Силяновска увери: Ще използвам конституционното име на държавата

"Македония" е акт на лично самоопределение
13 май 2024 18:48, Инна Ангелова
71
Силяновска увери: Ще използвам конституционното име на държавата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова занапред ще се придържа към конституционното име на страната, се казва от кабинета на държавния глава.

"В публичните си изяви македонският президент има право да използва името Македония, като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация, зачитайки основните човешки права и свободи и в съответствие с европейските ценности и принципи", се казва още в съобщението.

Още по темата
От кабинета на Силяновска казват още, че Съгласно Конституцията, тържествената клетва беше подписана с конституционното име, както беше изготвена от Народното събрание.

"През последните 5 години македонските институции изпълняват задълженията си според Преспанското споразумение. Президентът очаква всички македонски партньори да спазват двустранните и многостранните задължения, които са поели към страната", допълват от кабинета на новоизбрания държавен глава.

На 12 май новият президент Гордана Силяновска-Давкова президент предизивка дипломатически скандал, припомня БГНЕС. Тогава Силяновка положи клетва като президент на “Македония” и не  не използва официалното име на страна - Република Северна Македония.

Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Така с подписването на Споразумението се сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от Свободно време.
Нумерологична прогноза за 13 - 19 май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бабата настъпи мотиката! Смешна и жалка демонстрация, издаваща комплексите, които ги тресат северно-македонските политикани! Макетата да си налягат парцалите, че нищо хубаво не ги чака, ако продължат с тези маймунджилъци!
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 65, да ако тогавашните ни евроатлантици не ни бяха вкарвали в обединена от Хитлер Европа може би сега нямаше да ни мразят толкова. Сега всичко се повтаря, в името на евроатлантизма подкрепяме корумпиран и фашистки режим в Киев.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А, тя чела ли е конституцията, за да го знае? Кой ще се наеме да й го каже?
64
1
 
5
 
! Отговори
Русе преди 3 седмици
ЕС и САЩ направиха маймуни от гърците, но сега през 2024 г. разбраха.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние сме виновни , че сме ги оставили навремето в югославски ръце и сега кой ми *** в панталонките. Като сме *** нари, така ще е.
62
0
 
5
 
! Отговори
Маке преди 3 седмици
Едноставно е братучеди. На официални настани таа ке се потпишува на документи (како потпишаната заклетва за претседател) на уставното име. За се останато, ке се користи името Македониа, како што прави и обичниот народ. За нас не постои северна, требаше да сфатите до сега.
61
1
 
6
 
! Отговори
Спеца преди 3 седмици
Даа , след каято се изтърва и се озъби на Запада , веднага се кротна!Явно се усети че изцапа гащите!
60
2
 
4
 
! Отговори
Zks преди 3 седмици
нищо не им се разбира на тия макета... тотал щета са
59
2
 
1
 
! Отговори
zulu70 преди 3 седмици
Другарица Горица ке чеии отва що ис се напише от коминтермот.Ке увиди ли астарут?
58
2
 
4
 
! Отговори
Zks преди 3 седмици
къв е тоз макешкия деалект без ъ щот сърбите са ги били през пръстите да не го пишат и да не се наричат българи... с бой значи всичко става
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
и уште нешто . Претрседателката ниту клекнала ниту се повлекла . Жената убаво си обиасни уште за време на кампаниата дека ке потпишува документациа и ке седи пред табла на конференции и нема да вади табли од институции цо ,,северна,, односно нема да го крши Преспа. Но никои не може да иа натера во приватен говор , право што и го дава повелбата на ОН за слободен говор да го користи во слободен говор . Што не ви е иасно. Нека тужат Грцине ако се сигурни во себе . Една тужба веке изгубиа од нас!
56
2
 
9
 
! Отговори
Zks преди 3 седмици
кой му дреме за подарената мЪкедония...
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 55 Ние имавме македонска снаа во фамилиата Буш. Мислам дека таа е многу повеке од 100 космонаута ....
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Убава работа ама македонска,вчера се правят на герои,днес лазят като червеи!Абе Гордани сте, откъдето и да ви погледне чиляк!
53
1
 
7
 
! Отговори
до 49 преди 3 седмици
Е па ние сме биле у Космоса и не сме се загубили. Георги Иванов 1979-та година. Александър Александров излита на 7 юни 1987-***. Колко космонавти имате ВИЕ, макета?
52
0
 
6
 
! Отговори
Гергана преди 3 седмици
Как така на церемонията с госпожа Президентката , не биха с пръчки българско чуч...ело и после да го запалят.
51
2
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 3 седмици
Само не ми изтривайте поста..,На тоя свят от 300 години има запад и исток по политически принцип. Има държава и анти-държава! Примери: Русия и Украйна, България и северна македония, сърбия и косово, китай и тайван, кралство англия и обедидена британия, индия и пакистан, корея и северна коря, южна африка-бели и черни.И още една дозина държави, всички те са едно и също нещо. И сега глобалния запад и глобалния исток / БРИКС .Еврей стещу иран, не случайно янките изоставиха оръжие в авганистан!
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 47Не. Не можам. Префрли на гугл транслеит ....
49
1
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 3 седмици
Не ти се разбира! Не можеш ли да пишеш?
48
2
 
2
 
! Отговори
до 45 преди 3 седмици
Е! Тва е приказка! Тъкмо за Макрон! И двете са наборки. Едната е април 1951, другата е май месец. Ама как да им кажеш на всичките там арабели и цръни у Французку, че са македонци?!? И не са знаеле?