква в Русия, отбелязва Ройтерс.

При Кирил Църквата затегна контрола върху инакомислието в редиците си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от Свободно време.
Как да не изглеждате отчаяни в любовта?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Според различни източници между половин милион и 1.1 милиона укронацисти бяха денацифицирани. 1.1 милион цифрата я споменаха дори самите украинци.
144
6
 
2
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 седмици
Зелер днес е заявил, че Господ носил на рамото си нашивка с украинското знаме и с такъв съюзник живота щял да победи смъртта. Според руснаците по руските форуми за това изказване на Зелер са виновни колумбийците.
143
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Десетки хиляди хора бяха убити, а милиони бяха прогонени от домовете им цели 8 години преди февруари 2022 г. Не се правете на лyдu!
142
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичко, което не е по правилната американска линия е изтрито.
141
6
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Дами и господа,време е да сменим Църковния календар като украинците и да станем по-католици и от Папата.Нали сме атлантици, а атлантик номер едно у нас Соломон Паси още преди 20 години възкликна "Майната му на Православието"!В държава където 85% гласуват за ЕС и НАТО това е логично, нали?
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
половината изтрите- защо така браните бащицата?!
139
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А бе, Урсула и Байдън поздравиха ли равноправните партньори от равноправната членка на ЕС и НАТО с най-големия християнски празник? Или слугите не ги считат за хора, на запад българите ги презират и ги подритват унизително, а българите се ръгат при богатите и викат - нас ни взеха равбоправни в клуба на богатите да една маса с тях - ха ха хаааа. Впрочем на запад православието не го броят за християнство, и вече ви казаха право в лицето - майнатаму на православието.
138
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АнонименКГБ агент е Румен Грипенов Радев. БКП и КГБ.
137
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И ни показаха Страната,където в Храма влезе Сатаната!
136
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И целия Храм да запали,никога няма да порасне.
135
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Агент на КГБ на църква! Убиец на милиони хора. Поне от бога трябва да има срама този човек и да не пристъпва и скверни църквата.
134
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво лицемерие. Отне живота на милион православни и сега свещи пали. Не сквернете Светия Празник с това кърваво човече!
133
6
 
13
 
! Отговори
Каква ирония! преди 3 седмици
Двама от КГБ с червени свещи се правят на набожни в един храм - Христос Спасителля построен в знак на благодарност за избавлението на Руския народ от Наполеоновото нашествие в 1812г, започнат е в 1839 и след 44 години в 1860 е осветен! В 1931е вривен по заповед на Сталин и после построен наново в по-нови времена и осветен на 31.12 1999! И онези същите рушили и плюли на вярата и Бога се правят на много набожни и искат да оправдаят агресията си и войната в Украйна с религията! Какъв позор само!
132
10
 
14
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Дано Господ да помага на братския,славянски народ на Украйна в борбата срещу вероломният и жесток завоевател и неговите сатанински орди ,вербувани из цял свят!
131
12
 
9
 
! Отговори
Вечная слава преди 3 седмици
РУСИЯ -ВОЙНА=ПОБЕДА
130
10
 
15
 
! Отговори
ама преди 3 седмици
Антихриста в църква
129
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А зелебоб какво запали, пръднята си ли и тя избухна в пламъци.
128
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КГБ агент и религия ... това руснаците са маса тъпо население...
127
9
 
5
 
! Отговори
Боби преди 3 седмици
Един път да запали свещ за празник тази свирема и гнусна гад. Последно запали свещ за победата на Русия над Украйна и бързо спечелване на войната.
126
6
 
16
 
! Отговори
Рендето преди 3 седмици
Лицемерието също е грях, г-н Путин!!!